Szilvásy György: A Fidesz a saját világát filmesítette meg az Elkxrtukban

2021. október 23. 18:23

A Miniszterelnöki Hivatal egykori vezetője azt állítja az Indexnek, elképzelhető, hogy perelni fog, azért, hogy az utókor viszonylag hamar értesüljön a lényegről.

2021. október 23. 18:23

Az Index Szilvásy Györgyöt kérdezte az Elkxrtuk című filmről, ami azért érdekes, mert az egykori politikus a Miniszterelnöki Hivatalt vezette a 2006-es események idején, és a film szerint ő is felelős azért – ő az egyik főgonosz –, hogy napokig tartó, véres utcai összecsapások voltak Budapesten. Szilvásy azt mondja, nyilvános dokumentumok cáfolják a film állításait – bár még nem látta az alkotást, de lehet, hogy meg fogja nézni –, és szerinte valójában a fideszes politikusoknak volt tevékeny részük az akkori mozgósításban, a tragikus események előidézésében.

Elképzelhető, hogy perelni fog, ha ügyvédje azt javasolja, de ezt nem azért teszi, hogy kártérítést vagy személyes elégtételt kapjon, hanem azért, hogy az utókor viszonylag hamar értesüljön a lényegről. Ha az alkotók azt mondják, márpedig azt mondják, hogy a filmben bemutatott események a valóságon alapulnak, akkor nem kérdés a per – jelentette ki.

Az egykori politikus arra hívja fel a figyelmet, hogy a nemzetbiztonsági bizottság 2006-os ülésének nyilvánosságra hozott jegyzőkönyveitől kezdve számos egyéb dokumentum igazolja a filmbeli állítások ellenkezőjét. Nem érzi küldetésének, hogy ezeket most előszedje, csak azt szeretné, hogy tudja mindenki, ezek léteznek, újságíróknak, politikusoknak, mindenkinek érdemes elolvasni őket.

Szilvásy György úgy látja, egy folyamat része a film, mert 2010 óta folyamatosan az történik, hogy a Fidesz átírja a történelmet, annyiszor mondja el a hazugságot, hogy az egy idő után igazsággá válik.

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti1
2021. október 24. 09:04
Az a helyzet, hogy egészen eddig valahogy nem pattogtak ezek a hős kommunisták, nem próbálták hazugságokkal magyarázni a bűntetteiket, mert tudták hogy ha sokat piszkálják, akkor minden alattomosságukra fény kerül és akkor mennek a börtönbe. Remélem a film lesz olyan állóvízbe dobott kő, amire a sok majom, mint amilyen ez a szarházi Szilvásy elveszíti az óvatosságát és addig piszkálja a történteket, hogy egymást fogják lebuktatni, börtönbe juttatni.
csabi57
2021. október 24. 08:58
Még is milyen szemszögből kellett volna elkészíteni a filmet? Még is milyen alapon tetszik elvárni a fidesztől, hogy baromság számba menő doldot tegyen?
Alcofrybas
2021. október 24. 07:50
"Ha az alkotók azt mondják, márpedig azt mondják, hogy a filmben bemutatott események a valóságon alapulnak..." Az IMDB szerint fantasy: https://m.imdb.com/title/tt14723224/ Még csak nem is Fiction. Mire számítsak? Egy nekromanta sárkánynagyúr boszorkánykirálynője élőhalott seregei élén megostromolja a tévészékházat?
Gèbi
2021. október 24. 07:23
Ez a film, pont a lényeget hallgatta el és a legfontosabb szereplőket hagyta ki belőle. Miért volt a tv ostrom? Kik vezették oda a több ezer tüntetőt? Valaki tudja?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!