Rejtélyes holdi objektumról vitáznak

2021. december 07. 22:03

Az égitest Földtől távolabb eső oldalán egy eddig ismeretlen, kocka alakú objektumot talált a kínai Csang'o-4 kínai űrszonda.

2021. december 07. 22:03
null

Titokzatos, kockaalakú objektumot fedezett fel a Hold távoli oldalán a Csang'o-4 kínai űrszonda Jáde Nyúl-2 nevű holdjárója. 

Az objektum mintegy 80 méterre fekszik a holdjáró jelenlegi helyzetétől,

a Kármán Tódor magyar-amerikai fizikusról, repülőmérnökről elnevezett, 180 kilométer széles Von Karman-kráterben. Már novemberben észlelték, de a felfedezésről csak most számolt be a Hszinhua kínai hírügynökség. 

A közöségi médiában a legvadabb találgatások kaptak szárnyra. 

A viták tárgya

A formájára észszerű magyarázat lehet, hogy ez egy nagy kőtömb, amelyet egy becsapódási esemény tárt fel – írta a Twitteren Andrew Jones, a kínai űrprogram szakembere. 

A napenergiával működő Jáde Nyúl-2 most közelebbről is megvizsgálja az objektumot.

A Hold talaján ez az utazás azonban várhatóan 2-3 holdbéli napba, vagyis 2-3 hónapba telik – írja az Our Space tudományos portál. 

A 2018 decemberében útnak indított Csang'o-4 az első űrszonda, amely puha landolást hajtott végre a Déli-sark Aitken-medencéjének Von Karman-kráterében. A tudományos misszióban a holdjáró segítségével alacsony frekvenciájú rádiócsillagászati megfigyeléseket végeznek, vizsgálják a Hold felszínét és felszíni formáit, ásványi összetételét, a neutronsugárzás mértékét és más környezeti viszonyokat.

(MTI/dpa/Hszinhua)

Borítókép: MTI/Komka Péter

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olvass
2021. december 09. 12:13
Amúgy van egy sci-fi novella, amiben egy távoli civilizáció - ami nem akar "versenytársakat" -egy mértanilag szabályos formájú szuperbombát küld minden olyan bolygóra, ahol esélyes, hogy valaha értelmes élet alakulhat ki. A bomba akkor lép működésbe (pusztítja el a bolygót), amikor a tárgyat valamilyen fejlett technikai eszközzel (pl. lézer) elkezdik vizsgálgatni. A történetben a Földre küldött bomba "mellé megy" és a Holdon landol ...
olvass
2021. december 09. 12:05
Nem lehet, hogy ez még a valahai szovjet LUNA" holdjáró maradványa? Eléggé "kocka" nézete volt neki. https://hu.wikipedia.org/wiki/Lunohod%E2%80%931 2013-ban "látták" utoljára. Hátha azóta valamitől megindult és idáig jutott. :-)))
gonterl
2021. december 09. 08:37
Érdekes a formája, és a környezetétől eltérő színe miatt.
ptrfarkas43
2021. december 08. 19:05
Miért ilyen életlen a kép, egy buta telefon is jobb minőségű képet csinál 80 méterre lévő tárgyról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!