Transparency: Nálunk nem volt és most sincs napirenden a Városháza-ügy

2021. december 17. 15:00

Napról napra jönnek ki újabb információk a Városháza-ügyben. A baloldali városvezetés tagad, a rendőrség nyomoz, a korrupciós ügyekre szakosodott NGO-nál azonban nem foglalkoznak a kérdéssel.

2021. december 17. 15:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Alighanem a baloldali városvezetés tudtával fővárosi önkormányzati cégvezetők arról beszélgetnek ismeretlen befektetőkkel, hogyan lehet megszerezni, fejleszteni fővárosi ingatlanokat, telkeket, ingóságokat, többek között a Városházát. Bajnai Gordon volt ellenzéki kormányfő és bizalmasa, Gansperger Gyula azt ecseteli az egyik kiszivárgott felvételeken, hogy

a fővárosban jutalékos rendszer működik,

amelyben kulcsszerepet játszik Berki Zsolt ingatlanközvetítő. Egy most csütörtökön nyilvánosságra hozott, ingatlanfejlesztő által jegyzett levél pedig ugyancsak azt állítja, hogy a fővárosi ingóságok eladásából 10 százaléknyi jutalékot kell fizetni az ingatlanközvetítőnek, aki a szokatlanul magas jutalékot azzal indokolta a befektetőknek, hogy abból magasabb körök is részesülnek a fővárosnál.

Bár akad tisztázatlanság, egy biztos: a Városháza-ügy nyomán a sajtóban megjelent dokumentumok, kiszivárgott hang- és képanyagok súlyos állításokat tartalmaznak. Bűncselekmények elkövetésének gyanúja is felmerül. Ennek ellenére

a baráti sajtó pedig megelégedett az „elszabadult városházi” lobbi kifejezéssel.

A november elején kirobbant botrányban olyan szálakat pedzegetnek a szereplők, ami miatt már a baloldali városvezetés sem farolhatott ki egy, az ügy szálait vizsgáló fővárosi bizottság felállítása mögül. Igaz, a grémiumot elnöklő Kovács Péter fideszes polgármester szerint az ellenzék mindent megtesz a munka hátráltatása érdekében.

A legutóbbi, szerdai ülésen mindenesetre meghallgatták az ügy egyik kulcsszereplőjét, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK) vezérigazgatóját, Barts J. Balázst, aki ugyan elismerte, hogy több esetben is hibázott a befektetőkkel történő beszélgetéseken, de tagadta, hogy személyre szabottan írják ki az ingatlanpályázatokat, ahogy az a felvételeken kiszivárgott felvételeken több alkalommal is elhangzik.

A Városháza-üggyel kapcsolatos eddigi fejlemények miatt még a múlt héten megkerestük a korrupció kutatására szakosodott Transparency International Magyarországot (TI). A Főváros és az NGO korábban már működött együtt, például a Lánchíd felújításának tenderében, amelyben nem találtak semmilyen kivetnivalót. Miután múlt héten nem érkezett reakció megkeresésünkre, ezen a héten már telefonon kerestük a szervezet kommunikációs menedzserét, aki végül arról tájékoztatta a Mandinert, hogy

az általunk hivatkozott „Városháza-ügy” részleteivel nem foglalkoztak, e kérdéskör jelenleg a szervezetüknél „nincs napirenden”.

Azt szerettük volna megtudni, mit gondolnak az ügy korrupciógyanús szálairól; a „jutalékos rendszerben” elől „frontoló” Berki Zsolt ingatlanközvetítői szerepéről; hogy tervbe vették-e, hogy a már eladott fővárosi ingatlanok, telkek nyomán vizsgálódást indítanak; vagy hogy tervezik-e az ügyben felálló fővárosi vizsgálóbizottság vagy a nyomozóhatóságok munkáját segíteni.

Úgy tűnik, szerintük nincs mit keresgélni Karácsonyék háza táján, ahogy a főpolgármester előválasztási kampányköltségvetése kapcsán sem volt.

Mindenesetre a nyomozóhatóságok vizsgálódnak, a rendőrség már házkutatást is tartott.

Karácsony szerint kamubotrány, Márki-Zay fideszezik, Gyurcsány meg inkább fánkot süt – így kezeli az ellenzék a Városháza-ügyet.

Az ellenzék a Városháza-ügyben pár hét alatt a teljes tagadástól eljutott odáig, hogy igazából a Fidesz akarta megvenni a Városházát, nem pedig a főváros eladni. Összeomlott a baloldal kommunikációja a Városháza-ügyben. Bővebben is érdekel...

Az ellenzék a Városháza-ügyben pár hét alatt a teljes tagadástól eljutott odáig, hogy igazából a Fidesz akarta megvenni a Városházát, nem pedig a főváros eladni. Összeomlott a baloldal kommunikációja a Városháza-ügyben.

Nyitókép forrása: Facebook 

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2021. december 18. 16:17
Ki kell baszni őket Keverjenek a Soros portáján. Nem az a demokrácia hogy az ellenség úgy kever kavar az országban ahogy akar és ahova akar ( kifelé mindent) nyomorba dönteni az országot.
erdei nyezega
2021. december 17. 20:08
a moslékos eggyüttállás a trranszparens haverja...bűnözők azok mind!...holló a hollónak nem vájja ki szemét..tolvaj tolvajának megbocsát az ég!
TAVIROZSA
2021. december 17. 18:26
"a korrupciót még mindig az ország meghatározó problémájának tartják a magyarok, ahogy az sem, hogy a fogalomra a politika szó hallatán meglehetősen gyorsan asszociálnak." Ezt milyen kutatás alapján nyilatkozták? Csak nem "házi" kutatás??...
Bástyaelvtárs
2021. december 17. 17:57
Egyelőre ott tartunk, hogy a Főváros által 19 óta eladott, palyaztatott ingatlanok teljes pályázati dokumentációja fenn van a város honlapján 1 millió Ft jutalommal bekínálva azt, ha bárki bármilyen szabálytalanságot fedez fel köztük. 2, az álarcos vigyori egyetlen konkrét esetet nem tud megnevezni, ahol jutalekrendszeres korrupcióval ment volna adásvétel, vagy ahol névre írt pályázati kiiras lett volna. Csak a paraszvakitas megy, a show műsor a birkának. Mert ha lenne bármi a kezében annak a fideszbérencnek már rég az ugyeszsegen lennének a felvételek és a feljelentése:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!