Ingyenesen látogatható a megújult Szent István-terem

2021. augusztus 20. 12:27

A Szent István-terem augusztus végéig regisztrációval ingyenesen látható.

2021. augusztus 20. 12:27
null

Ingyenesen látható a megújult Szent István-terem a Budavári Palotában – hangzott el az M1 aktuális csatorna pénteki adásában. Kőrösi Gábor, a Várkapitányság kommunikációs igazgatója a műsorban elmondta: az 1900-as párizsi világkiállításon nagydíjat nyert terem a századforduló iparművészeti csodája volt, amelyet a látogatók 1945-ig tekinthették meg, majd a II. világháborúban megsemmisült, s hetvenöt év kellett ahhoz, hogy a termet az építők új generációja a semmiből újraalkossa.    

Hozzátette: a terem első átadója után 120 évvel azt tapasztalhattuk, hogy ma is vannak olyan világszínvonalú mesterek Magyarországon, akik képesek voltak újraalkotni ezt a csodát, Pécstől Pápáig több száz szakember vett részt az alkotásban, sok olyan mesterség is szerepet kaphatott, amelyek ma már eltűnőfélben vannak.    

A rekonstrukciót Sal Endre író, újságíró, a Mandiner főmunkatársa mutatta be:

Itt található az ország legnagyobb Zsolnay kandallója, Árpád-házi királyokat és szenteket ábrázoló képek, emellett a falikarok, a csillár, a mennyezet szinte egy ékszerdobozt alkot – hangsúlyozta a kommunikációs igazgató. A Szent István-terem augusztus végéig regisztrációval ingyenesen látható.

(MTI)

Kép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szabchen
2021. augusztus 20. 20:38
Hely már tegnap előtt se volt augusztusra, így ingyenesen már nem látogatható
Gullwing
2021. augusztus 20. 14:06
Libcsi újságok címlapján: A Szent István-terem augusztus végéig regisztrációval ingyenesen látható, utánna Orbán beköltözik és megkoronáztatja magát.
Tatulus
2021. augusztus 20. 13:53
Tisztelet, dicséret és megbecsülés azoknak a mestereknek és dolgozóknak, akik ezt a remekművet megteremtették! Büszkék vagyunk rájuk!
Newman
2021. augusztus 20. 13:30
Gyönyörű szép!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!