Fákat akart menteni, de bakot lőtt a Momentum Kőbányán

2021. augusztus 27. 10:58

Fekete-Győr Andrásék kőbányai szervezetének és dezertőreiknek sikerült egy olyan beruházást megtámadniuk, amelyet korábban még támogatásukról biztosítottak. A Momentum lakossági aláírásgyűjtő akciója akár adatvédelmi aggályokat is felvethet.

2021. augusztus 27. 10:58
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor
Mint egy falat kenyér, úgy kellett ez a zűrzavar Paróczai Anikónak

– nagyjából így lehet jellemezni azt a szürreális helyzetet, amely nemrégiben alakult ki Kőbányán.

Az egyébként kispesti önkormányzati képviselőként és átláthatósági tanácsnokként ténykedő liberális politikus azzal próbálja most magát az előválasztási „küzdelemben”, a DK és a Jobbik által támogatott Arató Gergellyel, illetve az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltjével, Burány Sándorral szemben úgymond felszínen tartani, hogy felkarolta az Ihász közi lakók tiltakozását.

Paróczai Anikó előválasztási kampánya Kőbányán <p> Forrás: Facebook
Paróczai Anikó előválasztási kampánya Kőbányán

Forrás: Facebook

Momentumos akció a szövetségesek ellen

Kőbánya MSZP-s alpolgármestere, Somlyódy Csaba augusztus 11-én jelentette be: sikeresen pályázott kormányzati támogatásra az önkormányzat, így lehetőség nyílt az Albert Camus utca leaszfaltozására.

Mint közösségi oldalán írta: „Az Albert Camus utca építési munkálatai nagyon nagy valószínűséggel 2021. augusztus 23-án kezdődnek. Az útépítés 2 szakaszból áll, melyből az ún. első szakasz a Mádi utca és a Harmat utcai rész. A kivitelezés a terület előkészítésével indul, majd sorban tovább az alapozástól a közvilágítás kiépítésén keresztül, egészen a végső felület aszfaltozásáig és a befejező munkákig. Ha minden a tervek szerint megy, akkor október első napjaiban megindulhat az aszfaltozás, reményeink szerint ez október 23-ig befejeződik.”

A szocialista politikus bejegyzése sokak által nem várt reakciót váltott ki a helyiek körében – mondván a tervezett beruházás letarolná a jelenleg közlekedésre nem alkalmas terület bokros-fás jellegét –, a kőbányai Momentum, kiegészülve Paróczai Anikó országgyűlési képviselőjelölttel pedig odáig ment,

hogy az Ihász köziekkel közösen meggátolták az építkezések megkezdését és a képviselő-testület elé is vitték az ügyet.

Többszörösen lőtt mellé a Momentum és a Párbeszéd

„Engem a lakók kerestek meg körülbelül 2-3 hete azért, mert csak a közösségi oldalon értesültek arról, hogy a konyháik ablaka alatt aszfaltozni szeretne az önkormányzat. (…) Ezt követően döntöttünk úgy, hogy aláírásgyűjtésbe kezdünk” – fogalmazott a Mandinernek az augusztus 26-i, csütörtöki képviselő-testületi ülés előtt a momentumos országgyűlési képviselőjelölt, akitől azt szerettük volna megtudni, miért most karolta fel az Albert Camus utca leaszfaltozásának ügyét. Paróczai Anikó közölte: úgy tudja, 2021. januárjában született döntés a felújításról, ezt a döntést D. Kovács Róbert egyszemélyben hozta meg.

Felvetettük, ha januárban született döntés az építkezésről, illetve a veszélyhelyzet idején is történtek egyeztetések a városvezető és a frakcióvezetők között,

miért csak augusztusban tűnt fel nekik –  a párbeszédes Major Petrával egyetemben, aki az érintett körzet képviselője –, hogy mire készülnek?

Paróczai erre úgy reagált: ugyan vannak momentumos képviselők a képviselő-testületben, ám ők is csak a közösségi médiából értesültek az aszfaltozásról. A liberális politikus hangsúlyozta: még az előző, fideszes többségű önkormányzat idején kezdődött a tervezési folyamat, és sem abban, sem a mostani ciklusban nem kérték ki az Ihász közi lakók véleményét.

Ugyancsak felvetettük a képviselő-jelöltnek, hogy június 15-ével ismét tarthatóak képviselő-testületi ülések, a polgármester így beszámolhatott a rendkívüli jogrend idején hozott döntésekről. A politikus erre azt felelte: a városvezető döntéseit a grémium utólagosan nem tudja felülírni. Kormányhivatalok felé történő jogorvoslati kérelmet pedig már több esetben is benyújtott – fűzte hozzá –, de eddig sokszor jobbra billent a mérleg nyelve.

Hogy a Momentum és a Párbeszéd önkormányzati képviselői a közösségi médiából értesülnek egy több hónapos tervezést igénylő projektről, önmagában beszédes. De, hogy előbb megszavazzák az Albert Camus utca felújításáról szóló előterjesztést, majd pár napra rá, a lakók oldalára állva megakadályozzák annak elindítását, unikális jelenség a magyar közéletben.

