Szombathelyen is képzési központot nyitott a Mathias Corvinus Collegium

2021. október 08. 20:06

A 25 éves tehetséggondozó intézmény a tervek szerint minden megyeszékhelyen létesít majd képzési központot.

2021. október 08. 20:06

Szombathelyen is megkezdte képzéseit a Mathias Corvinus Collegium (MCC) – közölte a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, az MCC kuratóriumának elnöke pénteken a vasi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón.

Orbán Balázs kifejtette: a 25 éves tehetséggondozó intézmény a tervek szerint minden megyeszékhelyen létesít majd képzési központot, a Kárpát-medencében és Nyugat-Európában is, összesen 35 helyen biztosítanak a tehetséges fiataloknak a hagyományos iskolai kereteken túli képzéseket.

A tehetséggondozó programokban idén szeptembertől 23 városban – 14 anyaországi és 9 külhoni helyszínen – 3700 diák vesz részt.    

Elmondta: Szombathelyen általános iskolásoknak és Vas megyei középiskolásoknak nyújtanak képzéseket, és elindítják a kultúra és a gazdaság folyamatai iránt érdeklődő felnőtteknek közösségépítő programjaikat is. Az előadásokat elismert – nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező – szakértők tartják.    

A képzési központnak otthont adó, felújítandó belvárosi patinás épületről Orbán Balázs elmondta: 1913-ban épült, eredetileg is oktatási célokat szolgált, kollégium működött benne, de több mint egy évtizede üresen állt. A források rendelkezésre állnak ahhoz, hogy a műemlékvédelmi követelményeknek is megfelelő, teljes körű felújítás kezdődjön, amely egy-két év alatt fejeződhet be. Addig az MCC képzési központja átmeneti helyen, de megfelelő körülmények között működhet – ismertette a kuratóriumi elnök.    

Hende Csaba (Fidesz) az Országgyűlés alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón kiemelte: az MCC azoknak a fiataloknak kíván segítséget nyújtani, akik ki akarják bontakoztatni tehetségüket. Kitért arra, hogy az MCC Alapítvány és az intézmények hosszú távú működési feltételeit, finanszírozását az Országgyűlés törvényben rögzítette, így a kollégium működése kevésbé kitett a „politika hullámverésének”.    

„A tudás Magyarországnak és így Szombathelynek is versenyelőnyt jelent”

László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármester örömét fejezte ki amiatt, hogy az MCC egyik központja Szombathelyen magas színvonalú képzéseket kíván nyújtani. Azt mondta, a tudás Magyarországnak és így Szombathelynek is versenyelőnyt jelent. Jelezte, hogy az önkormányzat kész az együttműködésre az MCC-vel. Retteginé Böröcz Katalin, a Mathias Corvinus Collegium szombathelyi képzési központjának vezetője elmondta: a fiatal tehetség programba 25 szombathelyi általános iskolás diák kapcsolódott be, nekik többi között robotikával, internet-tudatossággal, természettudományos kísérletekkel kapcsolatos foglalkozásokat tartanak, az élménypedagógiára támaszkodva.    

Hozzátette: egy másik programjukban 45 középiskolás diáknak kínálnak e-learning kurzusokat, a szombati képzési napokon pedig gyakorlati tapasztalatokat is szerezhetnek a fiatalok több szakterületekről, ami segítheti őket a pályaválasztásban, illetve ösztönözheti a továbbtanulásukat.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
qwrtzq
2021. október 08. 21:36
Nagyon helyes. Ahol Czeglédy börtöntöltelék úrnak hatalma lehet az keményen missziós területe a normalitásnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!