Merkely Béla: Nem szükséges itthon szigorítani a járványintézkedéseket

2022. január 07. 21:19

A Semmelweis Egyetem rektora szerint az átoltottság arányán kellene javítani.

2022. január 07. 21:19
null

Nincs szükség a központi járványintézkedések szigorítására – mondta az RTL Híradónak Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki szerint inkább az átoltottság arányán kellene javítani. A szakember kiemelte, hogy a nemzetközi ajánlások szerint öt napig kell karanténban lenniük azoknak, akik megfertőződnek.

Az új nemzetközi ajánlások szerint öt napig kell karanténban lenniük azoknak, akik elkapták a vírust, ezt követően pedig öt napig ffp2-es maszkot kell hordaniuk – emelte ki Merkely az RTL Klub Híradójának. A rektor szerint három oltás jelent teljes oltást, azok szerezték meg a maximális védelmet, akik mindhárom oltást beadatták maguknak.

Az újabb, ötödik hullámért a nyugat-európai tapasztalatok alapján az omikron változat a felelős, ez pedig a Semmelweis Egyetem rektorának elmondása szerint „mintha kicsit más vírus lenne”, mint a brit vagy a delta mutáns. Merkely Béla hangsúlyozta, hogy hiába okoz az omikron variáns enyhébb tüneteket, az oltatlanok esetében továbbra is megvan annak a veszélye, hogy a beteg kórházi segítségre vagy lélegeztetésre szorul. Ez igaz a fiatalok esetében is. 

A rektor szerint a háromszorosan oltottaknál nincs szükség a mozgás korlátozására, csak maszkhasználatra, így esetükben azt sem tartja indokoltnak, hogy ne vegyenek részt közösségi eseményeken.

Fotó: MTI/Cseke Csilla

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Naggy
2022. január 08. 11:16
Ez a Béla az igazi, egyetemes vírusszakértő. Pedig a végzettségének a vírushoz vajmi kevés köze van. Akik közelről ismerik, mind azt állítják, hogy egy gerinctelen, nagyképű, törtető, simlis alak. De nekünk (értsd: pártunknak és kormányunknak) vírus ügyekben ő a mérce. Keményen meg is mondta tavaly, hogy nálunk, hála a jó átoltottsági adatoknak, nem lesz negyedik hullám. És lám, most bejelenti az ötödiket. Gratulálok.
fideszes2022
2022. január 08. 00:21
ez egy faszfej
Rugo
2022. január 07. 22:51
Legalább Semmelweis nevére ne hozz már szégyent, olyan túlaktív vagy, mintha férges lennél.
VeJoLa
2022. január 07. 22:43
Én hálás vagyok Merkelynek is, hisz egy sor bezzegEU országban sokkal rosszabb, mint nálunk! Nagyon örülök, hogy itt pl. nem NSZK van, ahol a közkedvelt!!! EÜ miniszter szerint addig kéne még gyorsan minden németet bekényszeroltani, míg ki nem derül, hogy az oltásnak semmi haszna sincs!! Örülök, hogy itthon feleslegesen nem kínoznak bennünket maszkkal, akár óráról órára, "megyéről megyére" változó, kiszámíthatatlan és hatástalan korlátozásokkal, lockdownokkal!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!