Megújulhat 17 kórház, 64 milliárd forintból indulhatnak egészségügyi fejlesztések

2021. október 06. 10:36

Varga Mihály szerdán jelentette be a megállapodást az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankkal.

2021. október 06. 10:36
null

Magyarországon 64 milliárd forintból indulhatnak egészségügyi fejlesztések, többek között 17 kórház is megújulhat – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán, a Facebook-oldalára feltett videóban. Kiemelte, Magyarország fontos megállapodást kötött az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankkal, 183 millió euró, azaz

64 milliárd forint kedvező finanszírozáshoz jut az ország egészségügyi fejlesztésekhez.

Ismertette, az összeget többek között 17 kórház felújítására, laboratóriumi fejlesztésekre, vizsgálati kellékekre, egészségügyi védőeszközök beszerzésére is fordítják. A piacinál kedvezőbb kamatozású forrás az erősödő magyar-ázsiai kapcsolatoknak is köszönhető. Magyarország az első olyan ország, amelynek a bank az ázsiai régión kívül finanszírozást nyújt – mondta Varga Mihály.   

Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára a videóüzenetben azt mondta, Magyarországnak fel kell készülnie a váratlan helyezetekre, a forrás biztosítja, hogy az egészségügy fejlesztése, ezek finanszírozása több lábon álljon. Az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank a világ egyik legjelentősebb és legfiatalabb multilaterális fejlesztési bankja, Magyarország 2017 júniusában csatlakozott ehhez az intézményhez – tette hozzá a helyettes államtitkár.

(MTI)

 
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
..--..
2021. október 06. 16:26
-zsoltkom- Bűzlik ez a kölcsön Varga Misi. A kedvező kamatozás homályos fogalma miatt is (nem lehet összevetést csinálni, mert sumákoltok Misi). Lehet, hogy a IMF kölcsön kedvezőbb lenne? Aztán ott van a EU kölcsön eurója, amit elutasított a Hazudós Orbán... hát nekünk annyira jól megy, hogy az nem kell. Most meg még az Ördögtől is kölcsönöznének, hogy választási propagandát csinálhassanak rongyrázósan. Persze, most nyomban 17 kórház aktuálisan feljavított lesz tavaszra! Ez csak etetés... és a pénz elköltése is hasonló hibajavításra megy, mint az országból elmenekült Ráhel-Tiborc család egyik vállalkozásánál (Elios) is bevált. „Az Elios-ügyet azzal zárta le a kormány - ahogy az Innovációs Minisztérium egyik sajtóválaszából kiderült -, hogy az Elios közvilágítás-felújítási projektjeit végül nem EU-s forrásból, hanem a magyar költségvetésből finanszírozzák. Vagyis nem adták le az eliosos számlákat, így lényegében nem volt EU-s támogatás. 13 milliárdot nem uniós támogatásból, hanem a magyar adófizetők pénzéből fizettek ki. Ezzel pedig megakadályozták, hogy az uniós támogatások felett őrködő OLAF tovább vizsgálódjon az ügyben, nekik a magyar költségvetéshez már nincs közük, az ottani szabálytalanságok már a magyar ügyészségre tartoznak, ahol ugye nem találtak szabálytalanságot.” https://bit.ly/3oCCTOR Tehát, nagy az esély, hogy a kórház esetleges köztartozását fizetik belőle, meg... egyéb csatornákon elfolyik. Ezt az összeget simán kajára költi a Fidesz, simán kinézem belőlük. Nekik ingyen pénz.
balbako_
2021. október 06. 14:33
Ennyit a "romokban heverő" egészségügyről.....
Vakfolt
2021. október 06. 12:26
"Magyarország fontos megállapodást kötött az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankkal, 183 millió euró, azaz 64 milliárd forint kedvező finanszírozáshoz jut az ország egészségügyi fejlesztésekhez." Na a libikókák most szakmányban fognak nyekeregni ezen.. de ha az imftől jönne ez, akkor minden fasza lenne. A kérdés az, hogy mik a hitel paraméterei? Mit jelent a "kedvező" ? Hány százalék, hány évre, meg ilyenek..
Aegopolis.
2021. október 06. 11:55
Az is érdekes lenne tudni, hogy a "piacinál kedvezőbb kamatozás" vajon minek köszönhető.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!