LikeFight: Magabiztosan vezet a Fidesz a Facebookon

2022. január 29. 18:47

Változatlanul magabiztosan vezet a Fidesz, képtelen lendületet venni a baloldali kampány. Itt a tizenegyedik LikeFight!

2022. január 29. 18:47
null

Legújabb írásunkban a január 21-27. közötti időszakot vizsgáltuk Facebook interakciók szempontjából, amelyből kiderült, hogy bő két hónappal a választás előtt a baloldalnak ismét nem sikerült változtatnia az erőviszonyokon.

Annak ellenére, hogy erőteljesen hirdet,

Márki-Zay Péter mégis 15 ezerrel kevesebb interakciót szerzett az egy héttel ezelőtti teljesítményéhez képest,

ez összefüggésben lehet a baloldal miniszterelnök-jelöltjének a kommunikációs stílusával. Márki-Zay a héten több olyan élő videót is közzétett, amelyben megosztó megjegyzések is elhangzottak (például egy alkalommal szitokszóként használta a fogyatékos kifejezést). Az ilyen elkerülhető hibák tematizálták az egész hetet.

Ezzel szemben a jobboldalon a fegyelmezettség és a rendezettség határozza meg az online jelenlétet.

A Megafon véleményvezérei néhány óra leforgása alatt reagálnak az új politikai eseményekre, és még az eddiginél is gyorsabban kialakították az értelmezési keretet. Jó példa volt erre, hogy Márki-Zay Péter jóformán még be sem fejezte a szokásos vasárnap esti élő adását, de a fogyatékossággal élőket sértő kijelentései már tucatnyi bejegyzésben és videóban indulhattak terjedésnek a közösségi médiában, így a baloldali kampánystábnak esélye sem maradt megmagyarázni a vállalhatatlan kijelentéseket.


A jobboldali politikusoknak sem volt oka a panaszra, a fagyos politikai környezetben is növelni tudták interakciószámaikat, a kormánypártok pedig 1,9 százalékkal, 57,6 százalékra javították győzelmi arányukat az egyesült baloldal felett, ráadásul mindezt ismételten egyetlen fillér hirdetési költség nélkül érték el.

Politikusok

Jobboldali győzelemmel zárult az elmúlt hét a politikusok versenyében, azonban érdemes néhány érdekes folyamatra rápillantani.


Ahogy bevezetőnkben említettük, nem tettek jót az újabb botrányok Márki-Zay Péternek, de a baloldali politikusok TOP10-es listája összesítve 45 ezerrel több interakciót tartalmaz, mint egy héttel korábban.

Márki Zay mínusz 15 ezres zuhanása mellett igencsak beszédes Gyurcsány Ferenc jelentős (+67 ezer interakciós) növekedése is.

Az interakciók eloszlásából az látszik, hogy Márki-Zay Péter nem tudja a netes térben sem megteremteni az egységet, és a baloldali támogatók köszönik szépen, jól érzik magukat a régi, baloldali politikusok online közösségieben.


A jobboldali politikusok TOP10-es listáján kevés változás történt. A dobogó rendszeres szereplői: Orbán Viktor, Varga Judit és Szijjártó Péter fáradhatatlanul termelik az interakciókat, felfelé húzzák a jobboldalt.

A héten bekerült a TOP10-be Nagy István agrárminiszter és Dömötör Csaba is, utóbbi nagy sikereket arat rövid, frappáns szembesítő videóival. Kiesett a TOP10-ből viszont Kocsis Máté, akinek szókimondó, harcos, vagy éppen humoros bejegyzéseit amúgy előszeretettel szokták osztani a jobboldaliak.

Hivatalos oldalak

Egy hét alatt 55,7 százalékról 57,6 százalékra növelte előnyét a Fidesz és a KDNP. Az 1,9 százalékos növekedés már csak azért is figyelemre méltó, mert ismét hirdetési ráfordítás nélkül érték el az eredményt. A tartalmak minőségét és elemezve az látszik, hogy a Jobbikon kívül egyáltalán nem látható energiabefektetés ezen a területen a baloldalon.


A kormány Facebook-oldala ezúttal is jól szerepelt: láthatóan egyre többet foglalkoznak a kormányzati eredmények bemutatásával és az oltások felvételére is rendszeresen biztatják a követőiket.

Véleményvezérek

Ezen a fronton a baloldali blokk jelentős, 39 ezer interakciós zuhanást könyvelhetett el múlt héthez képest, ráadásul a 10-es listából a DK-közelinek tekinthető szereplők viszik a pálmát:

nélkülük ezen a fronton már összeomlott volna a baloldal.

Ha kicsit tágabb kitekintést teszünk, és nem csak a Facebook világát elemezzük, az látható, hogy azok a lifestyle influenszerek, akik az előválasztási kampányban előszeretettel kampányoltak, most mintha kifejezetten kerülnék a politikai témákat. A jelenség magyarázata talán az lehet, hogy Karácsonynak szívesen tolták a szekerét, de Márki-Zay stílusát túl megosztónak gondolják.


A megafonos „iskola" ismét elfoglalta a jobboldal oszlop első két helyét: a szinte örök első Deák Dániel mellett Bohár Dániel nyakában csilloghat a képzeletbeli ezüstérem, Rákay Philip pedig ismét javított egyet a helyezésén egy hét alatt.

Tovább növelte népszerűségét a Konverzió, illetve a megafonos újonc, Korondy Tamás ismét bekerült a TOP10-be.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bela3314
2022. január 30. 23:23
Még mielőtt kényelmesen hátradőlnénk és a pezsgőért nyúlnák, vegyük figyelembe, hogy a választás az ami döntő és nem az esélylatolgatás. Ne aludjunk el, még akkor sem ha nagyon altatnak. Kezdtek szaporodni az ellenzék részéről azok a hangok, amelyek Fidesz győzelmet jósolnak. Vigyázzunk, és minél többen menjünk el szavazni.
Dezsőke
2022. január 30. 09:16
De meddig ? -
makutyi
2022. január 30. 08:25
A Mandiner minden fb cikkénél ott van ugyanaz a 5-6 balos fizetett hamisító, aki nyomja a mémeket és a fizetett cikkeket, ocsmány stílusban.
teve
2022. január 30. 03:23
Hol marad a statisztikából a Partizán? Sajnos már ez egyedül borítaná a mérleg nyelvét viszont egyúttal mutatna reális képet. Kérlek vegyétek bele, nehogy megint beleessünk az önámítás csapdájába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!