Megváltoznak az érettségi vizsgakövetelmények 2023-tól

2021. december 28. 12:22

A friss módosítás előtérbe helyezné az egyéni kreativitást és az aktív problémamegoldást, miközben csökkentené az elvárt ismeretek számát.

2021. december 28. 12:22
null

„A 2023/24-es tanévtől életbe lépő módosítás a megújult Nemzeti alaptantervhez (NAT) és a kerettantervekhez igazítja az érettségi követelményrendszert, csökkenti az elvárt ismereteket, valamint még jobban előtérbe helyezi az egyéni kreativitást és az aktív problémamegoldást” – írja a Magyar Nemzet.

Több tantárgynál is új értékelési formákat vezetnek be. A lap szerint „a természettudományos tantárgyak (földrajz, kémia, biológia, fizika) esetében projektmunka is készíthető középszinten:

ennek során az eddig megszokott gyakorlati vizsgafeladatok helyett saját kutatás alapján, tanév közben összeállított projektmunka készül, amit az érettségi vizsgán kell megvédeni.

Projektmunkát kell bemutatni továbbá az állampolgári, gazdasági, közigazgatási ismeretek és a mozgóképkultúra-vizsgán is”.

Emellett megváltozik majd a magyar nyelv és irodalom vizsga felépítése is: az értékelés formája jobban fog illeszkedni a középiskolai tanulmányokhoz. Magyarból újdonság, hogy a szövegértési feladatsorban nyelvtani ismeretek is helyet kapnak.

Nyitókép: MTI/Varga György

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
afium
2021. december 28. 22:24
Már most görcsöl a gyomrom, mi lesz ebből! Biológia érettségi helyett projektmunka. Mondjuk ilyesmi címmel: Használ-e a ráolvasás a COVID-vírus ellen? Irodalmi feldolgozás formájában pros and cons, majd a konklúzió: van akinél használ, van akinél nem. Az oltás meg a fehér, tanult férfi orvosok elnyomásának eszköze. Remélem, ennyire rossz azért nem lesz.....
Potymog
2021. december 28. 14:44
Már korábban is csökkentették az elvárt ismereteket az érettségiken. Tovább csökkenteni az elvárt ismereteket, annyit jelent, hogy elértéktelenítik az érettségit, és engedik az egyetemekre a szorgalom nélküli, buta, megfelelő alaptudással nem rendelkező embereket. Az elértéktelenedett érettségi és egyetemi diploma káros társadalmi szinten.
quimby
2021. december 28. 14:09
A tanulás az nem magolás. Alapvető tényeket ismerni kell és a metodológiát. A többi meg idővel, tapasztalattal jön és a szakmai kézikönyvekből, tanulmányokból. 15 év tapasztalat és egyetem után ezt tudom mondani.
Rugán
2021. december 28. 14:00
A történelmet konkrét események időbeli elhelyezése nélkül nehéz lesz értelmezni. A magyar történelem utolsó 150 évét kiemelten kellene oktatni. Kevesebb véleménnyel, több konkrétummal. A legtöbb választó úgy bolyong az ismeretek hiányában a jelöltek között, mint Marslakó a heti vásárban. Reál tárgyak is igénylik az alapos ismereteket. A projektmunka ad pluszt, de alkotása nem követhető napról-napra, kizárólagos elfogadása ebben a korban is még talán túlzás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!