Bod Péter Ákos szerint órási deficit lenne, ha csökkentenék az SZJA-t

2021. szeptember 01. 18:12

„A személyi jövedelemadóból befolyó összeg pótolhatatlan mással, a mérete miatt” – mondta a közgazdász a 168 Órának.

2021. szeptember 01. 18:12
null

Amint arról korábban beszámoltunk, Bánki Erik felvetette, hogy átmenetileg 0 százalékosra csökkentsék az alacsony fizetésűek személyi jövedelemadóját. A fideszes politikus szerint a 0 százalékra történő csökkentést nem többkulcsos adórendszerként, hanem egy adókedvezményként kell elképzelni. Ez hasonló a 25 év alattiak 2022. január 1-től életbe lépő szja-mentességéhez.

A 168 megkérdezte erről Bod Péter Ákos közgazdászt, hogy ez a gyakorlatban mennyire valósulhatna meg, aki általánosságban beszélt az SZJA eltörléséről.

Ha valakinek bevételcsökkentő ötlene van, azzal természetesen nincsen semmi probléma, de azt is ki kell fejtenie akkor, hogy honnan pótolná a felmerülő hiányt Magyarország költségvetésében. A SZJA-ból befolyó összeg pótolhatatlan mással, a mérete miatt. A magyar államadósságot pedig vissza kell fizetni” – mondta az MNB egykori elnöke. Hozzátette, hogy a kedvezmények jelenleg is biztosítottak az arra rászorulóknak, ezek mellett pedig közgazdasági, erkölcsi, etikai érvek szólnak. 

Fotó: MTI Fotó: Soós Lajos

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2021. szeptember 02. 12:10
Persze, elvileg elképzelhető a személyi jövedelemadó teljes kiiktatása is, sőt minden adót és járulékot is el lehetne törölni és helyettük egyetlen adónemet bevezetni. Ez lehetne egy jó magas áfa, fejadó, lábadó, végtagadó, szemadó, stb.
ugorka
2021. szeptember 01. 23:54
1. Magyarország költségvetése messze nincs abban a helyzetben, hogy adókat lehessen csökkenteni (l. pl. Matolcsy), de a választások előtt ezt biztosan nem fogják bevallani (utána sem lesz könnyű). 2. Bánki Erik átmeneti csökkentésről beszél a rászorulók részére. Az eredeti Domokos felvetés nem erről szólt. Jellemző, hogy azt a kormány napirendre sem vette (lehet, hogy BPÁ-t arról kérdezték). 3. Az, hogy az SZJA csökkentés visszajön az ÁFÁ-ban, az nem igaz (Zöld Zsömle leírta), legfeljebb csökkenti a hiányt. Fura is lenne, ha igaz lenne (megalkotnánk az örökmozgót a mínusz végtelenbe tartó SZJA kulccsal). Sajnos a folyamat fordítottja is él: hogyha adót kell növelni (amire hamarosan szükség lesz, mert 2017 óta felborult az egyensúly), akkor kevesebb lesz a többlet bevétel a vártnál.
Vakfolt
2021. szeptember 01. 22:52
Tegyük fel, egy kispénzűnek a személyi jövedelem adója mondjuk 100 ezer forint esetén legyen 15 ezer forint. Na, ha az nála marad, tuti nem befekteti, hanem kajára meg rezsire keni el. Máris megjelenik az összeg egy része áfa formájában 4050 forint értékben, a másik része után meg valaki jövedelem adót fizet, tehát 27+15% csak az állam felé veszi az irányt, közben két ember is boldogabb lett. Nem is olyan nagy marhaság.
briganti
2021. szeptember 01. 21:34
Báttya! Ettől a vén szartól vennél használt autót?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!