Braziliában gyártják az új magyar katonai szállítógépeket

2021. november 12. 19:33

Az Embraer megkezdte az első magyar KC-390 Millenium szerkezeti összeszerelését – adta hírül a Világgazdaság.

2021. november 12. 19:33
null

A brazíl repülőgépipari vállalat, a Gavião Peixoto-i üzemében elkezdődött a törzs és a szárnyak fő alkatrészeinek gyártása – adta hírül a Világgazdasdág. A magyar kormány 2020 novemberében kötött szerződést az Embraerrel két C-390 Millennium katonai szállító repülőgép megvásárlására a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként. 

Az első repülőgép átadása 2024-ben várható

A magyar gépek légi utántöltési (AAR) konfigurációval is rendelkeznek majd – ez a Gripen vadászgépek szempontjából lényeges elem –, illetve az első olyan KC-390-esek lesznek a világon, amelyek „a humanitárius küldetések végrehajtásához elengedhetetlen intenzív osztály konfigurációval is fel lesznek szerelve” – írja a Világgazdaság,. megjegyezve, hogy a gépek katonai és polgári küldetések teljesítésére egyaránt alkalmasak, valamint teljes mértékben NATO-kompatibilisek. 

Az Embraer 1969-es alapítása óta több mint 8000 repülőgépet szállított le.

„A KC-390 közepes méretű, sugárhajtású, multifunkciós rámpás szállító repülőgép, kiemelkedő rendelkezésre állási és alacsony életciklus-költség mutatókkal bír. Terhelhetősége 23 tonna. Az Airportal.hu korábban arról írt, hogy ezekre a repülőgépekre azért van szüksége a Magyar Honvédségnek, mert az Antonov An-26-os katonai teherszállítók végleg kiöregedtek. Az utolsó példányt 2020 júniusban vonták ki a szolgálatból” – írja a Világgazdaság.

A  Honvédelmi Minisztérium közösségi oldalán arról írt, hogy a november 8-10. között szakértői szintű katonai delegáció látogatott Gavião Peixotoba a Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnökség – mint a KC-390 program szakmai felelőse – vezetésével. A szakmai egyeztetésen túl a hazai küldöttség megtekintette a légijárművek gyártási folyamatait.

Fotó: www.airway1.com

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
scion
2021. november 15. 09:11
miért nem itthon?
masikhozzaszolo
2021. november 13. 11:04
Kicsi, savanyú, de a mienk! Valami stratégia bombázó hadosztály kellene még, mert feladat van, bőven. És fontos, hogy legyen űrhajósunk, űrhajóink is. Merjünk lenni! És örülök a harciszekérgyárnak is. A dislájkos téved, van jobboldali humor.
mgyfree
2021. november 13. 08:12
bocs ez rossz helyre ment
mgyfree
2021. november 13. 08:11
Kedves Rita, roppant büszke vagyok erra a bátor kiállásra, nemcsak rúgdosod, de még ugrálsz is a döglött oroszlán fején. Felhívom a figyelmedet, hogy Mohamed kiskorút bszott és ez a szép hagyomány ma is dívik a, továbbá a bevándorlók a kislányok megcsonkítására és ezt a csodálatos szokást az Európába is gyakorolják. Gondolom most neki támadsz az iszlámnak. Ja nem, lehet, hogy onnan kapod a zsét vagy esetleg a tolerancia jegyében levágnának a hülyén vigyorgó fejedet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!