Műtüdő mentheti meg Csollány Szilveszter életét

2021. december 11. 12:51

Az olimpiai bajnok továbbra is lélegeztetőgépen van, az állapota súlyos.

2021. december 11. 12:51
null

Ahogy megírtuk, Csollány Szilveszter megfertőződött a koronavírussal, és a versenyzéstől 2003-ban visszavonult, olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász lélegeztetőgépre került – írja a Blikk. Hozzátették: az 51 éves sportembert először Sopronban kezelték, múlt héten még sms-ben kommunikált, ám végül Budapestre kellett szállítani.

A műtüdőeljárás

A lap információi szerint a tornász állapota súlyos, de bajnokként küzd az életéért. Kevesen tudják, de

létezik egy olyan különleges lélegeztetőgép, írják, amellyel a Csollányhoz hasonló, fiatalabb, súlyos állapotban lévő koronavírusos betegeket tarthatják életben.

Ebből az egész országban 30-40 darab található. Elmagyarázták: az ECMO, vagyis extrakorporális membránoxigenizáció lénye­gében egy műtüdőeljárás, amely a beteg testén kívül végzi el a vörösvértestek mesterséges oxigénellátását és a szén-dioxid eltávolítását. (A hagyományos lélegeztetőgép ezzel szemben „csak” oxigént továbbít a tüdőbe és elszállítja onnan a szén-dioxidot.)

„Ez a beavatkozás nagyon megterhelő, hiszen a szerkezet folyamatosan forgatja a beteg vérét, átvéve a tüdő és a szív szerepét” – magyarázta egy neve elhallgatását kérő szakorvos. „Idősebb páciensnél nem is alkalmazható. Természetesen az életkor mellett számos egyéb tényezőt is figyelembe kell venni az ECMO-kezelés előtt, pél­dául hogy milyen alapbetegségekkel rendelkezik a beteg.”

MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Összesen 248 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lm10
2021. december 15. 19:45
Magyar világ- és Európa-bajnok, tornász olimpiai bajnok az életéért küzd Jansennel az erősítő oltás után. Csollány betegsége előtt Ausztriában dolgozott. Akrobatikát tanított az Union Eisenstadtban, így egzisztenciális függőség miatt kellett megadnia magát a vakcina nyomásnak, bár korábban gyakran posztolt olyan tartalmakat, amelyek ellenezték a Covid-intézkedéseket és az oltási kötelezettséget. Miután Csollány két héttel ezelőtt tüdő- és keringési problémák miatt kórházba került, a magyar média az oltásellenesek ellen próbálta a sorsát játszani. Néhány napra rá azonban kiderült, hogy a sydney-i olimpiai bajnok pár nappal a Jansennel való erősítő oltása után kórházba került, ami kétszeri Pfizer után a harmadik oltása volt. Azóta csend van a magyar médiában. Csollány immár két hete mesterséges kómában fekszik egy budapesti klinikán, és most szív-tüdőgépre kapcsolták. Keep fighting Szilveszter! https://www.krone.at/2574646
galahad
2021. december 13. 09:21
"statisztikaban a 12 evesnel idosebbeknek az aranyat szokta feltuntetni" Az oltottak abszolút számát tüntetik fel.
Romoló
2021. december 12. 03:11
Bár a rossz példából is lehet, sőt kell tanulni, a jó példamutatás és annak követése sokkal hasznosabb.
Járványfigyelő
2021. december 11. 23:19
"Kevesen tudják, de létezik egy olyan különleges lélegeztetőgép" Remélem is, hogy csak kevesen tudják így, hisz az ECMO nem lélegeztetőgép.,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!