Márki-Zay nem kér bocsánatot a „fogyatékos” szó használata miatt

2022. január 25. 15:59

A baloldal miniszterelnök-jelöltje szerint csak „szándékosan manipulálták” szavait.

2022. január 25. 15:59
null

„Engem és az ellenzéket támadják szándékosan manipulált, félreértelmezett mondatokkal, de miniferi, akivel a Fidesz teleplakátolta az országot, nem zavarja őket, pedig kis termetű honfitársainkat biztosan sérti” –  reagált Márki-Zay Péter a Telexnek arra, hogy érdekvédelmi szervezetek tiltakoztak a szavai miatt. 

Az egyesült baloldal miniszterelnök-jelöltje vasárnapi videóbejelentkezésében beszélt „fogyatékos újságírókról”. „Elnézést kérek, de hogy ha annyira fogyatékosok szegény fideszes propagandisták, – és a fogyatékos az nem jó szó, mert a fogyatékosokat szeretjük – nyilvánvalóan az ő szellemi képességük, nem azt mondom, hogy tökéletes, de nem a szellemi képességükkel van baj, hanem a végtelen aljasság és gonoszság jellemzi ezt a tolvajtársaságot” – mondta Márki-Zay.

Nyilvános bocsánatkérés

Márki-Zay szóhasználata lavinát indított el a haza közéletben. Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége közleményben ítélte el a miniszterelnök-jelölt nyilatkozatát, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke pedig egyenesen úgy fogalmazott, Márki-Zay szóhásználata „egyszerű emberi tahóság”.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége is megszólalt, ők nyilvános bocsánatkérést követeltek Márki-Zaytól. Közleményükben úgy fogalmaztak, „a zéró toleranciát várjuk el, az ilyen tett nem relativizálható, nem lehet pusztán nyelvbotlásként, elhamarkodott kijelentésként kezelni”.

„Szándékosan manipulálták” a mondatait

Márki-Zay azonban úgy véli, mondatait „szándékosan manipulálták, félreértelmezték”. Márki-Zay elmondása szerint nyilatkozatát azonnal pontosította, mivel állítása szerint „tiszteli a fogyatékkal élőket”, és hozzátette: „A propagandistákat nem tisztelem, és ott azokról a hitvány propagandistákról volt szó, akik hülyének tettetik magukat, pedig nem hülyék, csak gonoszak.”

A „fogyatékkal élőkről” pedig azt írja a baloldali miniszterelnök-jelölt, hogy ők „a társadalomnak egy olyan csoportja, akik sokkal nagyobb figyelmet érdemelnek majd az új kormánytól, mint az Orbán-kormánytól kapnak, gondoljunk csak az otthoni ápolási díj megalázó mértékére”.

Ezzel kapcsolatban azonban a Mandinernek Gyene Piroska, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) elnöke úgy fogalmazott: az elmúlt években javult a fogyatékossággal élők helyzete Magyarországon, az ellenzék azonban még adós azzal, hogy milyen tervei vannak ezen a téren, ha kormányra kerülnének. Erről itt olvashat bővebben.

A Telex rákérdezett Márki-Zaynál, hogy tervezi-e a közleményben szorgalmazott bocsánatkérést az említett szervezetektől, illetve a fogyatékossággal élő emberektől, de a politikus erre a kérdésre nem válaszolt.

Nyitókép: Facebook

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
helemba
2022. január 26. 08:56
A kistermetű emberek nevében követelem, hogy a csutkány kérjen bocsánatot az őket gyalázó, undorító plakátkampány miatt! Gondolom ebben G. Fodor Gábor is teljes mellszélességgel támogat...
Grósz István
2022. január 26. 05:49
Magam mint fogyatékossággal élő ember, nincs bocsánat!
MayorAnna
2022. január 25. 21:49
A háttér alapján, lehet, hogy tényleg van 3-4 diplomája...ha bekeretezve a falon lennének - még inkább meggyőzők volnának.
Minnie
2022. január 25. 21:22
https://www.youtube.com/watch?v=fUY_EwFnkeY&t=1s Akkor most az unokatesód Hadházy a leendő elszámolási minisztered szexuális erőszaktevő?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!