Gulyás Gergely: A gyilkosokat meg kell nevezni!

2022. január 27. 15:40

A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján tartott budapesti megemlékezésen vett részt a Holokauszt Emlékközpontban.

2022. január 27. 15:40
null

Gulyás Gergely kiemelte: akiket a vészkorszak idején üldöztek, megkínoztak és meggyilkoltak zsidóságuk miatt, „hozzánk tartoztak, a magyar nemzet részei voltak” és nagyon sokat tettek hozzá Magyarország életéhez. Gyilkosaik pedig nem csupán parancsra, de „kéjjel öltek” – mondta. A miniszter hangsúlyozta: az emberek között nincs kollektív bűnösség, mert ha mindenki bűnös, akkor valójában senki nem az; az államnak azonban van felelőssége

 Hozzátette: Magyarország a rendszerváltoztatás óta mindig világossá tette, hogy a magyar állam a vészkorszakban saját polgárait nem tudta, sok esetben nem akarta megvédeni, a magyar közigazgatás pedig közreműködött abban, hogy a német megszállást követően több százezer magyar zsidó embert hurcoltak el az országból. Gulyás Gergely szólt arról: nem szabad elfeledni a hősöket sem, akik nem néztek félre, akik kockáztatták vagy akár fel is áldozták életüket. És a mai napig „vannak tanúink” is.

Becsüljük meg mindazokat, akik megjárták a halál árnyékának völgyét, akik tanúságot tesznek a borzalmakról, és példájukkal mutatják meg az élet mindent legyőző erejét”

– fogalmazott a miniszter.

Egy biztonságos hely

Kitért arra: ma Magyarország a zsidó közösség számára Európa egyik legbiztonságosabb helyének számít. A kormány nemzetközi színtéren is kiáll az antiszemitizmus valamennyi megjelenési formája ellen, fontosnak tartja az emlékezést és a lelkiismereti szabadság védelmét, melynek része a zsidó vallásgyakorlat szabadsága is.

Gulyás Gergely meglátása szerint a mai kor „lényegesen könnyebb”, mégis vannak veszélyek. Európa ősi zsidó-keresztény gyökereinek és kultúrájának feladása „mindannyiunk számára veszélyt jelent”. A migráció, ha nem jár együtt integrációval, éppen a zsidóságot fenyegeti a legjobban – mondta.

Emellett nemcsak a szélsőjobboldal, hanem a baloldal és szélsőbaloldal is megfogalmaz olyan antiszemita téziseket, eltűr olyan antiszemitákat sorai között, „akik ellen korábban még közösen tiltakoztunk akár a jelenlévőkkel is” – tette hozzá Gulyás Gergely.

Fontosnak nevezte, hogy „évről évre emlékezzünk mindarra, ami a XX. században történt”, úgy, mint az emberiség egyetemes tragédiájára, de úgy is, mint a magyarság egészének tragédiájára és mint nagyon sok család máig ható személyes tragédiájára. A kormány ennek jegyében hajt fejet az áldozatok előtt – zárta beszédét a miniszter.

(MTI)

Nyitókép: MTI / Balogh Zoltán

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bokros Birka
2022. január 27. 21:56
Bezzeg Adolf Eichmann kiskatonája, aki "keresztapjával" járt felmérni az elhurcolandó zsidók vagyonát, amiből is karrierjét indította. Igaz Szaros Gyura libsi csókosai?
Gèbi
2022. január 27. 18:49
"Gyilkosaik pedig nem csupán parancsra, de „kéjjel öltek” – mondta." Hát Gergő, téged sem fognak ellopni az eszedért. "Fontosnak nevezte, hogy „évről évre emlékezzünk mindarra, ami a XX. században történt”, Csak a magad nevében beszélj Gergő. "Gulyás Gergely: A gyilkosokat meg kell nevezni!" Mire vársz Gergő, talán tapsra? Nevezzed de íziben, nehogy hülyén haljunk meg.
jánosbácsi
2022. január 27. 17:33
"Horthy 1943 áprilisában Adolf Hitler és külügyminisztere Joachim Ribbentrop vádjaira válaszolva hangsúlyozta: Magyarország dicsekedhet azzal, hogy az első volt a világon, amely fennhangon hitet tett az antiszemitizmus mellett. A kormányzó hivatkozott számos zsidóellenes rendszabályra, mint amilyen a numerus clausus, a zsidók kizárása az egyetemekről, a sajtóból, a kulturális életből, továbbá minden vezető állásból."
villogókékfog
2022. január 27. 17:28
MZP is már megemlékezett? Köpködött egy sort a cipőkbe?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!