Gulyás: Az országot nem kell lezárni

2021. augusztus 21. 07:36

Ruszin-Szendi Romulusz elmondta, hogy nincsen végső határideje a kimenekítési műveletnek.

2021. augusztus 21. 07:36
null

Szombaton délelőtt 11 órakor kormányinfót tartott Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A legutóbbi ilyen alkalomra pont egy hónapja, július 22-én került sor, így az újságírók is izgatottan találgatták, vajon milyen bejelentést tehet a kormány ma délelőtt.

Nem tárgyalunk a tálibokkal

A kormányinfó az afganisztáni helyzettel kezdődött, megjelent a Honvédség főparancsnoka, Ruszin-Szendi Romulusz is.

„Nincs világos forgatókönyv, az ellenőrzést már most a tálibok gyakorolják”– kezdte a tájékoztatót a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta, hogy a fő céljuk az, hogy az ottani magyarokat ki tudják hozni.

Hozzátette még, hogy később kell értékelni a missziót, de az már most látszik, hogy egyértelmű kudarc volt az elmúlt húsz év.

Ruszin-Szendi Romulusz elmondta, hogy Kabul mellett van egy műveleti terület, ahová az embereket viszik előre. Nincsen végső határideje a kimenekítési műveletnek. 78 embert helyeztek eddig biztonságos helyre. Sem a műveletet, sem a katonák biztonságát nem segíti, ha valakik megpróbálják felkutatni a honvédségi akciót – tette hozzá. 

A honvédség vezérkari főnöke közölte, hogy a szövetségesekkel működnek együtt Afganisztánban.

A misszió legnagyobb eredménye, hogy a magyar katona elismertsége nagyon nagyot nőtt. 

Ezután véget ért az első blokk, jöhettek az Afganisztánnal kapcsolatos kérdések. A miniszter elmondta, nem tárgyalunk a tálibokkal. Gulyás az Origo kérdésére azt mondta, hogy jelentős migrációs hullámra számítanak. Mindenki azt mondja, hogy a 2015-ös migrációs hullám nem valósulhat meg, ezért a környező országoknak kell segítséget adni. Semmilyen kvótát nem fogadunk el – tette hozzá. Egyelőre a szövetségeseinket és a magyarokat próbáljuk menteni. 

8 millió vakcina áll rendelkezésre

Mindezek után következett a beszámoló a kormány tegnapi üléséről.

Jó hír: a legkedvezőbb nálunk az EU-n belül a helyzet, de a negyedik hullám Gulyás szerint egyértelműen megindult, erre utaló jelek nálunk is vannak, és a negyedik hullám Magyarországra is meg fog érkezni, de ez el fog térni az eddigi hullámoktól.

Az oltás a legfontosabb védekezési eszköz.

A miniszter ismertette az eddig adatokat, amelyekből kiderült: nincs különbség a vakcinák között, mindegyik minimálisra csökkenti a megbetegedés és a súlyos lefolyás veszélyét. Nincs érdemi különbség az egyes oltások között – mondta Gulyás. Mindenkit felkeresnek az idősek közül, akik eddig nem oltották be magukat. 165 ezren vették fel eddig a harmadik oltást. Közel 8 millió vakcina áll rendelkezésre – mondta a miniszter. 

A fiatalok oltása a 12-18 éves korosztályban augusztus 30-án és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án lesz az iskolákban, tömeges oltási akció keretében – mondta Gulyás. Mindenkit arra kért, hogy oltassa be magát, aki eddig nem tette. Nem kerül sor az ország lezárásra, munkahelyi korlátozás sem kell – tette hozzá. Újabb oltási akció indul majd ősszel – mondta Szentkirályi Alexandra.

Gulyás arról is beszámolt, hogy áttekintették a kormányülésen a gazdasági helyzetet is. 17,9 százalék volt a negyedéves gazdasági növekedés, ez kiigazítva is 17,7 százalék. „Ez a harmadik legmagasabb Európában. Ez nem várt siker, a rendszerváltás utáni legjobb év lehet az idei, mondta a miniszter. Úgy tűnik, valósággá válhat a családok adóvisszatérítése” – jelentette ki a miniszter.

Nyugdíjprémiumra is számítani lehet, sőt, most úgy látják: eddig soha nem látott mértékű nyugdíjprémium lehet – derült ki a kormányinfón.

6 százalékos növekedéssel számolva azoknál, akiknek a nyugdíja meghaladja a 80 ezer forintot, ez a prémium 50 ezer forint lehet – válaszolta újságírói kérdésre Gulyás.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 162 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. augusztus 21. 18:50
Mielőtt elsikkadna, OberEnnsinnen kolléga közbenjárásával megállapítottuk, hogy a maszk szrepe nem elsősorban az, hogy kiszűri a kórokozókat, hanem, hogy megemeli a száj és orr nyálkahártya hőmérsékletét. Megfázás esetén személyes tapasztalatból megerősítem, hogy működik, ha a fejemre húzom a takarót. Akkor gyorsabban gyógyulok. Kisgyerekes anyukák is tudják ezt, amikor bebugyolálják a gyerek orrát, száját.
brekker
2021. augusztus 21. 17:52
Egyébként nem kell túldramatizálni, nem lesz zárás, helyette oltási és védettségi igazolvány. Ez nagyjából így jó. Az oltásszkeptikusok meg majd megoldják. Végülis a kínai nem olyan vészes mint a többi.
Senior
2021. augusztus 21. 15:08
Gulyás megértéssel fogadta a guruló szobrok esztétikájára tett kritikákat...
brekker
2021. augusztus 21. 14:27
A háttéremberek persze nem veszítenek vele semmit, mert ugyanazok, csak mi egyszerű állampolgárok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!