A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány közleménye

2022. január 11. 16:26

2022. január 11. 16:26

KÖZLEMÉNY

„A szétválasztó műtét több orvosszakma összefogása volt,  és mindig Isten támogató ereje segít minket”

 

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány önkéntes csapata döbbenten és szomorúan olvasta egykori barátjuk és munkatársuk, dr. Csókay András méltatlan állításait a Mandiner internetes oldalán.

Alapítványunk tevékenységének és kommunikációjának hitelességét megalapozatlanul aláásó nyilatkozatok kapcsán adtunk riportot a közelmúltban a Mandinernek és az alábbiakban szeretnénk tájékoztatni a tisztelt olvasókat, ügyünk iránt részletesen is érdeklődőket a dr. Csókay Andrással készült riportban szereplő – a segítő munkánkat érintő – önellentmondásokkal teli és súlyos tárgyi tévedések kapcsán.

A végső szétválasztás összesen 33 és fél órás műtét volt 2019. augusztus 1-jén és 2-án, amelynek a részletes időbeosztása és jegyzőkönyve – a szakmai előírásoknak megfelelően – gondosan dokumentált. A műtét egy több orvos szakmára kiterjedő műtétsorozat része volt. A végső szétválasztó műtétnek nem volt olyan pillanata, amikor kizárólag az idegsebészeti csapat dolgozott volna, és a végső szétválasztás nem tekinthető egyáltalán tisztán idegsebészeti műtétnek. Ezzel szemben például a magyarországi 7 hónapos szakasz tisztán plasztikai sebészeti műtétekből és beavatkozásokból állt – múlhatatlan altatóorvosi segítséggel, illetve a végső szétválasztás, majd a későbbi rehabilitáció sok szakmát igénylő szakmai munka –, de ezt soha nem hangsúlyoztuk, minimális hírt adtunk akkor erről, mert csöndben és alázattal szerettünk volna dolgozni. A szétválasztó műtétet a plasztikai sebész - traumatológus csapat kezdte meg és fejezte be és dr. Csókay András sem tartózkodott a végső szétválasztó műtét teljes időtartama alatt a műtőben, nem is volt ilyen orvos. Altatóorvosi és intenzív terápiás csapatunk nélkül az idegsebészeti csapatunk hozzá sem tudott volna kezdeni a munkához, minden pillanatban szükség volt rájuk. A plasztikai sebészeti csapat a munkafolyamat valamennyi szakaszában aktívan részt vett. A plasztikai sebészeti csapat tagjai végezték a műtét koordinálásának jelentős részét, az orvos- és egészségtudományi szakterületek közötti egyeztetéseket, sőt az egyébként a nemzetközi missziós gyakorlatnak megfelelően többnyire idegsebészeti feladatok megoldásában is jelentős segítséget nyújtottak, így például a kemény agyhártya pótlásában, a csontpótlás kivitelezésében is. A megjelent sugalmazásokkal ellentétben a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek végső szétválasztó műtéte tehát NEM csupán idegsebészeti beavatkozás volt – még a feltételezés is orvos-szakmai abszurdum. Mindemellett 4 magyar idegsebész szakorvos vett részt a műtétben két idegsebész szakorvosjelölt mellett. A plasztikai sebész - traumatológus csapat 4 (többszakvizsgás) szakorvosból és 5 szakorvosjelöltből állt.

Megjegyzendő, hogy a műtétsorozat kapcsán nem történt és nem is történhetett semmi az alapítványtól függetlenül. Alapítványunk 2017-es felkérésének és döntésének megfelelően az Operation Freedom első szakasza, az érpályán belüli beavatkozás is természetesen Alapítványunk és a bangladesi partnerintézmények szervezésében valósult meg, ahogyan természetesen Csókay András is alapítványunk égisze alatt, az alapítvány alapítója és a bangladesi missziók vezetője, Pataki doktor felkérésre jött Bangladesbe. Természetesen az alapítvánnyal, mint szervezettel szerződtek a bangladesi felek, és a szülők is így írták alá a beleegyező nyilatkozatot. Ezek alapján Csókay doktor közreműködő orvos, az alapítvány munkatársa volt.

Annak ellenére, hogy más szakmákat degradálnak volt munkatársunk kijelentései, dr. Csókay András szakmai érdemei ezzel együtt is múlhatatlanok, azokat nem kisebbítheti senki és semmi, tehát nem értjük, mi szükség van a valótlan állításokra.

Alapítványunk értékrendje keresztény alapokon nyugszik, és Alapítványunk ezen értékek gyakorlati megvalósítására törekszik, önkéntesei is főként keresztény istenhívő emberekből állnak, ennek megfelelően az imakérés mindig is fontos szerepet kapott a kommunikációban, nem „csak 5 nappal a műtét után”, ahogy Csókay doktor állítja.

