Bizottsági elnök: Karácsony Gergely a legjobb védekezés a támadás módszerét alkalmazta a vizsgálóbizottságon

2022. január 17. 16:51

A főpolgármester azt mondta, nem idióta, ezért tudja, hogy a Fidesz áll a háttérben, és orosz titkosszolgálati módszereket vél felfedezni, ugyanakkor elismeri, hogy a vagyonkezelő vezetője hibázott.

2022. január 17. 16:51
null
Almási B. Csaba

Érthetetlen, hogy miért működik egyáltalán a Városháza ügyét vizsgáló bizottság, hiszen a Főpolgármesteri Kabinet, a városvezetés sohasem akarta értékesíteni az épületet, semmi erre vonatkozó információ, tény nem látott napvilágot – jelentette ki a Városháza-bizottság hétfői ülésén Karácsony Gergely, aki szerint politikai rágalomhadjárat folyik orosz titkosszolgálati módszerekkel. A főpolgármester szerint semmi törvénytelent nem tett a városvezetés, azok követtek el bűncselekményt, akik titkos megbeszéléseken arra hivatkoztak, hogy befolyásuk lehet fővárosi tulajdonú ingatlanok értékesítésére, másfelől akik titokban hangfelvételeket készítettek tárgyalásokról.

Rogán kezében futnak össze a szálak

Karácsony kijelentette, Rogán Antal kabinetminiszter kezében futnak össze a szálak, majd beszélt az ügy szereplőiről. A főpolgármester szerint az ügy egyik főszereplője, Gansperger Gyula fideszes kötődésű, Berki Zsoltot nem ismeri a jelenlegi városvezetés, ellenben a Tarlós-korszak politikusai közül többen találkoztak a vállalkozóval. Majd arról beszélt, hogy a Rahimkulov család – amely állítólag érdekelt lett volna az ingatlanok megvásárlásában – rendkívül komoly kapcsolatokkal rendelkezik a legmagasabb szintű magyar és orosz kormányzati körökkel.

Karácsony arról is szólt, hogy míg a fővárosban transzparens módon döntenek az ingatlanok hasznosításáról, és nem történik vagyonfelélés, addig ez nem igaz a fideszes irányítású V. kerületi önkormányzatra, ahol zárt ülésen döntenek az ingatlanjaik eladásáról, így szerzett meg több száz millió forint értékben

Schadl György, a végrehajtói kamara elnöke,

aki éppen előzetes letartóztatásban van, s aki az ügyészség szerint több tízmillió forinttal lefizette Völner Pál volt igazságügyi államtitkárt. Ezért ebben az ügyben másik vizsgálóbizottságot fognak felállítani.

Kovács Péter, a bizottság fideszes elnöke Karácsony hosszas előadása után arról beszélt, hogy a főpolgármester azt a módszert alkalmazta, hogy a legjobb védekezés a támadás. Majd több kérdést tett fel arra vonatkozóan, hogy mi lehetett az ügyben a szerepe Bajnai Gordonnak, s mit szól azokhoz a megjegyzéséhez, hogy cápák úszkálnak a Városháza körül, várva a jó üzletekre. A főpolgármester azt szűrte le a volt kormányfő szavaiból, hogy a kollégái megvesztegethetetlenek. A főpolgármester Kovács kérdésére azt is visszautasította, hogy járulékos rendszer működik a Városházán, szerinte tisztességes módon gazdálkodnak a vagyonnal.

Barts miért mondott mást a tárgyalásokon?

A fideszes Bagdy Gábor arról kérdezte a főpolgármestert, hogy Barts J. Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója részt vett-e azok a kabinetülésen, ahol döntöttek arról, hogy nem adják el a Városháza épületét. S miután igen volt a válasz, azzal folytatta Bagdy, hogy ekkor hogyan tárgyalhatott Barts befektetőkkel az épület esetleges eladásáról. Karácsony azt válaszolta, a vezérigazgató hibázott, eltért a kabinet döntésétől, ezért kapott fegyelmi büntetést. Barts felelősségét Kovács Péter is firtatta, megkérdezte, elég volt-e az írásbeli figyelmeztetés, ha ilyen nagyot hibázott a vezérigazgató. A főpolgármester azt mondta, Barts nem okozott anyagi kárt a városnak, viszont tény, hogy

neki politikai kárt igen, de ezen túl tud lépni, mert profi módon irányítja a céget.

