A magyar állam megvásárolta a Batthyány család okleveleit

2021. augusztus 02. 14:04

Jobban rekonstruálhatók lesznek a magyar történelem meghatározó eseményei.

2021. augusztus 02. 14:04
null

A magyar állam 5,6 millió euróért megvásárolta a Batthyány család levéltári okleveleit, 520 dokumentumot – közölte a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára hétfőn Budapesten. A felbecsülhetetlen értékű kulturális emlékek,

az egykori Batthyány-birtokok levelezései betekintést nyújtanak a Magyar Királyság évszázados működésébe.

Ezek tudományos igényű vizsgálatával jobban rekonstruálhatók a magyar történelem meghatározó eseményei és összefüggései – mondta Orbán Balázs a Magyar Nemzeti Levéltárban (MNL) tartott eseményen.    

Szabó Csaba, az MNL főigazgatója kiemelte: az arisztokrata család nevének fennmaradását semmi nem garantálja hitelesebben az oklevelek Magyar Nemzeti Levéltárba kerülésénél. Mint Rácz György főlevéltáros kifejtette, az országból 1945-ben kivitt, és több mint 75 éven át Bécsben őrzött dokumentumok számbavételük, feldolgozásuk, digitalizálásuk után a tudományos kutatás rendelkezésére fognak állni.

(MTI)

Fotó: II. Lajos király Mohácsra tartó magyar seregének útközben kiadott egyik levele a Batthyány család levéltári okleveleinek megvásárlásáról tartott sajtótájékoztatón a Magyar Nemzeti Levéltárban 2021. augusztus 2-án. A magyar állam 5,6 millió euróért megvásárolta a Batthyány család levéltári okleveleit, 520 dokumentumot. MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fonak
2021. augusztus 08. 18:38
Lopik a fidesz, már okleveleket is. /s
írmag
2021. augusztus 02. 20:56
Öröm és nagy élmények forrása a történelmi múlt kutathatósága. Belegondolva, ezek az „analóg” iratok mindenkor önmagukat egyértelműen hitelesítik. A mai világunk digitalizált történelmi iratait mi fogja hitelesíteni, hiszen minden mindig átszerkeszthető.
dmnr
2021. augusztus 02. 15:58
Ezek 10 év alatt teljesen visszalopják a nemzet eltékozolt vagyonát. Botrány :-D
villogókékfog
2021. augusztus 02. 15:56
Lopik a zórbán...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!