„Péter, nem mondasz igazat” – egymásnak feszült Dobrev és Márki-Zay

2021. október 13. 18:26

Márki-Zay szerint a DK zsarolja az ellenzéki politikusokat, Dobrev pedig úgy véli, ellenfele alkalmatlan kormányfőnek. Összefoglalónk az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek előválasztási vitájáról!

2021. október 13. 18:26
null

Az ellenzéki előválasztás második fordulójának vitáján Márki-Zay Péter és Dobrev Klára vett részt. Márki-Zay első mondata után kiderült: Dobrev szerint Márki-Zay nem mond igazat. A baloldali miniszterelnök-jelölt hozzátette:

szerinte Márki-Zay Péter alkalmatlan a miniszterelnöki pozícióra.

A DK képviselője úgy fogalmazott: szerinte Márki-Zay nem bírja még az előválasztást sem, „mit csinálna egy EU-s tárgyalássorozaton?” Igazát védve Márki-Zay titokzatos, fenyegető SMS-eket emlegetett, Dobrev erre azt tanácsolta, hogy másnap fáradjon be velük a rendőrségre.

Márki-Zay szerint a DK-nak is ő az egyetlen esélye

A hódmezővásárhelyi polgármester a vitán is többször elmondta: szerinte Dobrev Klára nem tudja majd Orbán Viktort legyőzni. Dobrev Klára szerint viszont Márki-Zay rossz irányba indult el, érvelésében Márki-Zay programjára is kitért. Kiderült:

Dobrev szerint Márki-Zay programjának üzenete pusztán annyi: stop, Dobrev!”

Márki-Zay válaszul udvariasan elterelte a beszélgetés fonalát Polt Péterre.

Arra kérdésre, hogy elismeri-e Dobrev Klára győzelmét, ha ő veszít a második fordulóban, Márki-Zay elmondta: abban az esetben nagyon reméli, hogy az ő segítségével Dobrev „le tudja majd győzni Orbán Viktort, csak erre kevesebb esélye van”. A műsorvezető kérdésére elmondta azt is, hogy erre a közvélemény-kutatásokból következtet.

A műsorvezető felvetette, hogy létezik olyan kutatás is – például a Závecz Research és az Idea intézet felmérése –, amelyek szerint Dobrev az esélyesebb jelölt. Márki-Zay szerint azonban az Idea „hiteltelen”, „ők készítették egy nappal a budapesti előválasztás előtt azt a felmérést, amely Kálmán Olga fölényes győzelmét mutatta” – érvelt. Dobrev Klára válaszul

felidézte MZP év eleji Partizán-interjúját, ahol azt mondta, nem kell foglalkozni a kutatásokkal. A politikus szerint Márki-Zay-nak az az egyetlen érve, hogy vezet a felmérésekben.

A DK miniszterelnök-jelöltje szerint a győzelemhez szükséges a kellő alázat és az is, „vissza kell tudniuk vonni az egójukat”. Dobrev az ellenzéki sokaságból egy olyan ütőképes kampánycsapatot akar összeállítani, „amit az elmúlt 30 évben nem látott még Orbán Viktor, ehhez azonban sebeket kell begyógyítani”. Mint fogalmazott: „ha kell ehhez megölel, ha kell, érvel”.

A kampány további részében nem dobrevezhet Márki-Zay

„Azt kérem, hogy a DK-s rendezvényeken ne beszéljenek gyűlölködők, a DK-s trollokat tessék levezényelni az én és Karácsony Gergely oldalairól” – felelte Márki-Zay arra a kérdésre, hogy ilyen tapintható feszültség mellett hogy tudnának együtt dolgozni. Ezután kissé nehezen követhető vita robbant ki köztük arról, hogy hány ajánlása volt Dobrevnek. A szegmenst végül azzal zárták, hogy kezet fogtak arra, hogy a kampány hátra levő részében nem támadják egymást.

Dobrev szerint férje nem vállal majd közjogi pozíciót majd

Dobrev Klára fontos kérdést kapott a műsorvezetőtől, amely úgy hangzott: elkepzelhető-e, hogy ő legyen a DK elnöke. Dobrev Klára erre úgy fogalmazott: „nem látok a jövőbe”. A politikus ugyanakkor biztosított mindenkit:

Gyurcsány Ferenc nem vállal közjogi pozíciót. 

