Felmérés: a magyar tinédzserek harmada 15 éves korára volt már részeg

2021. november 06. 22:47

Újraindul Magyarországon a Szétcsúszva program, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a fiatalok alkoholfogyasztását.

2021. november 06. 22:47
null

Súlyos számokat produkált a Szétcsúszva program legutóbbi felmérése: a 14–18 éves részt vevő magyar tinédzserek 80 százaléka 15 éves korára kipróbálta már az alkoholt. Majdnem kétharmaduk volt már másnapos, és hányt már alkoholtól. Egy másik kutatás szerint a magyar 15 évesek több mint harmada legalább kétszer volt már részeg életében, ebben a virtusban csak Dánia előz meg minket. 

Megdöbbentő számok

A Szétcsúszva program az Egyesült Királyságból indult 2004-ben, majd globális kezdeményezéssé nőtte ki magát. Itthon 2019-ben debütált, a koronavírus-járvány miatt azonban a tavalyi program elmaradt – olvasható az Indexen. Most második alkalommal (és újra a Momentán Társulattal együtt) interaktív, online filmeket tettek közzé, amit egy november 8-án kezdődő kreatív versennyel egészítenek ki. Céljuk, hogy nemcsak az értelemre, hanem az érzelemre is hatva felvértezzék a középiskolások generációját az ivásra ösztönző csoportnyomás ellen. 

A felmérés azt mutatta, hogy minden ötödik válaszadó úgy gondolja, hogy ha nem inna alkoholt egy társaságban, túlságosan kilógna a sorból, és közel ugyanennyiüknek nehezére esik nemet mondani, ha alkohollal kínálják. Sokunknak lehet közvetlen vagy közvetett emléke fiatalkorából vagy éppen szülőként a tinédzserkori bulizásokról, ám az utóbbi időkig alig vagy egyáltalán nem készültek még csak megközelítő kutatások sem a témában. 

Mit, és milyen gyakran?

A válaszadók negyede hetente egyszer, jellemzően hétvégén iszik, 7 százalékuk hetente több alkalommal is.

Összességében minden harmadik középiskolás rendszeresen fogyaszt alkoholt. Méghozzá töményet.

Az alkoholok rangsorát ugyanis messze a tömény italok (pálinka, gyomorkeserű, rum, vodka stb.) vezetik (41 százalék), őket a sör (30 százalék) és a bor (22 százalék) követi. Ez egy koedukált átlag, a lányok ugyanis valamivel jobban szeretik a rövideket, mint a fiúk, akik inkább söröznek. Ráadásul jellemző rájuk a rohamivás, a rövid idő alatt legurított italok sora – teszi hozzá a portál. A felmérés szerint a magyar középiskolások 60 százaléka „pontosan tudja”, mi az a mennyiség, ami még nem árt meg neki.

A mértéktelen ivás olyannyira súlyos probléma itthon, hogy Magyarország a hetedik helyen áll a alkoholisták világranglistáján (az OECD-országok között). Minden 15 évnél idősebb emberre 11,1 liter tiszta alkohol jut évente (miközben az OECD-átlag 9 liter), ezzel olyan nagyivó hírében álló nemzetekkel loholunk holtversenyben, mint Oroszország. Becslések 800 ezer és egymillió fő közé teszik az alkoholfüggők számát idehaza, az ivásba pedig 30 ezren halnak bele minden évben. Ezen viszont csak úgy lehet változtatni, ha már fiatalon tudatosítjuk, mit okoz (szinte biztosan) a túlzott alkoholfogyasztás.

Fotó: VALENTINO BELLONI / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
56október
2021. november 07. 11:08
Hát, t. Bíróság, töredelmesen bevallom, bizony anno én is ahhoz az egyharmadhoz tartoztam. Ja, hogy a bíró úr is...???
patkánynak sem nevezhető férgek
2021. november 07. 10:42
Bírom ezt a felháborodást a helyi nyuggerek részéről, mintha nem lenne merev alkoholista a felnőtt lakosság jelentős része, és mintha ezelőtt 30-40-50 éve nem vedeltek volna a tinédzserek... :D
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2021. november 07. 09:26
És? Ne mondja már senki hogy az osztálykirándulásos első sörözések nem tartoznak bele a felnövésbe
Búvár Kund
2021. november 07. 08:59
Én kb 17 évesen kezdtem, focimeccsre utazva, bizony meghúztam a boroskóláva teli üveget amit körbeadtak a szurkolótársak, de be nem rúgtam, utánna jöttek a koncertek akkor már sajátot kortyolgattam, ott már azért okosra ittam magam. Után az egyedfejlödésben jött a foci utáni sörözés a haverokkal, meccs előtt és után... . Kb húszas évemim elejére éretem meg a pálinkára. Akkortól már csak a sör-pálinka kombó maradt. Ha csak lájtosan akartam, akkor csak sör, hétközben max 2-3. Hétvégén azért néha belefért egy kis ereszd el a hajamat, alkalmanként. De úgy Isten igazából kiütve 10 alkalom alatt voltam, de sosem kellett mentőt vagy ilyesmit hívni, egyszerűen csak elvonultam azt aludtam pár órát. A piálásaim 90 százalékban végig kontroll alatt voltak. Inkább csak világmegváltóra ittam magam. Már hét éve nem iszom alkoholt. Nem kellett leszokjak, csak letettem és kész. Dohányozni meg életembe nem dohányoztam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!