Tartja a rendkívüli tempót a karanténban született futóláz

2022. január 28. 10:24

Két év alatt 850 ezerről egymillióra bővülhetett a rendszeresen futók száma Magyarországon.

2022. január 28. 10:24
null

Két év alatt 850 ezerről egymillióra bővülhetett a szabadidejükben rendszeresen futók száma Magyarországon, a nemzetközi utcai futóversenyek által generált bevétel azonban az ötödére esett vissza – írja pénteki számában a Világgazdaság. Emlékeztetnek arra, hogy

bevásárlási lázzal indult a sportszerpiacon a pandémia, 2020 márciusában és áprilisában a kerékpárok és az otthoni fitneszeszközök hirtelen hiánycikké váltak.

A szabadtéri sporteszközök iránt felpörgött kereslet nem enyhült azóta sem, a tömeges futóláz tartósnak bizonyult, olyannyira, hogy már akár egymillióan is lehetnek hazánkban azok, akik hetente legalább kétszer futnak néhány kilométert – nyilatkozta a VG podcast stúdiójában Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda (BSI) versenyigazgatója.

Amint júniustól a járványügyi intézkedések lehetővé tették, minden elmaradt versenyt meghirdettek utólag, ám a résztvevők száma látványosan csökkent. Mindez érzékenyen érintette a bevételi oldalon hiányzó milliárdok miatt a versenyszervezőket, és a rendkívül jól költő futóturisták érkezésében érdekeltek széles körét.

A járvány előtti utolsó teljes évben, 2019-ben már négymilliárd forintra taksálták azt az összeget, amelyet a nemzetközi futóversenyek generáltak Budapesten.

Bár világszerte újraindulnak a nemzetközi utcai futóversenyek, a nevezők száma mindenütt jellemzően csak a 30-50 százaléka a Covid-járvány előttinek

– mondta Kocsis Árpád.

Az utazási szabályok gyorsan és részben eltérően változnak, nehéz tervezni, a BSI mégis minden szokásos futóversenyét meghirdette. Egyelőre nem költenek nemzetközi reklámkampányokra, de figyelik a híreket, és amint lehetséges, azonnal reagálnak a változásokra. A futók részéről így is nagy az érdeklődés, sokan készülnek külföldről is Budapestre, de a legfőbb küldő országok sorrendje most más: élre törtek a szomszédos és a közeli országok. Sok horvát, szlovén, lengyel és ukrán futó érkezett a közelmúltban lezajlott programokra, viszont jóval kevesebb brit, francia és német – írja a lap.

(MTI)

Nyitókép: pixabay

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ThunderDan
2022. január 28. 22:25
Ez az egymilliós szám teljesen irreálisnak tűnik. Na mindegy.
deovolente
2022. január 28. 17:40
Az jó, ha minél többen mozognak, sportolnak, futóként szerintem az még jobb, ha valaki fut. Viszont azt a siránkozást, amit előad Kocsis Árpád, talán illene átgondolnia. Óriási összeg egy átlag futónak egy félmaraton, maraton nevezési díja, cserébe alig kap valamit a nevezési csomagban, legalábbis ami a magyarországi nagyobb versenyeket, pl. a BSI-s versenyeket is illeti. Persze, futni megyünk, de pl. a több tízezerbe kerülő SPAR bp-i maratonra alig-alig került valami a csomagba: silány, 200 Ft-os póló, valami gagyi csoki és keksz, alkoholmentes sör, kb. ennyi. Ja, és az útvonal egy része a benzingőzös autók között vezetett. Covid ide vagy oda, ennyiért minek jöjjön el valaki Magyarországra, Bp-re külföldről? Azt se mndta el a BSI igazgatója, hogy a nagy versenyek hatalmas szponzori pénzekből gazdálkodnak, ám a futókat, akik nélkül nincs rendezvény, nem sikerül kellőképpen megbecsülni, lásd a nevezési csomag, amit leírtam, a frissítés minőségéről nem is beszélve. A kisebb versenyek persze kevesebbe kerülnek, ott általában lelkes futóklubok szerveznek versenyeket, jobb a hangulat, kevesebbe kerülnek, és többet is adnak. Ők valahogy nem lehúzni akarják a társaikat. Összességében véve talán még jót is tett a Covid ezen a téren, mert a nagyobbak is kénytelenek lesznek jobban odafigyelni a futókra. (Érdekes módon a szintén hatalmas pénzekből gazdálkodó, csillagászati nevezési díjakkal dolgozó Ultrabalatonon évekig ritka fösvények voltak a frissítés tekintetében, tavaly változott a helyzet...)
Senki Alfonz
2022. január 28. 15:48
A képen látható hölggyel én is lépést tartanék kifulladásig! Csak az asszony meg ne tudja!
karaulu
2022. január 28. 12:35
Örvendetes dolog. Kinek van most kedve egy tömegsportrendezvényre menni, hogy a mások által kilihegett levegőt szívja?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!