„Ahogy Karácsony Gergellyel együtt kell működjön Budapest élén, úgy nekünk is együtt kell működnünk” – felelte Márki-Zay arra a kérdésre, hogy hogyan tudna együttműködni Gyurcsánnyal. Ezután műsorvezetői kérdésre azt is elmondta, hogy szerinte ő tartotta magát az első forduló utáni ígéretéhez, mert ő azt akarta, hogy egy jelölt induljon Dobrevvel szemben.

Márki-Zay: Karácsony rántotta félre a kormányt

Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy állításával szemben nem rántotta-e félre a kormányt, Márki-Zay azt mondta:, hogy nem ő, hanem „Karácsony Gergely rántotta félre”. Márki-Zay elmondta azt is, szerinte jó, ha civil a miniszterelnök-jelölt, mert akkor a pártok nem egymás legyőzésével lesznek elfoglalva. Szerinte a DK-nak sem kell aggódnia, mert ő majd őket is integrálni fogja.

Dobrev ámokfutásnak látta a Márki-Zay és Karácsony közti egyeztetési folyamatot. Szerinte „nem tett jót, ahogy az ellenzék támogatóit kritizálták”. Majd emlékeztette Márki-Zayt, hogy a 6 ellenzéki pártnak már van egy közös alapprogramja, ami alapján kidolgozzák majd a kormányprogramot. Aláhúzta , hogy „kőkemény lesz szemben állni a Fidesszel a választások után, és nem elsősorban szakmai kifoogásaik lesznek velül szemben”. Ezért szakértelmet és határozott, erős politikusokat akar látni a kormányában.

Kérdésre adott válaszából kiderült:

Dobrev Klára viszont idő előttinek tartotta a pozícióosztogatást. Szerinte az előválasztás és a közös program összerakása után kell létrehozni az árnyékkormányt. Mint fogalmazott: az év végére akarja összeállítani az árnyékkormányt, addig egy javaslatcsomagon dolgoznak majd. 

Alaptörvényről, alkotmányról

Kérdésre válaszolva Dobrev elmondta: továbbra is kijelentené, hogy az Alaptörvény nem alkotmány. Így a hozzá kapcsolódó törvényekről is kimondaná, hogy szerinte feles többséggel is meg lehetne változtatni azokat. Márki-Zay megerősítette, majd elmondta: „közjogi egyeztető tanácsot szeretnénk felállítani, már az idén el kell kezdeni az új alkotmány kidolgozását” – fogalmazott. 

Riporteri kérdésre, hogy ebbe a Fideszt is be kéne-e vonni,

Márki-Zay elmondta, hogy „egy bűnözőktől megtisztított Fideszt” be kell vonni.

A TASZ a foylamatosan hallgató alapjogi biztosról kérdezte a jelölteket. Dobrev nagy általánosságban arról kezdett beszélni, hogy vissza kell állítani a fékek és ellensúlyok rendszerét, valamit visszaépítenéka civil kontrollt. Márki-Zay is a fékek és ellensúlyok fontosságáról beszélt.

Az elszámoltatás kérdésében sem volt vita a két jelölt között. „Sokan aggódtak Tóth Csaba támogatása miatt, nagyon örülök, hogy az elszámoltatás nem áll meg a fideszeseknél” – szúrt oda ugyanakkor Márki-Zay, aki szerint „a korábbi kormányzás kellemetlen tapasztalatát is felül kell írni”. Márki-Zay elmondta azt is, Hadházy Ákosra bízná az elszámoltatást, ebben állítása szerint Karácsonnyal is megállapodott már.

Az elszámoltatások kapcsán

a DK jelöltje elmondta, szerinte a bíróságokon múlik, hogy lesz-e elszámoltatás.

Szerinte ha nem lesz következménye az elmúlt 10 év lopásainak, akkor azt számon lehet kérni rajta, mert ha nem történik meg, akkor rosszul építik fel az intézményeket. Arra a felvetésre, hogy Gyurcsány Ferenc előterjesztése miatt maradhatott hivatalban 2002 után Polt Péter, Dobrev nem reagált. Elmondta viszont, hogy szerinte olyan összeférhetetlenségi törvény kell megint, ahol a miniszterelnök, a miniszterek és családjaik nem indulhatnak közbeszerzéseken. Ezt pereputtytörvénynek nevezte el.

Nagyon tetszik nekem minden, amit hallottam” – mondta Márki-Zay Dobrev Klára fejtegetése után.

