Márki-Zay kampányára van pénze, de a GVH-bírságot nem akarja kifizetni Bige László

2022. január 04. 07:03

A jogi eljárások elhúzásával akár a kampányidőszak végéig is kihúzhatja Bige anélkül, hogy kifizesse a gazdák megkárosítása miatt kiszabott GVH-bírságot. Márki-Zay kampányára eközben korlátlanul költi a pénzt a baloldali oligarcha.

2022. január 04. 07:03
null

Lassan három hónap telt el a GVH elmarasztalása óta, ám a Nitrogénművek Zrt. és a konszolidációjába bevont vállalkozások továbbra sem egyenlítették ki a műtrágyakartell tizenegymilliárdos számláját – írta meg cikkében a Világgazdaság.

„A felperesek által előadott indokok és az alátámasztásukra csatolt okirati bizonyítékok nem voltak elégségesek ahhoz, hogy a bíróság mérlegelhesse az azonnali jogvédelem biztosításának szükségességét” – ezzel indokolta a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya a VG érdeklődésére, hogy a bíróság miért utasította vissza december végén a Nitrogénművek csoport azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelmét a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) műtrágyakartellügyben meghozott határozatával szemben. 

Eddig csak Bigéék nem fizettek

Az ügy tavaly októberre nyúlik vissza, amikor a GVH bejelentette, hogy a teljes hazai műtrágyapiacot érintő összejátszást tárt fel, amely 2009 és 2016 nyara között zajlott. 2017 őszén indult a versenyfelügyeleti vizsgálat 11 társaság ellen. Közülük végül nyolc kapott bírságot, amely együtt rekordösszegre, 14,1 milliárd forintra rúgott. 

A hivatal leginkább hat, Bige László vállalkozó érdekeltségébe tartozó vállalatot talált sárosnak, mivel megállapításai szerint ezek szervezték a kartellt.

Az üzletember cégeire összesen valamivel több, mint 11 milliárd forint bírságot rótt ki a versenyhatóság.

A többi elmarasztalt vállalkozás (a Hőgyészi Agrokémia Kft. és a Cargill Magyarország) a november végi határidőig rendben befizette a rá eső büntetést. A Bige csoport viszont ezt nem tette meg, és keresetet nyújtott be, egyúttal azonnali jogvédelem iránti kérelemmel fordult a bírósághoz. Ennek lényege kettős volt: egyrészt a bírságösszeg végrehajtása nem foganatosítható a kérelem elbírálásáig, másrészt, ha a bíróság helyt ad a kérelemnek,

a halasztó hatály akár több évre, a jogerős döntésig is érvényben maradhat.

Ez azonban nem következett be, miután a Fővárosi Törvényszék december végén kimondta, hogy a Nitrogénművek csoportnak fizetnie kell. 

Bigéék fellebeztek

Csakhogy ez még mindig nem a végleges helyzet, ugyanis az elsőfokú ítélettel szemben Bigéék fellebbezéssel éltek a Kúriánál. A cégcsoport a Napi.hu-nak a termelés fenntartásával indokolta a lépését. Mint írta: 

„A bírság összege a vállalatcsoport számláin rendelkezésre áll, ugyanakkor a rendkívüli energiapiaci helyzet olyan szintű kockázatokat jelent az iparágban, amelyek kezelésére a vállalat nem készülhetett fel előre, és minden forrásra szüksége van a megnövekedett költségeinek finanszírozásához.”

Vagyis lassan három hónappal a GVH elmarasztalása után a Nitrogénművek Zrt. és a konszolidációjába bevont vállalkozások továbbra sem egyenlítették ki a 11 milliárdos számlát, sőt, a jogi lehetőségeket kihasználva újabb és újabb időt nyernek az utalásig. A lap azt írja, az egyik leggazdagabb magyar vállalkozásainak egy hónapja van, hogy befizessenek több mint 11 milliárd forint büntetést.

A brutális csekk azonban jócskán eltörpül az üzletember céghálójának értéke és a személyes vagyona mellett is.

Jelen állás szerint biztosan nem kell még januárban sem fizetniük, mivel az azonnali jogvédelem iránti kérelmet elbíráló fővárosi törvényszéki határozat elleni fellebbezést a Kúria a felterjesztéstől számított harmincnapos határidőn belül értékeli. Ez, tekintettel a december 24. és január 1. közötti téli ítélkezési szünetre – amely időszak nem számít bele a határidőkbe – csak majd valamikor februárban lesz esedékes.

A károk a fogyasztókat is elérték

Pedig a GVH súlyos körülményeket tárt fel a műtrágyakartellban. A Nitrogénművek és a vele egy vállalkozáscsoportba tartozó műtrágyagyártó és -forgalmazó vállalkozások jogsértő módon meghatározták a viszonteladóik számára a termékeik végfelhasználói árait, sőt azt is, hogy mely vevők felé értékesíthetnek tovább. A műtrágyakartell esetében a versenyhivatal arra is rámutatott, hogy

a forgalmazói árverseny visszaszorítása miatt a magyarországi gazdák a jogsértés időtartama alatt a tiszta versenyhelyzetben érvényesülő árhoz képest magasabb árakkal szembesülhettek.

Sőt, mivel a műtrágya a mezőgazdaságban a szántóföldi tápanyag utánpótlása szempontjából meghatározó jelentőségű, a jogsértés hatásai a termelők költségeinek növelésével tovább gyűrűzhettek az élelmiszerpiacra, potenciálisan károsítva a fogyasztókat.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2022. január 04. 10:22
Sikeresen tönkre tette, a rendszerváltoztatás során, a társadalom védelmi képességét a törvényhozás, a többség, a magyar emberek kárára. Vissza a kályhához!
DonCiccio
2022. január 04. 09:58
Amerikai filmekben azt látom, hogy a demokrácia, a jogállamiság fénylő állócsillagaként ragyogó USA-ban az adóhivatal lefoglalja a hátralékos üzletember irodaházát, gyárait, raktárait. Még a rivális bandáktól se tartanak annyira mint egy adóhivatali kommandó rajtaütésétől. Akkor hát ?
bagira
2022. január 04. 09:47
Kisembertől se perc alatt behajtanák , hét bőrt lehúznák. Összeköttetési révén fizetés alól kibújik akár csak a hasonlók . Nem lehetetlen elképzelhető korrupt Brüsszel Magyarországot megfenyegeti a nagy cápa tabu, nyugat védelmét élvezi mint Gyurcsány barátja usából telefon érkezik.
nempolitizálok
2022. január 04. 09:37
Jó, és akkor most kinek szóljunk? Bárki másnak már rég levették volna ezt az összeget. Egyébként is, milyen termelési érdek? Bige, úgy tudom, itthon nem is ad el. Nyilván egy csomó embert lefizet, én is ezt tenném.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!