Világhírű történészt lát vendégül a Mathias Corvinus Collegium

2021. szeptember 09. 07:16

Niall Ferguson legújabb könyvéről (Doom: The Politics of Catastrophe) fog beszélni csütörtök délután.

2021. szeptember 09. 07:16
null

A skót-amerikai történész könyvében sajátosan definiálja a katasztrófa szó jelentését: állítása szerint, ha megvan a megfelelő felkészültség és előrelátás, a katasztrófák jó része elkerülhető lenne. Könyvéből kiderül: szoros összefüggés van a katasztrófák megjelenése és a politikai döntések között, vagyis még soha nem állt fenn olyan katasztrófahelyzet, amely ne lett volna legalább részben politikai természetű – olvasható a könyvbemutató programajánlójában.

Niall Ferguson 15 könyv szerzője, a többi között olyan nagy sikerű művek köszönhetők neki, mint például a Világ háborúja, a Civilizáció, vagy a Tér és a torony. A nevéhez köthető egy hatrészes történelmi filmsorozat a Brit Birodalomról, de nemzetközi Emmy-díjat is nyert a világ pénzügyi történelmét bemutató dokumentumsorozatával. Állandó rovata van a Bloomberg Opinionban, és alapítója, valamint ügyvezetője a Greenmantle LLC tanácsadó cégnek. Számos szakmai elismeréssel is büszkélkedhet, a többi között elnyerte a Benjamin Franklin közszolgálati díjat, a Hayek életműdíjat. a Ludwig Erhard gazdasági újságírói díjat és volt az év rovatvezetője a 2018 -as British Press Awards -on. Főmunkatársként dolgozik a Stanford Egyetem Hoover Intézetében és tagja a Harvard Egyetemen működő Belfer Tudományos és Nemzetközi Ügyek Központjának.

Időpont:
2021. szeptember 9. (csütörtök), 14:00

Helyszín:
Gerbeaud Kávéház, Átrium terem
(1051 Budapest, Vörösmarty tér 7-8)

A könyvbemutatón való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött! Jelentkezését a [email protected] e-mail címre várjuk!

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
night watch
2021. szeptember 09. 11:06
"The Pity of War" (kb. 'Kár volt háborúzni') című könyvében még azt fejtegeti, nagy hiba volt Angliának beszállnia az I. világháborúba. Mert mi volt Németország hadicélja? Egy európai közös gazdasági térség, német vezetéssel. Ha az angolok nem szállnak be, a Központi Hatalmak elég gyosan győznek és nincs kataklizmák sora. Mi van ma, az I. és II. világháború hekatombái és rombolása, a bolsevizmus és nácizmus után? Egy európai közös gazdasági térség, német vezetéssel. Megérte a sok córesz? Nem érte meg. Ezzel szemben radikális pálfordulattal "The War of the World" ('A világ háborúja') c. könyvében lelkesen helyesli, hogy Anglia 1940-ben az európai konfliktust világháborúvá szélesítette: szerinte a II. világháború minden egyes áldozata megérte a szent célt. Az előző könyve szemléletét Patrick J. Buchanan folytatta, "Hitler, Churchill és a fölösleges háború: hogyan vesztette el Nagy-Britannia birodalmát, és a Nyugat a világot" c. könyvével.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!