Ennyi út felújításához az én életem kevés, de még a fiamé is

2021. november 22. 18:23

Ez nem csak Zalaegerszegen, hanem minden magyar önkormányzatnál óriási kihívás. Interjú.

2021. november 22. 18:23
null
Balaicz Zoltán

„A számadatok és a szakemberek szerint a koronavírus negyedik hullámában vagyunk. Hogyan készült fel rá a város?
Az első hullámban Zala megye és azon belül Zalaegerszeg fokozottan érintett volt. Ha az akkori koronavírus térképre néztünk, akkor piros volt a megye színe. Sajnos megjelent az idősotthonokban a vírus, és ezért magasabb volt az érintettség aránya. Így aztán egy nagyon erős összefogás indult el a városban. Zalaegerszeg mindig is egy olyan település volt, ahol nagyon sok ember ismeri egymást. Erős a közösség, a közösségi élet. Ezeket a kapcsolatokat nagy mértékben megnehezítette a járvány időszaka. Bár ez negatív hatással volt ránk, volt egy pozitív oldala is, hiszen még jobban összezártak az itt élők ebben a másfél évben.

Már az első hullámban is könnyű volt meggyőzni a polgárokat arról, hogy hatékonyan vegyenek részt a járvány elleni küzdelemben. Rengeteg önkéntes felajánlás volt. A színház dolgozóitól kezdve a Városi Művelődési Központ munkatársain keresztül, mindenki első szóra maszkokat varrt, csomagolt. A városfejlesztő cégünk helyi vállalkozásokkal együttműködve arcvédő pajzsokat gyártott. Tehát azt gondolom, hogy egy nagyon erős összefogás kísérte már a járvány első hullámát is.

A sokkal súlyosabb második és harmadik hullámban nagyon jól vizsgázott a megye és a város, a térképen egyedüliként fehér foltként, szinte szigetként szerepeltünk a bevörösödött Dunántúlon, melyre nagyon sokan felfigyeltek, az oltottak számában pedig az országos átlag felett vagyunk.

A járvány gazdasági hatása hogyan érintette a várost? Gondolok itt a gépjárműadóra, illetve az iparűzési adónak a felezésére, ami megviselt minden nagyobb várost.
Zalaegerszegen úgy álltunk hozzá, hogy a város és a kormányzat kiváló kapcsolatából fakadóan nagyon sok fejlesztési forrást kaptunk. De egy önkormányzat esetében nem csak akkor kell örülni, és akkor kell boldognak lenni, amikor a kormányzat ad, hanem akkor is, amikor részt kell vállalni a védekezésből. Együtt sírunk és együtt nevetünk.

Tehát amikor baj van, veszélyhelyzet van, amikor ki kell venni mindenkinek a részét a járvány elleni védekezésből, akkor teljesen természetesnek tartottam, hogy az önkormányzatnak gazdaságilag is részt kell vállalnia a védekezésből. Ennek része volt az, hogy a gépjárműadó eddig helyben maradó 40 százalékos része a központi költségvetést segítette. Ez a város esetében egyébként 280 millió forintot jelent. Része volt az is, hogy a helyi iparűzési adó esetében az egyéni vállalkozóknak, a kis- és középvállalkozásoknak az eddigi 2 százalék helyett csak 1 százalék helyi iparűzési adót kellett befizetni, a fele összeg náluk maradt. A számok szintjén ez annyit tesz, hogy míg 2020-ban 4,7 milliárd forint helyi iparűzési adóbevétellel számoltunk, addig 2021-re csak 3,4 milliárdot terveztünk. Az már látszik, hogy szerencsére a gazdaság lendületes fejlődése miatt ennél több fog befolyni év végéig.”

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick89
2021. november 23. 09:31
Útépítés 4 milliárdért kilométerenként? Itt van a kutya elásva!
Bell & Sebastian
2021. november 22. 22:03
Elég egyszer rendesen megcsinálni, hogy ne kelljen sűrűn toldozni-foltozni. Az államilag szétbarmolt magyar építőipar erre képes, egyre távolodik a szocializmusban megszokott, enyhén szólva nem túl magas minőségtől. Megjegyzem nem kizárólag magyar jelenség, hogy egyre több pénzért egyre kevesebbet kapunk, ami csak azt jelzi, alaposan felborultak a természetes cserearányok. Össze vissza van árazva minden, senki meg nem mondja, valójában mi mennyit ér.
még fokozza
2021. november 22. 18:40
Akkor építsünk inkább stadionokat!!
kunfia
2021. november 22. 18:34
"A Fidesz felhívta a figyelmet arra, hogy minden idők legaljasabb, leggusztustalanabb, legmocskosabb kampányidőszaka áll előttünk - mondta Jakab Péter, a Bors és a Riposzt sajtómunkásainak, akik ezúttal az utcán zaklatták a Jobbik elnökét. Jakab Péter Facebook oldalán közölte, az ellene indított lejárató kampányban még az is benne van, hogy mindenféle eszközökkel megfigyelik őt, de mint fogalmazott, nem ez a legnagyobb baj hanem, hogy a családját sem hagyják ki ebből. Miskolcon arról beszélt a családom, hogy már őket zaklatják az újságírók, ezzel a történettel. Ez az ami már biztosan nem fér bele - hangsúlyozta Jakab Péter, aki elmondta, az érintett lapok minden egyes hazugságért megfizetnek. Nemcsak azért, mert engem rángatnak meg, hanem azért is mert azokat rángatják meg, akiknek semmi közük a politikához és mégis címlapra teszik őket! Ezért önök fizetni fognak - jelentette ki a Jobbik elnöke. Jakab Péter posztjában arra is felhívja a figyelmet, hogy a Bors, valamint a Ripost emberei már régóta követik és hazudnak róla és a bíróság sem tudja őket megállítani. Miután nem hátrálok, folytatni is fogják. A rezsimek már csak ilyenek. Ma engem figyelnek, holnap Téged"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!