A műtétsorozat alatt mindvégig orvos-szakmailag reálisan, felelősséggel tájékoztattuk az ikrekért, az erőfeszítéseink sikeréért imádkozó közönséget. Állandó imafelhívással weboldalunk kiemelt szekciójában, legfelül rögzítve. Alapítványunk tehát formabontó módon – hazánkban talán elsőként – több ízben is nyilvános imakérést tett közzé a mainstream médiában, a hit és a tudomány egyensúlyának fontosságát hangsúlyozva. Rendhagyó módon annak is megtaláltuk a módját, hogy egy orvostudományi szakfolyóiratban megjelent esettanulmányban köszönetet mondjunk Istennek. („A sziámi ikrek szétválasztásáról szóló tudományos cikk világszerte elismert orvostudományi lapban jelent meg” https://cselekves.org/2020/07/31/magyar-siker-a-fejuknel-osszenott-sziami-ikrek-szetvalasztasa-vilagszerte-elismert-orvostudomanyi-lapban-jelent-meg/).

Dr. Csókay Andrással megélt, jelen pillanatban még kibékíthetetlennek tűnő ellentétek megszűnése érdekében minden megteszünk, de az olvasókat és a sajtó munkatársait is - ezáltal a széleskörű nyilvánosságot - félrevezető információkra reagálni szeretnénk. Bízunk abban, hogy a békesség jegyében folyamatosan és rendületlenül megtett gesztusaink egyszer majd eredményre vezetnek, így nyilatkozatok helyett újra egy asztalnál ülve tudunk egymással beszélgetni – mint ahogy azt fáradhatatlanul kezdeményeztük és kezdeményezzük is.

Budapest,  2022. 01.10.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány nevében

Dr. Baranyai Krisztina
kuratóriumi elnök ​​

Dr. Pataki Gergely
alapító

*****

Ezúton közöljük CSÓKAY ANDRÁS viszontválaszát a közleményre:

Záró válasz


Az alapvető általános orvosi ismereteket is nélkülöző közleményre reflektálnék röviden, ezzel lezártnak tekintve a magam részéről ezt a nemtelen vitát. A tiszta műtéti időbe a bőrmetszés és az utolsó öltés behelyezése közt eltelt idő számít a sebészeti ágakban. Szakmailag érthetetlen, hogy miért kell belevenni a 7 órás anaestheziológiai előkészítő és záró tevékenységet. A végső szétválasztó műtétnek 24 órája kizárólag idegsebészeti tevékenység volt. Nagy baj lett volna, ha ebben szaktudás nélküli orvosok mindenféle szakmából beleszólnak. Sajnos a külön asztalon folyó koponyatető idegsebészeti építésénél ez megtörtént, a hátam mögött kiszorítva a kollégáimat, akik ezt friss halottakon hosszú időn át begyakorolták. Rossz eredmény született,

A hazai 7 hónapos szakasz tisztán plasztikai sebészeti műtétekből és beavatkozásokból állt, ezt mindig elismertük, nagyra tartottuk. Ezért érthetetlen volt a plasztikai csapat kompetenciahatárait messze túllépő szakmai beavatkozása nekem, mint a szétválasztás vezetőjének a megkérdezése nélkül. Mindez filmen is rögzítve van 26 órában, amit bárki megnézhetne. Valóban a 26 óra alatt ki kellett mennünk idegsebészeknek szükségünket elvégezni és valamit enni, inni. Ez egészében kb. 3x20 perc volt. Ez is látható a filmnyersanyagon, amit mindenáron meg akartak szerezni a rendőrség félrevezetésével. Ismétlem, mint az alapítvány akkori és az azt megelőző 16 éven át elnöke és szellemi alapítója, szóba se jött, hogy az alapítvány elvállalja a műtétet, mielőtt a 14 órás idegsebészeti agyi érszétválasztás meg nem történt. De ezután még Valálik dr. kollégánknak kellett az idegsebészeti szakvéleménye a több száz órás analízis után, hogy az átmenő idegpályák szétválaszthatók-e. Ezután 2019 elején mondhattuk ki, hogy felelősséggel elvállaljuk, előtte szakmai felelőtlenség lett volna ilyet mondani. Ezután kezdhette meg az alapítvány a pénzgyűjtést, illetve a logisztikai szervezést. Ez utóbbit Pataki dr. bravúrosan el is végezte a szintén kiválóan sikerült bőrtágítás mellett. Minden orvos tudja, hogy egy műtétért személyesen vállal szakmai és erkölcsi felelősséget, és nem bújhat el szervezetek mögött. Így történt az idegsebészeti szétválasztásnál is a részemről. Ennyi gúnyolódást, amit csapatunk kapott Jézus nevének kimondása és a tanúságtételek miatt, valóban csak az Úr kegyelméből viseltük jól el, és így lett a műtét valóban a Názáreti Jézus hatalmas adománya, dicsősége a sok emberi botlás ellenére.. Erről teszünk tanúságot idegsebész barátaimmal.

 Csókay András

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lujzi
2022. január 12. 23:47
Valaki leszedette! Nagy kár, pedig nagyon érdekes volt. A You Tube- n meg lehet nézni. Egy testben, két lélek címmel. A műtétben résztvevő idegsebészek beszélnek a műtétről. Addig nézzétek meg, míg onnan is le nem szedetik!
Kis Vuk
2022. január 12. 20:08
Hol van a film, ami a dr.Csókay Andrással készült interjú végén volt? Miért vették le?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!