Benkő: Minden magyar állampolgárt hazahoztunk Afganisztánból

2021. augusztus 26. 11:36

A magyar katonákat az elmúlt 18 évben segítő afgánok közül szintén mindenkit sikerült kimenekíteni, aki időben felvette a kapcsolatot a magyarokkal.

2021. augusztus 26. 11:36
null

„A Magyar Honvédség különleges műveleti csoportja minden magyar állampolgárt hazahozott Afganisztánból, akiről tudomása volt, és az akció során összesen 540 embert – magyar, amerikai, osztrák és afgán állampolgárt – menekített ki” – közölte a honvédelmi miniszter csütörtökön, rendkívüli sajtótájékoztatón.

Benkő Tibor az afganisztáni evakuálási művelet részleteiről beszámoló sajtótájékoztatón elmondta: a honvédelmi tárca augusztus 17-én kapta a kimenekítésre vonatkozó feladatot a kormánytól és 18-án délutánra már készen állt az ehhez szükséges katonai erő, technikai eszköz és a repülőgépek, majd a diplomáciai engedélyek beszerzését követően augusztus 19-én hajnalban indult el az akció, amely hét napig tartott.    

Közölte: azon magyarok 100 százalékát sikerült hazahozni, akiről volt tudomásuk és jelezték, hogy haza akarnak jönni. Hozzátette: a magyar katonákat az elmúlt 18 évben segítő afgánok közül szintén mindenkit sikerült kimenekíteni, aki időben felvette a kapcsolatot a magyarokkal. „Összességében a »magyar érdekeltségű« afgánok 87 százalékát hozták ki, 57 afgán családot, 180 gyermeket” – tette hozzá.    

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka úgy értékelt: a magyar katonák, a magyar honvédség történelmet írtak, nem emlékszik olyan kimenekítési műveletre a múltból, főként a közelmúltból, amikor ilyen kihívásokkal kellett szembenézni.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DE JÓ
2021. augusztus 26. 21:21
Várjuk Vásárhelyi Mária nyilvános bocsánatkérését !!!
kisgul
2021. augusztus 26. 19:18
És köszönjük meg ezt Orbánnak, hogy a sok kritikus ellenzéki moslékosok kritikája ellenére megvásárolta a honvédség szállító repülőgépeit, ugye emlékszünk még milyen véres szájúan kritizálták a szállítógépek beszerzését?
elfogulatlan
2021. augusztus 26. 16:47
Benkő Tibor egy hazafi. Egy kiváló ember.
Ati Papa
2021. augusztus 26. 16:40
Ez igazán profi munka volt. Csak gratulálni lehet honvédelmi tárcának. Van azért némi kormolás a tájékoztatóban az eddigi média hírekről meg jobb nem is beszélni. PL: a magyar katonákat az elmult 18!! évben segítő... Mi van? Ezek szerint, ha a nagy testvér ránk tukmál még néhány száz afgánt azokról rögtön kiderül, hogy: Ja, pont ők azok a régi segítőink, akikkel nem tudtuk felvenni a kapcsolatot ! De jó, hogy itt vannak végre !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!