Megjelent a Magyar Közlönyben az élelmiszerárstopról szóló kormányrendelet, ami azt is részletezi, hogy a csirkefarhát milyen feldolgozásaira vonatkozik az árstop, írja a Telex. Emlékeztettek: Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy a magas infláció miatt február 1-jétől korlátozzák a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej árát. A kijelölt termékek árát minden üzletben vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt. A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy a csirkefarhát árát is befagyasztják.
A „lista”
A péntek esete közzétett kormányrendelet indoklása szerint „a piaci rendellenességek káros hatásainak megelőzése érdekében” van szükség erre a lépésre. Az árstop 2022. február 1. és 2022. május 1. közötti időszakban lesz érvényben. A hatósági áras termékek listája így néz ki egészen pontosan:
kristálycukor (fehér cukor),
búzafinomliszt BL 55,
finomított napraforgó étolaj,
házi sertés comb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
csirkemell, csirkefarhát – hát, egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
ultra magas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej.
A kormányrendelet azt is kifejti, hogy mit jelent az október 15-i árszint. E szerint:
– ha a 2021. október 15. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi ár nem áll rendelkezésre, akkor a kereskedő által 2021. október 15. napját megelőzően alkalmazott utolsó bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni,
– ha pedig az a) pont szerinti bruttó kiskereskedelmi ár nem állapítható meg, akkor a Központi Statisztikai Hivatal honlapján 2021. október hónapra vonatkozóan közzétett átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni, amennyiben rendelkezésre áll.