A harmadik oltásra csak felnőttek regisztrálhatnak

2021. december 14. 11:23

Hazánkban általánosságban csak 18 év felett ajánlott az emlékeztető oltás – írta meg az Index.

2021. december 14. 11:23
null

„A 18 év alatti korosztályban is lehetséges a megerősítő harmadik oltás felvétele, ami különösen indokolt lehet a krónikus betegséggel küzdő, kockázati csoportba tartozó fiataloknál. Az oltási akció kezdete óta már 22 ezer 12–17 éves oltását kérték a szülők, közülük 15 ezren az első oltásra érkeztek, másfél ezren pedig a megerősítő harmadik oltást is felvették” – áll az operatív törzs korábbi közleményében. 

Az eeszt.gov.hu oldalon található gyakori kérdések között is egyértelmű, hogy „az emlékeztető oltásra csak a 18. életévüket betöltött állampolgároknak van lehetőségük”. Ez alól a 12–18 éves krónikus betegek kivételt jelentenek, de regisztrálni őket sem lehet, csupán szükség esetén, a háziorvostól kaphatják meg az emlékeztető oltást.

„Azok a gyerekek, akik szív-, tüdő-, máj- vagy veseelégtelenségben szenvednek, mindenképp vegyék fel a harmadik oltást. Más esetben a 12–18 éves korosztálynak a jelenlegi információk alapján elegendő az első két oltás, a gyerekek ugyanis lényegesen jobb immunitással rendelkeznek, mint a felnőttek” – mondta az Indexnek Bense Tamás gyermekorvos, aki hozzátette, hogy ettől függetlenül nem kizárt, hogy hamarosan a 18 alattiak harmadik oltása is időszerűvé válik.

Fotó: Pedro Rances Mattey / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ancilla
2021. december 14. 13:28
Szegényeknek a kettő is sok.
Magyarok Pásztora
2021. december 14. 12:22
Mikor lesz ismét oltásakció?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!