„Abszolút egyetértünk az európai ügyészséghez csatlakozásban és az ügynökakták teljes nyilvánosságában” – tette hozzá.

Szakpolitikai egyetértések

A reklám után először az adók kerültek terítékre.

Márki-Zay leszögezte, hogy szerinte a Fidesz miatt semmiképp nem szabad adót emelni, mert kampányt építenének rá.

Dobrev elmondta, támogatná a kétkulcsos adót. A személyi jövedelemadó második kulcsát 1 milliós jövedelemnél húzná meg. A minimálbérre rakodó terheket pedig csökkentené. Dobrev elmondta azt is, hogy személyes sikerének érzi, hogy az Orbán-kormány megemeli a minimálbért. Hozzátette, hogy ő olyan minimálbért szeretne, amiért érdemes lehet hazajönni. Ezt pedig minden évben emelné.

A vita során kiderült az is:

Dobrev szerint Magyarországon van létjogosultsága a baloldali politikának.

Szerinte 12 év jobboldali kormáynzás után nincs még szükség jobboldali programra, ami a gazdagokat gazdagítja.

A DK jelöltje elmondta: a 27 százalékos ÁFÁ-t fokozatosan csökkentené, főleg az alapvető élelmiszereknél. A jövedéki adót pedig akkor csökkentené automatikusa, amikor emelkedik a benzin világpiaci ára. 

Márki-Zay elmondta: „a két kulccsal semmi baja.” Az európai minimálbérre viszont azt mondta, hogy szerinte az egy kicsit félrevezető fogalom, mert országonként eltérő összeget jelent. Mint fogalmazott: „óvatosan kell bánni a költségvetési ígérgetéssel, 2010 előtt láttuk, hova vezet ez a populizmus” – utalt vissza az őszödi beszédre. Az áfacsökkentésről Márki-Zay elmondta, szerinte azzal is óvatosnak kell lenni, mert „a tapasztalatok azt mutatják, hogy az nem a vásárlóknál köt ki”. Dobrev Klára elmondta: azt akarja, 2026-ig meg tudjunk felelni az euró bevezetéséhez szükséges feltételeknek.

Egészségügy

Balogh Zoltán kérdésére, hogy milyen terveik vannak az egészségügy emberhiányának orvoslására,

Márki-Zay első körben a rezidensek gyorsabb beléptetését javasolta, a várólistákat pedig úgy rövidítené le, hogy ha hat hónapnál hosszabb a várakozási idő, akkor az állam fizesse ki a magánorvosi ellátás költségeit.

Dobrev 5 év alatt zárkóztatná fel a béreket az egészségügyben, valamint a következő 10 évben több ezer szakdolgozót és orvost hozna vissza a rendszerbe, valamint a GDP 7 százalékára emelné az egészségügy részesedését. A bérfelzárkóztatást 5 év alatt hajtaná végre. A magánegészségügyet is bevonná, hogy biztosítva legyen a garantált várakozási idő. Szerinte nem az a kérdés, hogy hány kórházra és szakellátóra van szükség, hanem hogy legyen szakember és a lehető legkevesebbet kelljen utaznia az embereknek, hogy ellátáshoz jussanak. Márki-Zay is úgy gondolja, hogy az ellátást kell közel vinni a betegekhez.

Oktatás

A Pedagógusok Szakszervezetének béremelésről szóló kérdésére Dobrev Klára azt mondta, azonnal megteremtenék az emeléshez szükséges feltételeket, sőt, azonnal 30 százalékkal emelne.

„Egyetértek, hogy haladéktalanul emelni kell” – mondta Márki-Zay a pedagógusok béremeléséről, és abban is egyetértett Dobrevvel, hogy a leszakadó térségekben oktatókét kell kiemelten emelni. Fontosnak nevezte az oktatás digitalizálását, a PISA-felmérésekben tapasztalható visszaesés megállítását, de még a fake news kiszűrésének oktatását is megemlítette.

A vita egy pontján Márki-Zay arra is kitért, hogy a többek által vitatott nyilatkozatában, miszerint Dobrev „nő létére” milyen szép eredményt ért el, csupán „örömének adott hangot”.

