Turultörténeti kiállítás nyílt a Hegyvidéken

2021. október 09. 09:43

A XII. kerületi Turul-szobor körül korábban politikai és emlékezéstörténeti vita alakult ki.

2021. október 09. 09:43
null

A turulmadár mint szimbólum történetét mutatja be a Hegyvidék Galériában nyílt kiállítás – írja a PestBuda. „A tárlat eredeti dokumentumok, műtárgyak és képek segítségével tárja fel a turul történetét az Árpád-kori gyökerektől a millenniumi ünnepségeken és a nyilasterroron keresztül napjainkig. Földváry Gergely történész, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjének szakmai előadásával és Pokorni Zoltán polgármester beszédével nyílt kedden este turultörténeti kiállítás a Hegyvidék Galériában” – közölte a hegyvidek.hu. Mint írják, a turulról mint szimbólumról rendkívül nehéz általános, egységes és elfogulatlan képet alkotni, amit jól jelez a XII. kerületi Turul-szobor körül kialakult politikai és emlékezéstörténeti vita. Ennek bemutatására is vállalkozik az önkormányzat decemberig látható kiállítása, írják, ami eredeti dokumentumok, műtárgyak és képek segítségével tárja elénk a szimbólum történetét az Árpád-kori gyökerektől a millenniumi ünnepségeken és a nyilasterroron keresztül napjainkig.

Hangsúlyozták, hogy

a bemutató szakmai anyagát Pokorni Zoltán polgármester felkérésére egy hattagú történészbizottság készítette.

Ez ad majd alapot egy, a mostaninál tömörebb állandó kiállításnak, írják, ami a Turul-szobor mellett lesz megtekinthető a helyszín átrendezését követően. A hegyvidek.hu oldalon azt is olvashatjuk, hogy a XII. kerületi önkormányzat az elmúlt évek kutatási eredményei alapján szembenézett az egykori átgondolatlan döntésével. 2019 decemberében felkért egy háromtagú történészi szakmai bizottságot, hogy a második világháború XII. kerületi áldozatai emlékére felállított emlékművön szereplő névsort vizsgálja felül, valamint tegyen javaslatot a turulszimbólummal kapcsolatos ellentmondások feloldására.

A probláma megoldása

Mint írják: a szobor kapcsán az a vélemény fogalmazódott meg, hogy ebben a formában kegyeletsértő. Ezért a Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testülete arról döntött, hogy

a második világháborús Turul-emlékművet első világháborús emlékművé minősíti át,

az áldozatok javított névsora pedig a városmajori templom mellett hamarosan felállításra kerülő új, második világháborús emlékművön fog megjelenni. Hozzétették: mivel a Turul-szobor körüli viták az első világháborús emlékművé történő átnevezése ellenére sem szűntek meg, Pokorni Zoltán polgármester javaslatára a szobor és környezete emlékezettörténeti kiállítóhellyé alakul, ahol mindenki megismerheti a turul mint szimbólum, valamint a hegyvidéki emlékmű történetét. A Hegyvidéki Önkormányzat kiállítása 2021. december 4-ig látogatható a Hegyvidék Galériában, a XII. kerület, Királyhágó tér 10. szám alatt, írja a PestBuda.

Fotó: Jászai Csaba

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujujuj
2021. október 10. 12:41
Jujj de jó lesz, asszem már hallom is az ajvékolást a puzsér lakásból.
Akitlosz
2021. október 09. 16:12
A Turul a nem magyar magyarországi állampolgárokat zavarja. S éppen azért zavarja, mert a Turul magyar szimbólum. Hiba engedni a nemzet- és magyarellenes követeléseiknek. Dehát övék a világ.
brekker
2021. október 09. 14:20
A korábbi gyarmatosítókhoz képest későn jövő németekhez, és a még később jövő osztrákokhoz szerettünk volna csatlakozni, és egy keselyűt mintáztunk magunkról. Na jó, legyen valami alternatív sas, ha már a címerünkben nincs.
brekker
2021. október 09. 14:15
Egy kerecsensólyom nem ilyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!