Trapéz alakban épül vissza a Honvéd Főparancsnokság

2021. december 03. 06:46

A háború óta torzóként álló tömböt új formában építenék vissza.

2021. december 03. 06:46
null

Látványterv terjed az interneten a budavári, Dísz tér és Szent György tér közötti, a háború óta torzóként álló épülettömbbel kapcsolatos új tervekről. A témáról az Építészfórum is beszámolt. Eszerint tavaly óta az a koncepció formálódott, hogy a Szent György tér felé nem az eredeti tömb, hanem egy újonnan tervezett, trapéz alaprajzú tömb épülne meg, a friss hírek szerint erre ráhúzva az eredeti épülethez hasonlító, historizáló homlokzatot.

Az eredeti épület a Szent György tér felől

„A Honvéd Főparancsnokság jelenlegi torzóját a Szent György tér felé egy építészeti stílusjegyeiben az eredeti épülethez illeszkedő homlokzat egészíti majd ki. Az újjászülető épület hiánypótló funkciókat fog betölteni, és a Budavári Palotanegyed látogatóközpontjaként, kulturális és turisztikai kapujaként működik majd: helyet kapnak itt közösségi terek, kiállítások, információs pontok és vendéglátóhelyek is” – közölte a Várkapitányság Zrt.

Az Építészfórum azt írja: a Nemzeti Hauszmann Programot megvalósító Várkapitányság felhívta a figyelmet, hogy a látványterv egyelőre csak egy részleteket mellőző munkaközi koncepció, amelyet a jövőben még részletesen kidolgoznak. Azt azonban megerősítették, hogy az épület tömege valóban trapéz alakot fog követni, a kortárs megoldással ellentétben pedig a homlokzat tényleg historizáló részletmegoldásokkal fog rendelkezni a jövőben.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
darling
2021. december 05. 15:26
Egy valamit a priori leszögezhetünk: ebben az országban nincs egyetlen olyan döntés sem, ami mindenkinek (egyformán, egyöntetűen ) tetszene, hát még egy épület, amiben - lehetőleg -mindenki "szakértő"! Ami az ízlést illeti: jó lenne, ha az egyéni ízlés szubjektív megnyilvánulása helyett a sensus communis elfogadása győzne!
mucsay
2021. december 04. 03:12
"historizáló részletek" ez nagyon gyanúsan hangzik. eddig olyan szépen alakul a vár, álmodni se mertem volna, nem kéne a közepére vmi okoskodást odacseszni.
annamanna
2021. december 03. 14:33
Idézem: Elborzadtak az építészek a Budai Vár giccses szörnyszülöttjétől https://444.hu/2021/12/02/elborzadtak-az-epiteszek-a-buda-var-giccses-szornyszulottjetol Sajnos már nem olvasható a teljes szöveg, de az eredeti építészfórumos megjegyzés igen: "Mindkét szemem sír Nyilvánosnak jelentette ki Fodor Gergely Atya világ!!!! Mi ez a fos??? Mondjátok, hogy ez csak egy vicc! Ez úgy néz ki, mint egy jólfésült hányinger! Azért ez nagyon a legalja, hogy ezt sikerült kiizzadniuk-ennyi idő alatt. Kik alkották ezt a gányt? A kedves tervezőgárdának lehetne nyomni egy tockost. Annyi a hiteles újjáépítéseket hangoztatott Nemzeti Hauszmann Programnak. Ettől az is jobb lett volna, ha a HFP hátuljára rámásolják a Dísz téri homlokzatot. Ez aztán jót tesz a Szent György térnek. Ez bántóbb, mint a Csikós udvar tükörkockái és az elfuserált utcabútorok, lámpatestek-azok legalább cserélhetők, de ez nem annyira. Az ember azt hinné, hogy a sokat hangoztatott hitelesség jegyében valami jót alkotnak és erre az újabb gyomrost kapjuk. Miért kellett ez a furcsaság? Hogy a Karmelitából kilássanak? Úgy érzem, hogy a Miniszterelnöki Hivatal Karmelitába költözése inkább átok lett, mint áldás az újjáépítések szempontjából. Indult a Tábori Püspökség helyén épített valamivel, amit mindenki felszisszenve, de elfogadott bízva, hogy a többi biztos eredetiben fog megvalósulni. Erre közlik ezt. Ezek megőrültek!" https://www.skyscrapercity.com/threads/budapest-budai-v%C3%A1rnegyed-buda-castle-district-developments.704310/page-1353#post-176335436
Gyéressy Károly
2021. december 03. 14:00
Ha nem visszaépítik, akkor ne építsenek oda semmit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!