Hankó Balázs: Zökkenőmentes volt az egyetemi modellváltás

2021. november 12. 21:37

Zökkenőmentesen indult a tanév a 21 modellt váltott egyetemen 180 ezer hallgató számára, 6 intézmény maradt állami fenntartásban, köztük az ELTE, a BME, az NKE, illetve művészeti egyetemek – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Hankó Balázs.

2021. november 12. 21:37
null

„A modellváltásnak három fázisát tudjuk elkülöníteni. Az első a Corvinus Egyetem váltása volt 2019. július 1-jén, ezt követte 7 egyetem, amely kezdeményezte a modellváltást, köztük az állatorvosi egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Soproni Egyetem és mások. Tavaly év végén elindult az intézményi stratégiaalkotási folyamat majdnem minden intézményben, így újabb egyetemek csatlakozhattak, köztük az orvosképzők, így további egyetemek jelezték, hogy a modellváltás irányába szeretnének lépni” – mondta az államtitkár, aki hozzátette hogy az egyeztetéseket követően „mindenhol az intézményi szenátus többségi támogatása volt az, amely ha megvolt, a kormány megtárgyalta a modellváltás irányát, az Országgyűlés pedig elfogadta azokat a törvényjavaslatokat, amelyek szükségesek voltak”.

Az államtitkár szerint bár a Színház- és Filmművészeti Egyetem nem kezdeményezte a modellváltást, az mégis sikeres volt, ezt pedig az eddigi fejlesztések bizonyítják.

„Hogy voltak események, tiltakozások, az a művészeti világban zajló vitáknak a felsőoktatásra való vetülése volt, de abszolút illeszkedik a modellváltás logikájába. Tehát ha megnézzük a filmszakmát, a filmipart, Magyarország egyre markánsabb helyet foglal el. Egyetlen elemet emelek csak ki a finanszírozási szerződésből: olyan indikátort állítottunk be, hogy az a magyar vizsgafilmek filmiparban való megjelenítését, nemzetközi versenyeztetését díjazza. Az SZFE tehát egy olyan képzési struktúrával rendelkezik, amely nemcsak a filmipar, hanem a színházi világ vonatkozásában is sokkal inkább a társadalmi igényekre megfelelően kell, hogy reagáljon. Az egyetemen pedig az elmúlt tanévben egy 3,5 milliárd forintos fejlesztés is zajlott, újjáalakultak a színházi terek, a Duna TV volt székházában olyan filmipari képzés indul, amely megint a fokozatváltási stratégia lényegéhez, a gyakorlatorientált képzéshez vezet vissza bennünket” – mondta Hankó Balázs, aki kiemelnte,hogy a korábbiakhoz képest két és félszeresére nő a felsőoktatás finanszírozása.

„Az elmúlt hónapok során a 21 modellváltó intézménnyel speciális finanszírozási rendszert tárgyaltunk végig. Ha a számokat uniós összehasonlításban nézzük, akkor azt látjuk, hogy a GDP 0,8 százalékát költik általában felsőoktatási finanszírozásra, mi már idén 1,3 százalékot fogunk, jövőre pedig közel ezermilliárd forint jut rá, ami innentől a GDP közel 2 százalékát jelenti majd” – hangzott el az InfoRádióban

Bár a modellváltó egyetemek részéről 2700 milliárd forintos igény merült fel, Hankó Balázs szerint a működésre 1700 milliárd forintos összeg áll szerződés szerint rendelkezésre a következő hat évre.

„A 2700 milliárd forint egy másik összeg, az nem a működésről szól, hanem az egyetemfejlesztésre, tudományos-innovációs parkok létesítésére szolgál, ez is egy minimum 6 éves időtávot ölel fel, de nem csak a modell-váltott egyetemeket, hanem az állami és egyházi egyetemeket is” – szögezte le az államtitkár. 

Fotó: MTI/Komka Péter

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
general Ziaul Hakk
2021. november 13. 12:47
Az Info rádiós riport : tömény hazugság , a hazudozás minden módszerét bevetve ! "a parlament elfogadta"- magyarul azt jelenti : a 133 hazaáruló megnyomta a gombot , köztük farkasflórián takonyagyú barom dönt Egyetemekről A másik mód : a fele közlés ! A fideszre nem kedvező v. Lopásra utaló rész kihagyása Nincs szó a CSAKIS fideszbunkó Rohadékokból álló kuratóriumi tagokról ! Jól nyaltad az orbán-valagat ? Kapsz kuratórium tagságot (örökös jövedelemmel !!!!) Nincs szó a riportban : Vagyon és Hatalom ÁTMENTÉS-ről (bármilyen színű korm. legyen a köv.) Összességében : bődületes fideszHazudozás , viszonylag kultúrált formában előadva . A fasiszta Diktátor LOP és hazudik , a majomkái követik , mert részesülnek a lopott pénzből : ahogy rákai , bajer , CÖF..... ifj Lomniczi stb. orbánt börtönbe !
masikhozzaszolo
2021. november 13. 11:35
Zökkenőmentesen elfogadták a pénzt. Nofene.
ellenzék vs menetelők
2021. november 13. 08:33
Hogy nem szakad rá a plafon vagy Szájer!
Pitypangocska
2021. november 12. 22:58
Ő az, akinek nagyon nem kellene ilyen pozícióban lennie. Egy társadalmi csoport nagy árat fizetett azért, hogy ő ott ülhessen, ahol van. (A madarak ezt csiripelik.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!