Palkovics: A magyar felsőoktatás korszakhatárhoz ért

2021. szeptember 04. 12:47

A miniszter elmondta, az ország soha nem költött ekkora összeget az egyetemeire, bőven lepipáljuk az uniós átlagot.

2021. szeptember 04. 12:47
null

A 2021-2022-es tanévvel a magyar felsőoktatás korszakhatárhoz ért, az intézmények szélesebb körében indul meg az új fenntartói modell – jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter szombaton az országos felsőoktatási tanévnyitón, Szegeden. Palkovics László a Szegedi Tudományegyetem jubileumi tanévét megnyitó ünnepi szenátusülésen azt mondta,

a modellváltás célja komplex változás elérése az intézményi autonómia erősítésével, az államtól való távolság növelésével,

a finanszírozás kiszámíthatóságának megteremtésével, valamint a teljesítményelv és az intézményi felelősség előtérbe helyezésével.    

Ma már 21 egyetem csatlakozott a felsőoktatás reformerei közé. A hallgatók is elfogadták az új képzési rendszert, hiszen a felvételizők 65 százaléka jelentkezett modellváltó egyetemre, és minden tíz hallgatóból hét ilyen intézményben fog tanulni – közölte a miniszter. Palkovics László leszögezte, a magyar felsőoktatás finanszírozása biztonságban lesz. Az ország soha nem költött ekkora összeget az egyetemeire, a kormány az uniós átlag 0,8 százalékával szemben 2022-ben a GDP 1,7 százalékát fordítja erre a célra – mondta.

(MTI)

Fotó: MTI/Branstetter Sándor

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tidal_wave
2021. szeptember 06. 10:44
Legyünk őszinték, az ellenzéknek egy baja van ezzel az egész modellváltással. Nem magával az ötlettel, hiszen ehhez hasonlót már Magyar Bálint is meg szeretett volna valósítani. Hanem azzal, hogy az egyetemek vezetésébe nem az ő embereik (a Majtényik, Mihályik, Bokrosos, Surányik, Király Júliák és hasonlók) ülnek majd be... Innen fúj a szél...
sors
2021. szeptember 05. 12:07
Hiába, a kultúrharc ma is él, nem is tetszik ez a ballibeknek, itt mindig sok az ellentétes vélemény.
Láncfűrészes Attasé
2021. szeptember 04. 15:25
Mennyit kap egy egyetemi adjunktus, PhD-vel, nettóban, EUR-ban, faszpalkó?
OberEnnsinnen
2021. szeptember 04. 15:13
Csak annyi a kérés, egyszerű és világos: Aki olyan oktató, hogy magyar egyetemen a nem magyar narratívát nyomja a hallgató képébe, sőt: terrorizálja a patriótizmust, ellenben terjeszti az anarchikus természetellenességet: Legyenek mind kirúgva, de kapjanak egy ajánlást a CEU-hoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!