A Balaton mellől látszott az Alpok!

2022. január 02. 16:39

Csobánc hegyéről látszott Sümeg vára, s mögötte 160-200 kilométerre az Alpok havas hegycsúcsai.

2022. január 02. 16:39
null

Különleges időjárási viszonyok között készített fotót a Balaton-felvidéken, Csobánc hegyéről Vanatka Martin.

A fotón a távolban fekszik Sümeg vára, mögötte pedig jobbra a légvonalban 163 kilométerre eső Schneeberg 2076 méteres csúcsa (ami gyakran látható a közeli Sopronból is); valamint a távolabbi, mintegy kétszáz kilométerre fekvő alpesi csúcsok is Ausztriában, Graztól északra.

A fotó készítőjét, Vanatka Martint megkerestük, hogy meséljen a fotózás körülményeiről. A következőket osztotta meg velünk és olvasóinkkal, miközben további fotókat is küldött jól sikerült portyájáról:

„Dédimamám Tapolcán lakott. Nagymamám is végigmászta iskolás korában a Balaton-felvidéki hegyeket, majd később én is a szüleimmel és testvéremmel. Mi már székesfehérváriak vagyunk, de szinte minden iskolai tanszünetünket Tapolcán töltöttük a tesómmal, és mai napig sokat járok vissza túrázni oda is. A Csobáncra évente többször is felmászok. Székesfehérvárról indulnak az ilyen kirándulós reggeleim. Hobbi szinten fotózok a túrázások alatt. Az elmúlt négy évben viszont kimondottan a tanúhegyekre koncentráltam,

hogy egyszer sikerüljön egy ködös reggelen, a napfelkeltét megcsodálni valamelyik hegyről – a hófehér felhők felett és a kék ég alatt,

miközben a hegyek csúcsai szigetként szelik a hömpölygő áradatot. Ez most sikerült is a Csobáncról! De arra nem számítottam, hogy a köd tenger végén megpillantom a sümegi vár mögött a hófödte Alpok vonulatait. Eddig sosem láttam még a Balaton-felvidékről, szóval igazi véletlen volt, hogy ez a kép megszületett így ebben a formában, ebből a szögből. Állványra helyeztem a fényképezőgépemet, hogy amennyire lehet maradjon éles a kép, és csináltam pár képet. Jókor voltam jó helyen. És lefényképeztem azt amit láttam. Örülök neki, hogy megoszthatom ezt az élményt másokkal is, Egy igazi ritka pillanat volt.”

A körülbelüli távolság nagyságrendje az alábbi térképen látszik:

(Fotó forrása: Csodálatos Balaton Fb-csoport)

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Benedek Zsolt
2022. január 03. 00:09
A zen-táborban elzavarták a felhőt : ))) https://www.youtube.com/watch?v=xceMw3BVy4Q
Amondó
2022. január 02. 22:38
Távolba látás, Állítólag - megfelelő légköri viszonyok esetén - Kisázsiából át lehet látni a Krím félszigetre. (Én nem voltam ott.) ------------------------------------------------------------------------- Petőfi "Csodállak tán, de nem szeretlek ..." Ez szó szerint is érthető, és meggyőző, de Petőfi esetében sokkal mélyebb szimbolikus jelentést is hordoz. Ennek jeles példája, hogy "Habár felül a gálya, /S alul a víznek árja/ Azért a víz az úr" Itt a "víznek árja" a káoszt, az alacsonyabbrendű erők pusztító tombolását jelképezi, a gálya pedig az magasabbrendű emberi szellemet, mely bátran megküzd a pokoli erőkkel és képes felülkerekedni rajtuk. A sötét erők, a baloldali radikalizmus, a bimbódzó kommunista téboly ékes példája - a sok küzül. Persze ettől még nem kell megtagadni Petőfit. Különben is, ha még néhány évtized megadatott volna neki és megkomolyodik, akkor felemelő, konzervatív szellemiségű verseket alkotott volna. ------------------------------------------------------------------------- Várak Szomorú a felrobbantott váraink látványa, de mégis a kisebbik rossz. Ugyanis megszilárdult a királyi hatalom, vége lett a kuruc világnak, vége lett a parasztokat sanyargató, egymással torzsalkodó kiskirályok csetepatéinak. A nemesek - saját sasfészkeik helyett - inkább napfényes templomokat, palotákat, iskolákat emeltek.
Amondó
2022. január 02. 22:31
Valahol azt olvastam: - A 9. században az Alpokban volt egy akkoriban "Magyarok Útja" elnevezésű ösvény. - Pár éve - Bécs kellős közepén - a Stephansdom-nál végzett ásatások állítólag honfoglalás kori magyar sírokra leltek. Hirtelenjében nem tudom dokumentálni, próbáljatok meg utána járni.
Benedek Zsolt
2022. január 02. 20:15
https://www.youtube.com/watch?v=pgzbAe1nHR4 https://www.youtube.com/watch?v=QlXelEOaqf8 https://www.youtube.com/watch?v=NRhfnv35uOo
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!