Dobrev nem sértődött meg Márki-Zay kijelentésén

Dobrev Klára elmondta, hogy tudja, hogy Márki-zay nem rosszindulattal mondta, hogy nő létére is jó eredményt ért el, inkább a berögződésnek tudja be. Szerinte ha több nő jönne be a politikába, akkor nem jönnének ki ilyen mondantok a férfiak száján. Ugyanakkor vitatta, hogy ne jelentene iszonyatos hátránytnőnek lenni ma Magyarországon. Elmondta, hogy munkaügyi ellenőrzéssel intézné el, hogy egyenlőek legyenek a bérek férfiak és nők között. Ezt a bérszakadékot a nyugdíjasoknál is kiegyenlítené.

Márki-Zay a női kvótára a roma politikusok listás szereplésével riposztozott

Márki-Zay szerint nem a törvényekkel van baj, mert azok most is előírják az egyenlőséget a bérezésben. Szerinte be kell tartatni a törvényeket. A kérdésre, hogy náluk van-e női kvóta, nemmel felelt, majd kevésnek nevezte a DK 30 százalékos női kvótáját, majd azt az „önkéntes vállalását” idézte fel, hogy legyen három roma politikus is a listán.

Így tartanák meg a Fidesz családtámogatási programjait

Márki-Zay szerint a családtámogatás egyike a Fidesz-kormányzás jó részének, ezért szerinte garanciát kéne vállalni azok fenntartására. De hozzátette, hogy a rászorulókat szerinte jobban kéne támogatni. Dobrev Klára is megtartaná, de átalakítaná a családtámogatást.

Zöldpolitika

Dobrev egy felmérésre hivatkozva azt állította, hogy a DK vitte a legzöldebb poltikát az Európai Parlamentben. Elmondta azt is, hogy Magyarországon három területen csökkentené a kibocsátást: a lakóházak fűtése és hűtésén (ehhez a panelokat újítaná fel), a közlekedésben támogatnák az állampolgárokat (hogy igénybe vegyék a tömegközlekedést, amit szintén környezetbarátabbá tenne), valamint átemeneti támogatással adna pénzt a Mátrai Erőmű korszerűsítésére.

Márki-Zay leszögezte: az ő kormánya is zöld lenne. Elmondta, hogy ezért is dolgozik Szél Bernadett és Jávor Benedek is az ő zöld programján. A zárt helyen dohányzással példálózva továbbá arról beszélt, hogy szerinte meg lehet hozni népszerűtlennek gondolt intézkedéseket is, ha az összességében az embereket szolgálja, mert a Fidesznek ez a lépése is idővel népszerűnek bizonyult.

Kampánybeszédek

Az utolsó másfél percében Dobrev Klára elmondta, azért ő az legalkalmasabb jelölt, mert a kormányzáshoz be kell látni, hogy nem lehet egyedül győzni. Szerinte az ellenzéki közösség fogja leváltani Orbán Viktort. Leszögezte: szerinte van jövője a baloldali politikának, hiszen olyan igazságtalanságok vannak, amit csak baloldali politikával lehet jobbá tenni. Elmondta azt is, hogy kormányzóképességre is szükség lesz a kormányzáshoz, amihez egyben kell tartani a sokszínű koalíciót. Ehhez kell az erős és az alázat, amit elengedhetetlennek tart.

Márki-Zay szerint az övé „a tiszták koalíciója”. Ismét beszélt a fiatalokról, akik szerinte „most győzik meg fideszes szüleiket” arról, hogy van egy koalíció, ami minden korrupció ellen fellép.

