Alkotmánybíróságon támadja a lakástörvényt a budavári önkormányzat

2021. december 20. 15:33

V. Naszályi Márta elmondta, hogy a törvénymódosítás értelmében a bérlők bizonyos feltételek mellett megvehetik a budavári önkormányzat tulajdonában lévő, világörökségi területen álló, műemléki bérlakásokat.

2021. december 20. 15:33
null

Az I. kerületi önkormányzat az Alkotmánybírósághoz fordul a lakástörvény módosítása miatt – jelentette be a kerület polgármestere hétfőn online sajtótájékoztatón. V. Naszályi Márta elmondta, hogy a törvénymódosítás értelmében a bérlők bizonyos feltételek mellett megvehetik a budavári önkormányzat tulajdonában lévő, világörökségi területen álló, műemléki bérlakásokat.    

A Párbeszéd politikusa sérelmezte, hogy az elfogadott jogszabály szerint az önkormányzat nem tud teljes mértékben tulajdonosként részt venni ezekben az adásvételekben. Ha a bérlőnek nem felel meg az önkormányzat által ajánlott vételár, akkor panasszal élhet a kormányhivatalnál, ami saját kézbe vonja az eladást és maga határozza meg az árat – fejtette ki. Azzal sem ért egyet – folytatta a polgármester –, hogy 35-50 százalék közötti áron kellene eladni a lakásokat azoknak a bérlőknek, akik kevesebb mint 25 éve, cserével jutottak az ingatlanhoz.    

V. Naszályi Márta azt is felrótta, hogy az eladásból befolyó pénzt az önkormányzat csak lakás- és homlokzatfelújításra fordíthatja, abból nem vehet vagy építhet lakásokat, illetve nem használhatja fel ezt a bevételt uniós pályázatokhoz sem önrészként.

(MTI)

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vajda
2021. december 21. 06:42
Ez év augusztusának elején CsCs (csüngőhasú csutkány) kormányhatározatban rögzítette, hogy a Norvég Királyság 77 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak a Norvég alap támogatásának meg nem fizetése miatt. A határozat felhívta Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel együttműködve tájékoztassa az Európai Unió intézményeit Norvégia magatartásáról, valamint vizsgálja meg, miként lehet Magyarország igényét a Norvég Alapból járó támogatások kapcsán jogi és egyéb úton érvényesíteni. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter pedig azt a feladatot kapták, hogy vizsgálják felül a Magyarország és Norvégia közötti gazdasági kapcsolatokat. Történt-e valami azóta? Teljesítették-e a miniszter hölgyek és urak a feladataikat? Fizetett-e már a Norvég Királyság? Mikor, és kitől kapunk erről tájékoztatást?
konfucius
2021. december 21. 06:23
És ha ez nem jön be, akkor majd az önkormányzat moslékos felében forradalom törjön ki (hadházy szerint), és seperje el a fennálló lakástörvényt. Ha már felseperni nem tud a lakások előtti járdákon.
Budavar
2021. december 20. 22:36
Nem halasztó hatályú a panasz. Az alkotmánybíróságnak 180 napja van, hogy foglalkozzon vagy ne foglalkozzon a beadvánnyal. Ha a polgármester húzná az időt, akkor is csak 6 hónapja van egy adott kérelem esetében, hogy arra reagáljon, azaz felbecsültesse az ingatlant és megállapítsa a piaci árat. Ha ezt nem teszi meg, akkor megteszi helyette az állam, az albetétesítéssel, ingatlanbecslésekkel (stb.) kapcs. költségeket az önkormányzatnak kell állnia ebben az esetben is. Ha a polgármester nem tartja be a törvényt, vagy a lehető legtovább hátráltatja, hogy amúgy nem forgalomképes ("örökbérlet") ingatlanok eladásából bevételhez jusson a kerület, akkor nemcsak a vásárolni kívánó bérlőket, hanem az egész kerületet károsítja meg. A szociális demagógia Facebook-on jól működik, de ezt a problémát a szokásos posztolgatással, sajtótájékoztatással nem fogja megoldani. Ha esetleg azt gondolja, hogy áprilisban úgyis lebontja a kétharmadot és azonnal hatályon kívül helyezi a neki nem tetsző törvényt (és Karácsony, ja nem, hanem Márki-Zay, ja nem, hanem Bajnai, ja nem, hanem Gattyán, ja nem, ... hanem bárki más lesz a miniszterelnök), akkor azt hiszem, bátran hülye. We shall see.
benedek77
2021. december 20. 19:37
Jó nagy szemetek ezzel a törvénnyel. Mondom ezt úgy, hogy a világ szégyene, hogy egy ilyen Naszály-féle ember az I. kerület polgármestere lehet. Elég komcsi a fidesz ezzel (is). Ennek a törvénynek semmi más célja mint ki.szni az önkormányzattal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!