Erdő Péter a Margitszigeten misézik Szent Margit tiszteletére

2022. január 15. 06:57

A domonkos rendi kolostor romjainál lesz a szentmise.

2022. január 15. 06:57
null

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek ünnepi szentmisét mutat be Árpád-házi Szent Margit emléknapjához kapcsolódóan vasárnap 11 órakor a margitszigeti domonkos kolostor romjainál – közölte Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense az MTI-vel.

A szentmisén a szent királylány közbenjárását kérik a nemzetért.

Tóth János Csaba elmondta: az utóbbi évtizedekben hagyománnyá vált, hogy a mindenkori magyar prímás a domonkos kolostor romjainál, Szent Margit valószínűsíthető sírja felett misét mutat be januárban, a Szent Margit emléknapjához legközelebbi vasárnapon. Az első ilyen szentmisét Lékai László bíboros mutatta be 1979. január 21-én.    

Szent Margit 1242-ben született IV. Béla király és Laszkarisz Mária leányaként. Szülei a tatárjárás alatt fogadalmat tettek, hogy születendő gyermeküket Istennek ajánlják fel, ha Magyarország megszabadul a tatároktól. Margit így került három és fél évesen a veszprémi Szent Katalin-kolostorba. 1252-ben költözött az apja által építtetett Nyulak szigeti (ma Margit-sziget) Szűz Mária-kolostorba, amely a domonkos férfirend közvetlen felügyelete alatt állt. Tizenkét éves korában tett fogadalmat, és 1270-ben bekövetkezett haláláig kitartott szerzetesi hivatása mellett. Haláláig kitartott szerzetesi hivatása mellett. A katolikus egyház január 18-án ünnepli Szent Margit „égi születésnapjának” évfordulóját.

(MTI)

Fotó: MTI/Mónus Márton

Mandiner éves előfizetés féléves áron!

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2022. január 16. 00:46
Csuhások, térdre imához!
az ember
2022. január 15. 09:33
A főrabbi-unoka Erdő Péter nagyon messze esik a magyarságot védelmező középkori főpapjainktól.
Szerencse
2022. január 15. 08:22
Most is tatárjárás van, csak nem fegyverrel, hanem ideológiai bomlasztással /lmbqtuvzxy/, és népvándorlással.
flesh ripper
2022. január 15. 07:46
Magyar szentek, járjatok közben a Teremtőnél, a Megváltónál, drága Hazánk üdvéért, boldogságáért, sikeréért!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!