Madárinfluenzás vadlúd hullott el Szombathelyen

2021. november 30. 10:40

A H5N1-gyel fertőzött állatot a Csónakázó-tóban találták meg.

2021. november 30. 10:40
null

A madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy elhullott vetési lúdból, amelyet a szombathelyi Csónakázó-tavon találtak – közölték a hivatal honlapján kedden. A tájékoztatás szerint

az újabb eset is felhívja a figyelmet, hogy a madárinfluenza az ország bármely részén megjelenhet, különösen a vizes területek jelentenek nagy kockázatot.

A Nébih közleményében ismét arra szólította fel a baromfitartókat, hogy fokozottan ügyeljenek állataik biztonságára, és szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat!

Legutóbb, egy héttel ezelőtt egy Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományokban, előzőleg pedig a Csongrád-Csanád megyei Zsombón, egy 17 400 pecsenyekacsából álló állománynál, valamint a Békés megyei Újkígyóson, egy 8500 tenyészludat tartó gazdaságban illetve egy Bács-Kiskun megyei gazdaság állatainál mutatta ki a Nébih laboratóriuma a madárinfluenza H5N1 altípusát.

(MTI)

Nyitókép: Hortobágy, 2018. november 28.
Nagy lilikek (Anser albifrons) és nyári ludak (Anser anser) a Hortobágyon 2018. november 28-án.
MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
navis praetoria
2021. november 30. 12:19
Már csak az hiányzik, hogy ez átugorjon az emberre. Stéphane Bancel, a Moderna vezére bejelentette,hogy a Covid Omicron variánsára az eddig kidolgozott vakcinák sokkal gyengébben fognak hatni, a rizikó nagyon magas. Új, Omicronra kalibrált vakcina kidolgozása hónapokig fog tartani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!