Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Vádat emeltek egy érdi férfi ellen, mert illegálisan tartott oroszlánokat, pumákat

2021. október 01. 11:31

A férfi illegálisan, a hatóság tiltása ellenére magánállatkertet tartott fenn.

2021. október 01. 11:31
null

Oroszlánokat, pumákat, tarajos sülöket tartott engedély nélkül magánállatkertjében az a férfi, aki ellen az érdi ügyészség vádat emelt – tudatta a Pest Megyei Főügyészség pénteken közleményben az MTI-vel. A vád szerint az elkövető engedély nélkül alakított ki és nyitott meg a közönség számára Érden egy magánállatkertet, ahol oroszlánokat, pumákat, tarajos sült, sarki rókákat és egyéb állatokat tartott, amelyek közül több is veszélyes, különösen veszélyes, illetve természetvédelmi szempontból jelentős állatfajnak számít. 

Egy ellenőrzés nyomán 2017-ben – az engedélyek hiánya miatt – bezáratták a létesítményt és elkobozták az oroszlánokat, pumákat, tarajos sülöket.

A szakhatóság 2018-ban állatsimogatóval kapcsolatos állásfoglalásban felvilágosította a férfit, hogy milyen okiratokra van szüksége, és milyen állatokat nem helyezhet el ott – írták. A férfi a tiltás ellenére továbbra is engedély nélkül nyitotta meg az állatkertet, ahol az újabb ellenőrzés során ismét több oroszlánt, tarajos sült találtak. Továbbá 2019-ben részben természetes szaporulat, részben vásárlás nyomán újabb hét oroszlán került a területre.

Ezek után emelt vádat az Érdi Járási Ügyészség az állatkertet létrehozó és üzemeltető férfi ellen természetkárosítás  miatt – közölte a megyei főügyészség.

(MTI)

Nyitókép: Hendrik Schmidt / dpa-Zentralbild / AFP. Illusztráció.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bitrex®
2021. október 02. 09:39
"A régi időkben nagy becsben tartották a tarajos sülöket. Ették húsukat, ami állítólag nagyon ízletes, de sok mindenre felhasználták a tüskéket is. A horgászok például úszóként használták. A tüskék tulajdonképpen megkeményedett szőrszálak." Akkor egy ínyenc horgász a pasas?
sorivo4
2021. október 01. 23:27
Helyes! Ezek vadállatok, nem tarthatók fogságban. Csak engedéllyel, ami garantálja a törvényileg meghatározott tartási feltételeket. Amit a törvényhozó köteles meghatározni mind az emberek védelmében, mind a fogságban tartott állatok érdekében. Amit minden állattartónak be kell tartania.
Akitlosz
2021. október 01. 16:49
Tarthat Magyarországon oroszlánt legálisan valaki? Milyen szabályok alapján kap erre engedélyt?
MZperXXL
2021. október 01. 14:39
Ismerősöm abban az utcában lakott, ahol az oroszlánok éltek. Azt mondta, ott nem volt betörés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!