Összesen 281 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2021. október 15. 15:04
Péter, te egy hazug ember vagy. Én már csak tudom. Rég együtt élek egy pont ilyen emberrel.
Salamander
2021. október 15. 06:11
"egymásnak feszült Dobrev és Márki-Zay" DEHOGYIS, senki nem feszült itt egymásnak! Színjáték az egész. Gyurcsány Ferenc bábszínháza és hozzá népi zenekara muzsikál. Azért vették le Karácsonyt, mert egy tejbetök: nem lehet vele "álverekedést" rendezni. A közbedzéd egészpályás letámadását, tematizálását akarja Frenky megoldani (nyilván kampánytanácsadók javaslatára) és ehhez Gelgely nem jó. Klári sem, dehát az ember a komcsi körökben befolyásos apróklánból jövő szuperpedigrés feleségét nem cserélheti le. MakiZaj azonban megfelelő erre - kellőképpen képes froclizni Klárit, aki a maga "betanult asszertív stílusával" igyekszik a fletóstratégiának megfelelően fékezetthabzású válaszokat mondani. Egy biztos: Peti ebből jól nem jöhet ki, csak Klára.
flesh ripper
2021. október 14. 18:15
Jogos lehet az a vád, hogy jogállami deficit van Magyarországon! Felszólítom  a hatályos törvények alapján illetékes hatóságokat, hogy az alapfeladatukból, feladatkörükből következő jogérvényesítő-, törvényalkalmazási kötelességüknek, haladéktalanul tegyenek eleget! A vonatkozó, hatályos magyar törvények, szabályok és szerződési feltételek, működési engedély alapján működő, a luxemburgi RTL Group konszern tulajdonában levő magyarországi RTL Klub nevű, kereskedelmi tv-csatorna közvetíti az ellenzéki politikai erők szövetsége által szervezett, nem hivatalos miniszterelnök-jelölt jelölt magánválasztás jelöltjeinek vitaműsorait. Az ilyen show-műsorok, valóságshow-ok közvetítése teljes mértékben egybevág a bulvártévé profiljával, nem sérti a műsorszolgáltatasi szabályokat. Azonban, minden, az élő műsorban elhangzó kijelentés, bemutatott vizuális tartalom, nem csupán a meghívottak, szereplők, műsorvezetők, szerkesztők, hanem a csatorna egyetemes jogi felelősége. Teljesen indifferens, hogy a műsor szórakoztató, ismeretterjesztő, kulturális, vagy éppen politikai műfajú, azok nem sérthetik az érvényes magyar törvényeket, a magyar alaptörvényt, a média konkrét működési szabályait! Az RTL Klub kereskedelmi televíziós csatorna által műsorra vett, szerkesztett, vezetett, szponzorált, befogadott és egyenes adásban közvetített, nem hivatalos ellenzéki miniszterelnök-jelölt  jelöltjeinek kb. másfél órás vitája közben, a politikai szereplők többször, a Magyar Köztársaság törvényeit, az Alaptörvényt súlyosan sértő, azokat kétségbe vonó, uszító kijelentést tettek. Sorozatosan, félreérthetetlenül, explicite, a magyarországi törvényes rend, az alkotmányosság felszámolásával, a hatályos törvények alapján működő intézményrendszer megsemmisítésével fenyegetőztek, súlyosan rágalmaztak és fenyegettek közhivatalnokokat, politikai szereplőket, köz- és magánszereplőket, társadalmi csoportokat. A sorozatos fenyegetések közben nyíltan kilátásba helyezték külföldi politikai szövetségeseik magyarországi beavatkozását. A műsorban megnyilatkozó politikai szereplők vitája közben, ismétlődően megvalósuló, súlyos törvénysértéseket nem akadályozta meg az RTL Klub. A szerkesztő, a műsorigazgató, a műsorvezető nem szakította meg a bűncselekményt, nem állította le az adást. A műsorvezető nem figyelmeztette a meghívott politikusokat a törvénysértés elkövetésének tilalmára. Nem határolódott el a megvalósult törvénysértéstől. Az RTL Klub működését, a magyar alkotmányos rend, a magyarországi törvények, a magyar jogi környezet, a Médiahatóság által ellenőrzött és betartatott speciális jogszabályok feltételrendszere biztosítja, teszi lehetővé. Ugyanúgy, ahogyan a legálisan működő politikai pártok, társadalmi szervezetek parlamenti és parlamenten kívüli létét, működését is ugyanez az egyéges alkotmányos berendezkedés, jogrend garantálja, szabályozza. Ha bárki a törvények önkényes, erőszakos, egyoldalú megszegésével fenyegetőzik, az alkotmányos rend megdöntésére szervezkedik, szólít fel, arra uszít, még egy hőzöngő, részeg kocsmai társaságban is súlyos bűncselekmény valósul meg. Ha ugyanez egy országos, nagy hallgatottságú televízió, élő adása közben valósul meg, a résztvevők és az adás felelőseinek, a csatorna aktív bűnrészességével, akkor az sokkal súlyosabb! A Médiahatóság, az Ügyészség feladata, kötelessége egyértelmű: a megvalósult jogállami deficit azonnali helyrehozatala!
KBA98
2021. október 14. 17:26
Mindegyik gazdag, jólétben él mi a kurva anyjuknak kell nekik még a hatalom is, tudván, hogy szétba...k az országot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!