Újratemették Slachta Margitot

2021. december 07. 20:12

Az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt szerzetes nővért, a magyar Országgyűlés első női képviselőjét Budapesten, a Fiumei úti sírkertben temették el.

2021. december 07. 20:12
null

Újratemették az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt Slachta Margit szerzetes nővért, a magyar Országgyűlés első női képviselőjét kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.

A szertartást vezető Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek úgy fogalmazott: Slachta Margit a keresztény szeretet eszményét „tudta és akarta nyilvánosan, cselekvő módon, szóban és tettben képviselni”.  A háború alatt átgondoltan, szervezetten támogatta a szegényeket és mentette az üldözötteket, de a háború után kezdődő újabb önkényuralom embertelenségét is meglátta, és mert ellene szót emelni a parlamentben is. 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédében kiemelte: a mindenkori magyar állam és kormány feladata megszervezni, hogy a különböző korok és okok miatt idegen földben lévő magyarok hamvai hazakerüljenek. „Ez kötelesség, főhajtás és elégtétel” – szögezte le. A Barankovics Alapítvány kezdeményezésére a Szociális Testvérek Társasága és a Nemzeti Örökség Intézete közreműködésével november 9-én hozták Magyarországra Slachta Margit földi maradványait. 

(Semjén Zsolt Facebook-oldalán több képet is posztolt az eseményről.)

(MTI)

Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fonak
2021. december 08. 21:00
Slachta Margitot a baloldal évtizedeken keresztül a botbüntetés szószólójaként festette le...
koronaszepe
2021. december 08. 18:52
Schlachta Margit egy igazi hős, egy igazi példakép! Keresztényként, emberként, feministaként, politikusként!
bezdedi
2021. december 08. 15:47
Az újratemetés miatti ellenérzések kevéssé sem jogosak. Épp elég sokáig tartott, amíg eljutottunk odáig, hogy idegenbe szakadt (űzött) hazánkfiait, akik itthon szerettek volna nyugodni, de haláluk idején erre semmi esélyük nem volt, méltóképpen eltemethessük. Elég koros vagyok már ahhoz, hogy több ilyen temetésen is ott lehettem. Élmény volt látni a nemzeti érzés lobogását. Nem gyászolók voltunk, hanem végtisztességet adók. És bizony nem szégyelltük a könnyeket, hogy akit tiszteltünk, tisztelünk itthon nyugodhat. Persze lehet ezt sajnálni, magyarkodásnak nevezni, meg sóhajtozni a pénz miatt. Hallottatok olyat, hogy egy büszke polgárra a saját hazájában azt mondták, hogy svájciaskodik, norvégkodik, amerikaiskodik, esetleg angolkodik? (bár amilyen bolond lett a világ, még ez is lehet) Aztán próbálna valaki Magyarországon minden reggel nemzeti lobogót felhúzni a háza előtt, s hűséget esküdni otthon, az iskolában, bárhol a nemzet zászlajának.... Nem tenné ki az ablakba, amit a haladó gondolkodóktól kapna érte. Aki pedig a Szentírást a maga szája szerint idézi, azt úgysem tudja senki meggyőzni arról, hogy nem biztos, hogy jó az olvasata.
syphax
2021. december 08. 10:23
P.S.: EZ AZ "IGAZI ÁLLAMFÉRFI"--TERMÉSZETESEN--SLACHTA MARGIT SSS NŐVÉR!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!