Plusz felvételi pontot kapnak, akik az egyetem előtt beállnak a Honvédségbe

2021. augusztus 28. 11:57

A honvédelmi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hogy a rendelet hamarosan megjelenik.

2021. augusztus 28. 11:57
null

Plusz pontokat kapnak a felsőoktatási felvételihez a jövőben azok a fiatalok, akik az egyetem előtt fél- vagy egy évet szolgálnak a honvédségnél – írja az InfoRádió. A kormány már döntött erről, hamarosan megjelenik a rendelet is – jelentette be a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: idén 400 fiatalnak kínáltak lehetőséget arra ilyen szolgálatra, 470-en jelentkeztek. Féléves szolgálat után 32, egy év után 64 pluszpont jár majd a felsőoktatási felvételinél. A miniszter hozzátette: remélik, hogy ezek közül a fiatalok közül többen választják majd hosszabb távon is a katonai pályát.

2017 óta növekszik a hadsereg létszáma

Elmondta azt is, hogy 2017 óta folyamatosan növekszik a Honvédség létszáma. Kiemelkedőnek nevezte a növekedést az önkéntes tartalékosok számában – ők mára már több mint 11 ezren vannak. Az önálló katonai képességek kialakításának fontosságát hangsúlyozta a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor azt mondta: az afganisztáni kimenekítés is megmutatta, hogy nem lehetünk teljesen kiszolgáltatottak másnak. Elmondta: a magyar akció nem lehetett volna sikeres, ha a haderőfejlesztés keretében például nem vették volna meg a csapatszállító gépeket.

Hangsúlyozta, hogy a haderőfejlesztés révén elért képességek megfelelnek a NATO elvárásainak. Kiemelte, hogy a Szolnokon létrejövő regionális különleges műveleti parancsnokság a NATO-ban is hiányzó képességet lesz hivatott pótolni. Fő feladata a különleges műveleti katonák kiképzése, feladataik koordinálása több nemzet között – például olyan akciókban, mint az afganisztáni kimenekítés volt, írják.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Callamus Roland
2021. augusztus 28. 21:54
Most látom, hogy Oberennsinnen is hasonlóképpen gondolja. Még annyit, hogy a fiatal megemberesedik és megtanul rendet rakni. A sereg nem "Mama Hotel."
Callamus Roland
2021. augusztus 28. 21:47
A hatvanas években előfelvételis rendszernek hívták ezt a ?lehetőséget?. Persze nekünk csak sikeres felvételi után kellett bevonulnunk, de az kötelező volt. Tizenegy hónapot és két napot húztunk le és tiszthelyettesi rangban szereltünk le. Jól meghajtottak bennünket "egyemistákat" de nem volt hátrányunkra. Egyrészt fizikailag csúcson voltunk, másrészt leüllepedett bennünk az érettségire tanult anyag. Bár a seregben is kellett tanulnunk, az könnyedén ment, és új lendülettel tudtunk nekilátni az egyetemi tanulmányainknak. Véleményem szerint nagyon jó intézkedés-rendelet volt az akkori időkben. Mivel a gyenge fizikumúaknak is kötelező volt az egy évet lehúzni, ők is megerősödtek és nem szrtak be a saját árnyékuktól. Szerintem nem lehetőségként, hanem kötelezően kéne a középiskola és az egyetem közé beiktatni egy ilyen tizenegy hónapos katonai szolgálatot. Van olyan állam, ahol ez természetes.
OberEnnsinnen
2021. augusztus 28. 19:16
Amiért Izraelt feltétlen tiszteletet érdemel: az a hadkötelezettsége, és el lehet nyugodtan mondani: ez a demokrácia fokmérőjének egyik csúcsa, az általános hadkötelezettség. Ahol ez nincs meg: abban az országban objektíve nem lehet demokrácia!
kurbitalis
2021. augusztus 28. 16:20
Hát én meg kötelezővé tenném érettségi után közvetlenül a nőknek 4 heti, a férfiaknak 6 heti katonai képzést. Nőknek főleg egészségügyi, szervezési és egyebek. A férfiaknak pedig elsősorban harci képzést. Mindenkinek, kivétel nélkül. Még a mozgáskorlátozottaknak is, akik számítástechnikai képzést kapnának olyan feladatokkal, melyeket ők is el tudnak végezni. Kevesebb csápos-tápos, csökött, göthös, vizicsikvállú kiskretén vegetálna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!