Bús Balázs: Karácsonyék a Mocsárosdűlő 268 ezer négyzetméteres részén akartak ingatlanfejlesztést

2021. december 04. 14:33

A képviselő felidézte, tavasszal a főpolgármester kampányt folytatott Szabó Tímeával egyetemben, hogy ők megvédik a Mocsárosdűlőt.

2021. december 04. 14:33
null

Ahogy az ügyet napról napra követve megírtuk, Anonymus legutóbbi videójában az óbudai Mocsárosdűlő hasznosításáról jelentetett meg videót. A maszkos alak közölte, hogy korábban szóba került már ez az ügy, de akkor Szabó Tímea mindenkit megnyugtatott, hogy nincs itt semmi látnivaló, kitaláció az egész.

Karácsony Gergely a videó nyilvánosságra kerülése után azt reagálta: „A Mocsárosdűlőt nem beépítjük, hanem megvédtük a beépítéstől”, majd megvádolta Budapest előző vezetését, mondván, „ezt a területet Tarlós vezetése alatt tele akarták építeni, ám mi ezt megakadályoztuk, 70%-kal csökkentettük a terület beépíthetőségét, hogy nagy része megmaradhasson természetes állapotában”.

Tarlós István korábbi főpolgármester cáfolta a vádakat,

szerinte Karácsony Gergely „nettó valótlanságokat állít” a Mocsárosdűlő beépítése kapcsán.

Demszky lakótelepének három komoly akadálya is volt: az egyik, hogy az alapközműveket a Szentendrei útról kellett volna behozni, ami közel egy kilométer, ez pedig nagyon drága lett volna. A másik probléma az volt, hogy ez egy vizes terület, a vizet pedig össze kellett volna gyűjteni. A harmadik akadály pedig az volt, hogy legalább két közúti felüljáró kellett volna, hogy ezzel be lehessen a területet kapcsolni a közúti forgalomba. Mindez együtt olyan költséges volt, hogy egy lakótelep-építéssel ezt egyszerűen nem lehetett kitermelni, úgyhogy a Demszkyék sem fogtak neki semminek”– hangsúlyozta Tarlós.

Bús Balázs, Óbuda korábbi polgármestere is nyilatkozott az ügyben

Karácsony Gergelyék a III. kerületi Mocsárosdűlő területéről leválasztottak egy 268 ezer négyzetméteres részt, erre úgy tekintenek, mintha nem lenne a Mocsárosdűlő része és ott beépítési lehetőséget, lakóparképítést, ingatlanfejlesztést képzelnek el” – mondta Bús Balázs, a Fidesz kerületi önkormányzati képviselője sajtótájékoztatóján.

A képviselő felidézte, tavasszal a főpolgármester nagy kampányt folytatott Szabó Tímeával egyetemben, hogy ők megvédik a Mocsárosdűlőt.

Megvédték-e bármitől is Karácsony Gergelyék a Mocsárosdűlőt? – tette fel a kérdést a kormánypárti politikus, majd rámutatott: „ők arról beszéltek, hogy 650 ezer négyzetmétert zöld területté minősítettek át, védtek meg”.   

Bús Balázs kijelentette, valójában nem lépték meg, hisz jelenleg is zöld terület ez a 650 ezer négyzetméter, és korábban senki nem akart ide semmit építeni, se Tarlós István volt főpolgármester, sem a korábbi főpolgármester idejéből nem emlékszik arra, hogy itt beépítési szándék lett volna.

Ellenben arról hallgatnak, hogy leválasztották azt a 268 ezer négyzetméteres részt a Mocsárosdűlő területéről – emelte ki a politikus.     

Hozzátette, a múlt héten a Fidesz III. kerületi képviselőcsoportja olyan javaslatot nyújtott be a kerületi önkormányzathoz, amely azt kezdeményezte, hogy a fővárosi és a kerületi szabályozásban ez a terület is legyen zöld terület, hasonlóképp, ahogy a 650 ezer négyzetméter esetében Karácsony Gergelyék elképzelték. A javaslatot azonban a baloldali koalíció levette a napirendről, tárgyalni sem volt hajlandó.   

Bús Balázs hangsúlyozta: azt szeretnék, hogy az egész Mocsárosdűlő továbbra is zöld maradjon, zöld területként óvják meg, és nem akarnak semmilyen lakópark- és ingatlanfejlesztést. Közölte: ezért folytatják a Mocsárosdűlő megvédése érdekében májusban indított petíciót, valamint újra be fogják nyújtani a javaslatot a kerületi önkormányzat testületi ülésére, hogy ezt a területet zöld területté sorolják át.

(MTI/Bús Balázs Facebook-oldala, Kép: Bús Balázs Facebook-oldala)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lewdberg
2021. december 06. 13:37
Aki valaha járt arra tudhatná a rendezési terven ill. a cikk elején berajzolt rész egy nagy üres semmi. Attól hogy földrajzilag azt is Mocsárosdűlőnek hívják nem jelenti azt hogy ott ma bármi védett érték lenne. Az ott egy üres puszta pár kis épülettel, sittel, meg egy termálvezetékkel (ami le is határolja a többi résztől). Ezt beépíteni semmi természeti veszteséget nem okozna Aki nekem nem hisz az higgyen a saját szemének, még a mapson is látni hogy nyáron kiégett semmi a terület vs melleti a zöld, fás védett terület: https://www.google.com/maps/@47.5742038,19.0375339,1693m/data=!3m1!1e3
Istók3
2021. december 05. 00:07
Ha jól értem, Tarlós mindent előkészített, hogy eladják a területet, de Gelgely 2 év verejtékes küzdelemmel megakadályozta ezt.
JMoflicheque
2021. december 04. 15:39
Megy a marakodás a koncon. Szakmai érvek nem számítanak. ((pro _ kontra)
Gabsimen
2021. december 04. 15:09
Elítélem a képmutatást, amit a baloldalon folyamatosan csinálnak és személy szerint örülnék, ha jelenlegi főpolgármester - általam vélt alkalmatlansága miatt - nem töltené ki a ciklusát. Viszont megnéztem a Google Maps műholdképén a kérdéses területet és bár nem vagyok helyi lakos, de az alapján a Bús Balázs ábráján pirossal jelölt rész szerintem minden gond nélkül beépíthető része Óbudának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!