A meghallgatás során hosszas, személyeskedésbe menő ügyrendi vita folyt arról, hogy miről kérdezheti Kovács Péter bizottsági elnök a főpolgármestert. Horváth Csaba feltette a kérdést, a Fidesz a leghűbb vagy a leghülyébb emberét tette meg bizottsági elnöknek.

Az oroszoknak az az érdeke, hogy maradjon ez a kormány

Ezt megelőzően azonban Horváth József titkosszolgálati szakértő helyett Rácz András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója az orosz típusú dezinformációs kampányok jellegzetességeiről beszélt. Bevett módszer a kompromat alkalmazása, mondta, amelynek révén mesterségesen létrehozott lejárató információt szándékosan terjesztenek. A szakértő elismerte, hogy Oroszország gyakran próbálkozik meg beavatkozni más országok belpolitikai életébe, arra azonban nem válaszolt, hogy a Rahimkulov család szerepe mi lehetett a Városháza eladása kapcsán. Rácz András közölte, magyar ügyekkel nem foglalkozik, de annyit elismert, hogy Moszkva

gyakran támaszkodik az adott országokban élő vállalkozókra, érdekcsoportokra.

A magyar választásokkal kapcsolatban Rácz elmondta, egyértelmű, hogy Oroszországnak az az érdeke, hogy a jelenlegi kormány maradjon hatalmon, s nagyon meglepő lenne, ha Moszkva nem próbálna beavatkozni a végeredménybe. Kijelentette, hogy ennek az az oka, hogy az új, ellenzéki irányítású kabinet feltehetően más álláspontot képviselne az oroszok számára olyan fontos kérdésekben, mint Paks 2, az EU oroszországi szankciói, Ukrajna megítélése, mint a mostani.

Szaniszló zokon vette, hogy kihallgatták őket

Napirend előtt Szaniszló Sándor XVIII. polgármester szóvá tette, hogy a Fidesz Facebook-oldalán megjelent egy magánbeszélgetés, amelyet ő folytatott Horváth Csabával a kettővel ezelőtti bizottsági ülésen (itt arról volt szó, hogy Gyurcsány Ferenc hogyan gyakorol nyomást a zuglói DK-s önkormányzati képviselőkre – a szerk.), s emiatt bírálta Kovács Péter bizottsági elnök ténykedését. A fideszes politikus kijelentette, hogy a politikusoknak hozzá kell szokniuk ahhoz, hogy figyelik a szavaikat, ebben semmi rendkívüli nincs.

Mocsáros-dűlő: Kiss László polgármester elviharzott

A bizottság utolsó napirendi pontjában szóba került az óbudai Mocsáros-dűlő ügye is, hiszen Anonymus egyik hangfelvételén ennek a területnek a hasznosításáról is szó volt, tárgyaltak arról, hogy a természetvédelmi terület egy részét beépítenék. A meghallgatáson megjelent a kerület polgármestere, Kiss László, aki hosszas monológjában cáfolta mindezt, majd anélkül viharzott volna el, hogy válaszolt volna a bizottság tagjainak a kérdéseire.

Nyitókép: Ficsor Márton

Összesen 217 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Elmekortan
2022. január 18. 08:47
Annyi esély volt az igazság kutatására, megtalálására, mint Szállasinak a vérbíróság előtt, valahogy így mondják. Egyedül egy ember volt nem dékás a bizottságban. Majd Horváth, V. Naszály fog aláásni Karácsonnak? Ne hülyéskedjünk. Még az ru is 8/7 arányban hozná Karácsony abszolút szüziességét.
DonCiccio
2022. január 18. 08:19
A gond alapvetően nem Karácsony. Ő ilyen volt mindig. Az igen tisztelt ,,kézivezérelt'' ügyészség nem lát semmit ami alapján hivatalból eljárást indíthatna, és a választók meg választják. Ő pedig unja meg lesz@rja . Ha megteheti.....
Vakfolt
2022. január 18. 07:01
Gondolom erről ennyit, szépen elalszik az ügy.. kivéve, ha Annó Mínusz nem rukkol elő újabb anyaggal.
Krupp Skya
2022. január 18. 06:21
Filmrendező lennék készítenék egy filmet Bárgyú elvtárs vigyorog, címmel. Szarok Karácsonyra, meg azokra is akik megválasztották ezt a félnótás elmebeteget, persze a demokráciában az emberek igyekeznek náluk okosabbat választani, ez Karácsony esetében kurvára bejött.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!