Visszakerült régi helyére a megújult Turul-szobor

2021. december 02. 17:56

A szobrot egy 60 tonnás óriásdaru segítségével emeltek vissza eredeti helyére csütörtökön a budai Várban.

2021. december 02. 17:56
null

A teljes körű restaurálás után ismét a Habsburg-kaput díszíti Donáth Gyula turulmadarat ábrázoló szobra, amelyet egy 60 tonnás óriásdaru segítségével emeltek vissza eredeti helyére csütörtökön a budai Várban. A szobor restaurálását idén februárban kezdték meg a Nemzeti Hauszmann Program keretében, amit az érdeklődők a Savoyai teraszon felállított szabadtéri restaurátor-műhelyben követhettek figyelemmel – tájékoztatta csütörtökön az MTI-t a Várkapitányság Nonprofit Zrt..

A munka során a szakemberek patinamegőrző tisztítást és restaurálást hajtottak végre,

a korábbi javításoktól eltérően ezúttal saját alkotóanyagával, bronzhegesztéssel javították ki a bronzfelület sérüléseit. A szobor belső vázát megerősítették, immár rozsdamentes acélcsavarok tartják össze az alkotást. A restaurálás során kiderült, hogy a szobor önhordó héjas, így a mű vázának fő funkciója nem az alkotás megtámasztása, hanem az, hogy biztosítsa a szárnyak ellenállását a viharos szélben.

A Turul-szobor

Donáth Gyula szobrászművész turulmadarat ábrázoló alkotását 1905-ben, a Budavári Palota századfordulós bővítésének végső szakaszában állították fel a Habsburg-kapuhoz tartozó kerítés sarkán. A mű magassága 5 méter, szélessége 7 méter, a súlya pedig megközelíti a 9 tonnát.

Talapzatát a történelmi Magyarország címere díszíti, és az elmúlt csaknem 120 évben a Budavári Palotanegyed egyik legnépszerűbb látványosságává vált.

Az alkotás a második világháborúban több sérülést szenvedett el, állapota pedig a kisebb javítások ellenére azóta jelentősen leromlott.

A tájékoztató szerint a Várkapitányság még az idén végez a turulszobor mellett található Habsburg-kapu és a hozzá tartozó lépcső teljes felújításával is.

A következő hetekben a Halászó gyerekek kútjának és a hozzá tartozó terasznak is befejeződik a megújítása. A díszkutat 1900-ban Senyei Károly alkotta meg, a szoborcsoport egy hatalmas harcsával küzdő két fiút, és egy őket szemlélő kislányt ábrázol. A háborúban megsérült mű több költözés után került vissza eredeti helyére. Rossz állapota miatt hosszú évek óta nem működött.

(MTI)

Nyitókép: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala
 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2021. december 02. 19:13
Isten hozott, jó újra itthon látni, Turulmadár!
diós guba
2021. december 02. 18:56
"Vérszomjas, fenyegető és félelemkeltő, érthetetlen, hogy miért nem egy inkluzívabb, békésebb, pacifistább jelképet raknak ki, amivel sokkal könnyebben azonosulni lehet." Igen, megértelek. Van akinek vérszomjas, van akinek fenyegető.Egy államot, egy társadalmi közösséget a közös mitosz tart össze. Akiket összetart a mitosz azoknak felemelő, erőt adó. Mi a probléma? Az, hogy a bevegyülők azt szeretnék, hogy ne legyenek bevegyülők, hanem egy ős emberi masszában levő elvegyülők legyenek itt a Kárpát- medencében, meg a világon bárhol. Megátalkodottan nézik, hogy a világban mi a fenéért vannak nemzeti konglomerációk. Mindenhol legyen szivárvány, elfogadás, meg minden, kivéve "otthon". Az nem vitás. Legyen az az ős ellenség is ( muzulmán), de bomlassza a helyi nacionalizmust, legyen inkább felfordulás, mint csendes békés kirekesztés.Én ezt megértem, szétszórt identitásban, majd durva eszmék által összeszedve( összeterelve) mindig résen kell lenni, a túlélésért lapulva lenni rossz dolog. Szlovák, román, német nemzetiségnek lenni az más. A közösségen megoszlik a teher, nem az egyén viseli a súlyt. Én Radnóti Miklós sorsát nagyon nehezen élem meg. Ennek nem így kellett volna történi. Kinek kellene viselni ezért a felelősséget, nem tudom. Tudom, hogy ott magyarok voltak, de akkor is ez nem a magyarokra jellemző. Egyszóval, végül is a magyarok nem németek, pont.
Fekete85
2021. december 02. 18:32
A könnyes fasiszta múlt a révedés és a jelen. Nincs tovább várni, fegyverbe.
Akitlosz
2021. december 02. 18:27
habsburg kapu a Budai várban? Mire fel?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!