Részlet a Kőbányai Hírek című önkormányzati lap júliusi számából. Paróczai Anikóék többek között innen sem értesültek a tervezett beruházásról
Részlet a Kőbányai Hírek című önkormányzati lap júliusi számából. Paróczai Anikóék többek között innen sem értesültek a tervezett beruházásról

A júniusi képviselő-testület ülésén ugyanis a Momentum képviselői (Stemler Diána és Huszti András Norbert), illetve a Momentum-frakciót időközben elhagyó Major Petra és Kovács Róbert is kérdés nélkül szavazta meg az önkormányzat 2021. évi összesített közbeszerzési tervének módosításáról szóló előterjesztést, amelyben szerepelt többek között ez a projekt is. Kiemelendő továbbá, pont azért került a leaszfaltozás ügye a járványhelyzetet követően ismét a grémium elé, hogy erről ne csupán a polgármester döntsön.

A most csütörtöki képviselő-testületi ülés alatt levélben fordultunk Major Petrához. Arra szerettünk volna választ kapni, hogy mi a véleménye a beruházásról, miért döntött úgy, hogy maga is kilép a Momentum frakciójából, azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. A párbeszédes képviselő kilépéséről egyébként érdeklődtünk Paróczai Anikónál is, aki erre nem kívánt reagálni.

Balul sült el a képviselő-testületi ülés is

Kovács Róbert önkormányzati képviselő azonnali kérdésével kezdődött az augusztus 26-i képviselő-testületi ülés. Az egykori momentumos képviselő azt kérdezte Pap Sándor korábbi alpolgármestertől, tájékoztatták-e 2010 és 2019 között az Ihász közi lakosokat az útfelújtásról, mire a fideszes képviselő úgy reagált: érti, hogy politikát kívánnak csinálni az Albert Camus utca leaszfaltozásából, ám erről már az új, baloldali többségű grémium, valamint az általuk is elfogadott, nyilvános előterjesztés döntött.

Ezt követően Stemler Diána momentumos képviselő vette át a szót, ügyrendi javaslatában azt kérte, miután napirendre vették az ügyet, hogy az első napirendi pontban tárgyaljanak arról. Azonban ezt egyetlen frakciótársán, Kovács Róberten és Major Petrán kívül senki nem szavazta meg. Sem a DK, sem az MSZP, sem a Fidesz-KDNP.

„A mai napon arról adtam be előterjesztést, hogy párbeszédet kezdeményezzen az Önkormányzat az Ihász köz környékén élő lakókkal az Albert Camus utcával kapcsolatos beruházásról. Több lakó eljött, hogy elmondja a véleményét, amiről a testületet tájékoztattam. Ennek ellenére nem szavazták meg, hogy a napirend elején tárgyaljuk az ügyet, hogy a lakóknak ne kelljen órákat várnia a felszólalásokra. A párbeszéd szerintem arról szól, hogy tiszteljük azokat, akik szeretnének beszélgetni. Sajnálom, hogy csak 3 képviselőtársam gondolja ezt így rajtam kívül” – írta közösségi oldalán a momentumos politikus, a bejegyzést Paróczai Anikó is megosztotta.

Stemler Diána békeüzenete <p> Forrás: Facebook
Stemler Diána békeüzenete

Forrás: Facebook

Az ügy későbbi vitájánál Stemler arra a 423 aláírásra hivatkozott, amelyet elméletileg a lakók gyűjtöttek össze – tiltakozván az aszfaltozás ellen. D. Kovács Róbert polgármester felvetette, hogy az önkormányzat nem kapott a lakóktól aláírásokat, amire a momentumos politikus közölte: ha az Ihász köziek hozzájárulnak, átadja az aláírásokat. Erre reagálva a városvezető felhívta az ülésteremben összegyűlő helyiek figyelmét, hogy az aláírási íveken többek között az is fel van tüntetve, szignójukkal elfogadták a Momentum adatkezelési szabályzatát, amelyben az szerepel: a párt 2022. április 11-ig kezelheti a lakók adatait. Stemler erre kifejtette, két aláírás szerepel az íveken, az egyik vonatkozik a tiltakozó petícióra, a másik az adatkezelésre, majd jelezte: „senkit nem köteleztek” arra, hogy a második ívet is kitöltse.

Akár adatvédelmi aggályok is felmerülhetnek

Az adatkezelési és -védelmi aggályok kapcsán érdemes megemlíteni: a Momentum saját szabályzatát is megszeghette azzal, hogy átadta az aláírásokat tartalmazó íveket egy másik félnek, majd, az ülést követően visszakérte azokat. Ha pedig a lakók kezdeményezték a tiltakozó petíciót, szintén problémát okoz a párt adatvédelmi szabályának aláírással történő elfogadása, a pártok részére szóló aláírásokat ugyanis csakis aktivisták gyűjthetnek.

Nyitókép forrása: Facebook

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2021. szeptember 14. 17:09
Cocacsaj csak álmodozhat a fák (fuck) -ról.
Akrabu17
2021. augusztus 29. 12:14
ott lakom nem messze. ott soha nem volt utca.pár garázs van ott más semmi.
józan paraszti ész
2021. augusztus 27. 20:43
Hogy a klasszikus kérdést idézzem az Üvegtigrisből: Ott mindenki hülye! Nem, nem tévedés a kérdőjel helyett a felkiáltójel.
Sanyikám
2021. augusztus 27. 14:36
Jól eszik a kedves.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!