Ferenc pápa a sasvári pálos rendi kegyhelyen zárta szlovákiai látogatását

2021. szeptember 15. 11:42

Az egyházfő szerint a hitet nem lehet „az életet édesítő cukorként” megélni.

2021. szeptember 15. 11:42
null

Népes magyar zarándokcsoport vett részt Ferenc pápa szlovákiai látogatása zárómiséjén a Fájdalmas Szűzanya pálos rendi kegyhelyén, ahol Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára is részt vett a misén szerdán. A misét a pápa a Szlovákia védőszentjeként tisztelt Fájdalmas Szűzanya szeptember 15-i ünnepnapján mutatta be, amely nemcsak egyházi, hanem állami ünnep, munkaszüneti nap is. A Fájdalmas Szűzanya szobrát őrző templom alatti mezőn vatikáni források szerint mintegy ötvenezren gyűltek össze, ami a legmagasabb részvételi arány volt Ferenc pápa szlovákiai miséinek és más találkozóinak helyszínein. Sasvár utcáin hosszú sorokban siettek az emberek a misére, közöttük hálózsákos fiatalok, gyermekes családok és nagyon sok idős is.    

A testvériséget kell ragyogtatni ott, ahol a társadalom megosztott

Ferenc pápa a szlovákiai látogatását lezáró homíliában utazása lógójára emlékeztetett, melyen egy út vonala látható, felette egy szívvel. Az egyházfő azt mondta: Szűz Mária annak a hitnek a jelképe, amely „úton halad, egyszerű és őszinte érzelmek vezetik”. Úgy vélte, nem szabad engedni a „statikus” hit csábításának, amely megelégszik néhány szertartással vagy régi hagyománnyal, „váljon életetek az Isten és testvéreitek felé vezető szeretet-zarándoklattá”. Kijelentette, a hitet nem lehet „az életet édesítő cukorként” megélni. Hangsúlyozta, hogy hasonló utat járó prófétákra van szüksége Szlovákiának is.

Kifejtette, hogy a világban nem az ellenségesség, hanem a kimagaslás jelét kell követni, elsősorban a keresztényeknek, akik „életükkel az Evangélium szépségét tudják mutatni, akik párbeszédet szőnek ott, ahol egymásnak feszülnek az álláspontok, akik a testvériséget ragyogtatják ott, ahol a társadalom gyakran megosztott és ellenséges, valamint a személyes és csoportos érdekek kerekednek felül, valamint akik őrzik és védik az életet ott, ahol a halál logikája uralkodik”. A misén Veres András püspök képviselte a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát (MKPK). A konferencia elnökeként a szabadtéri oltárnál a pápa közelében foglalt helyet.      

(MTI)

Fotó: MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2021. szeptember 16. 16:00
"Szlovákia védőszentjeként tisztelt Fájdalmas Szűzanya" - nehogy már Boldogasszony legyen, akinek Szent István felajánlotta Magyarországot. Csaknem azt akarják deklarálni, hogy István/Vajk királyunk fiának veszte után megdöbbent visszatekintve korábbi tevékenységére, és az országot a magyarság régi istenasszonyának Boldogasszonynak a kegyelmébe ajánlotta? (Annak a Boldogasszonynak, akinek alakját Gellért püspök indíttatására "mosták össze" Szűz Mária alakjával?)
Mátyás01
2021. szeptember 15. 16:13
Ferenc pápa mégiscsak több napot töltött el Magyarországon. Sasvár, Pálos rend. :)
tevevanegypupu
2021. szeptember 15. 16:08
Vajon feltűnt-e neki vagy tudta-e,hogy csupa magyar városban jár..
syphax
2021. szeptember 15. 15:38
A kassai Lunyik cigány dzsumbuj-ban megláthatta a Szentatya, milyen magas szellemi fényben ragyognak a TÓTOK!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!