Merkely Béla: A negyedik hullám az oltatlanokat támadja

2021. augusztus 27. 22:14

A delta variáns roppant fertőző, így azok, akik eddig megpróbáltak elbújni a vírus elől, és igyekezték oltatlanul átvészelni a mindennapokat, jó eséllyel megfertőződnek – hívja fel a figyelmet az Index cikke. 

2021. augusztus 27. 22:14
null

„A Covid kevésbé érinti a fiatalokat, sokkal nagyobb hatással van az idősebb generáció egészségére. Ugyanakkor az óvodások, kisiskolások még nem olyan óvatosak és tudatosak annyira, mint idősebb társaik, ezért ők vektorként könnyen megfertőzhetik a szülőket és a nagyszülőket. 20 év fölött már gyakrabban találkoztunk súlyos esetekkel, így a megoldás könnyű: 12 év felett mindenkinek javasolt az oltás” hangsúlyozta a Semmelweis rektora az Index számára adott interjúban.

„Véleményem szerint meg kell negyedelni az mRNS oltóanyag dózisát, ekkor alkalmas lehet arra, hogy a 40 kg és 12 év alatti fiatal gyermekek is vakcinához jussanak, igaz, ennek bizonyításához még klinikai vizsgálatok kellenek. Hogy miért nem zajlottak le eddig ezek a vizsgálatok?  Mert ebben a korosztályban rendkívül tünetmentesen zajlik a kórkép, a tünetmentes megbetegedés pedig nem kényszerítette ki a gyógyszergyáraktól ezt a lépést” – tette hozzá. 

A rektor szerint a gyerekek szerepe a betegség terjesztésben jelentős, mert sok esetben ők az úgynevezett vektorok, akik a szülőket, nagyszülőket, dédszülőket tovább fertőzik.

Merkely Béla a Delta-variáns kapcsán hangsúlyozta, hogy annak sajátossága, hogy igen rövid ideig tartó kontaktus mellett is képes fertőzni.

„Sok helyen olvastam, hogy a Merkely egy interjúban azt mondta, hogy nem kell maszkot hordani. Nem ezt mondtam! Azt mondtam, hogy a hatékonyabban terjedő vírusmutációk megjelenésével a maszknak egyre kevesebb lesz a védelmező ereje. Egy kis időre levesszük, mondjuk egy pohár víz megivásához, ez pedig épp elég a megfertőződéshez. Ezzel pedig azt akarom hangsúlyozni, hogy a maszkviselés nem pótolja az oltást. Most úgy látjuk, Magyarországon közel 3 millió ember nem szeretné beoltatni magát, így az ő esetükben várhatóan a megfertőződés gondoskodik majd a védelem kialakulásáról” – mondta a Széchenyi-díjas professzor. 

Fotó: MTI/Cseke Csilla

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Thoma63
2021. augusztus 28. 18:26
Csak szeretnéd Béla!!!
Csakislovacska
2021. augusztus 28. 09:39
Szemmelversz Bélának üzenjük,hogy első második sokadik hullám a Gellért fürdőben van,hagyja abba a féknyúz hülyeségeit,az áltudomány terjesztését és ne legyen a Magyar Nemzet mengeléje! Az embereknek békére és nyugalomra van szüksége nem riogatásra meg félelemre! Miért nem merül fel a kérdés hogy mentálhigénia szempontjából a város mint sűrűn lakott terület alkalmatlan tartástechnológiának bizonyult? He? Mert a valóság nem számit ugye? Csak a hülye híreitek,a hazugság,a félelemkeltés?! Nem félünk bazmeg !
Nehidd El
2021. augusztus 28. 09:23
"Magyarországon közel 3 millió ember nem szeretné beoltatni magát, így az ő esetükben várhatóan a megfertőződés gondoskodik majd a védelem kialakulásáról" Igen. A megfertőződés és a 2 méter főld.
Gullwing
2021. augusztus 28. 08:40
Mindenkine saját felelősége hogy beoltatja-e magát vagy nem. Az okos ember beoltatja magát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!