A Szijjártó vezette operatív törzs hat javaslatát fogadta el a kormány

2021. július 02. 16:45

Ezek az intézkedések járulhatnak hozzá a gazdaság gyorsabb újraindításához.

2021. július 02. 16:45
null

Megtartotta első sajtótájékoztatóját a Szijjártó Péter vezette, a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs. A külgazdasági és külügyminiszter péntek délután azt mondta, azon dolgoznak, hogy Magyarországon az újraindítás a lehető leggyorsabb legyen, mert ki kellene aknázni az oltás gyorsaságával szerzett 1,5-2 hónapnyi előnyt.

Kérdésre válaszolva Szijjártó később külön hangsúlyozta az időfaktort, arról beszélt, hogy egy globális verseny zajlik, amelyben az új világgazdasági kapacitásokat leosztják, ezért most nem az az időszak van, amikor akármilyen „megalapozott vagy szakmailag helytálló magyarázatokat” figyelembe tudnak venni azzal kapcsolatosan, hogy „mit miért nem lehet” megcsinálni, gyorsan kell cselekedni.

A célok elérése érdekében az operatív törzs hat javaslatot tett le a kormány asztalára, amelyet a testület el is fogadott.

  • Az eddigi 5 megyéhez képest újabb 2 megyében (Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok megye) biztosít a kormány vissza nem térítendő készpénztámogatást 5 millió eurós alsó beruházási határtól egyedi kormánydöntések alapján.
  • A „magyar gazdasági dimenzióváltásának” felgyorsítása érdekében növelni akarják a kutatás-fejlesztésre alapuló gazdasági tevékenység arányát. Ezért az ilyen beruházásoknál csökkentették azt az összeghatárt, amitől kezdve az állam hozzáadhat készpénztámogatást a projekthez, az eddigi a 3 millió eurós szint helyett most már 1 millió eurós beruházástól lehet pénzt igényelni. A munkahelyteremtési elvárást is ugyanilyen arányban vették lejjebb, 30 fő helyett most már 10 fő is elég.
  • A következő pont az exportáló magyar vállalatok támogatása, ennek keretében az Eximbankról szóló jogszabály változik. Bevezetnek egy olyan olyan exporthitelt, amelyet eddig csak néhány európai eximbank nyújtott, a közlés szerint ez egy rugalmas, erős pénzügyi garanciákat nyújtó konstrukció lesz.
  • A munkaerőpiacon módosították távmunka szabályozását úgy, hogy könnyebb legyen otthonról dolgozni, a bürokratikus akadályok elhárultak, csökkentek a munkáltatói kötelezettségek.
  • Eddig a külföldön szakképesítést szerzett munkavállalók itthon csak magyarul tehették volna le az OKJ-s vizsgájukat. Az új döntés értelmében mostantól akinek nem magyar az anyanyelve, leteheti tolmáccsal, így új, szakképzett munkaerőt nyerünk külföldről.
  • Az újraindításhoz nagy állami beruházások is kellenek a tájékoztatás szerint, ezért 17 infrastrukturális beruházás végrehajtásáról vagy felgyorsításáról döntött a kormány. Gödön, Iváncsán, Debrecenben, Komáromban elektromos autók gyártáshoz kapcsolódó fejlesztések indulnak, fejlesztik a kaposvári ipari parkot és Szikszó infrastruktúráját. Kazincbarcikán legnagyobb vegyipari vállalat igényeihez légiközlekedési fejlesztések kezdődnek, ahogyan Győrben is, Budapesten pedig a Bosch igényeihez alkalmazkodva fejlesztenek. Zalaegerszegen tervezik a régió egyik legnagyobb intermodális csomópontjának megépítését, a Tatabánya-Tata-Oroszlány ipari parki háromszög fejlesztésre kerül. Továbbá beruházások indulnak Jászfényszaru, Eger, Litér körzetében, Bükk és Jánossomorja pedig új utakat kap.

Emellett az építőanyag-drágulással kapcsolatban is jöhetnek új intézkedések azokon felül, amiket ma Orbán Viktor bejelentett.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2021. július 03. 09:31
Ha Szíjjártó lenne Budapest főpolgármestere, nem totojázna...
Isten jobb keze
2021. július 02. 20:14
Ebből is látszik hogy mennyire egy szakértő kormányunk van! Ahelyett hogy a nyugaton lévő, magyar anyanyelvű dolgozókat hoznák haza, inkább tolmácsoknak adnak munkát! Eddig a külföldön szakképesítést szerzett munkavállalók itthon csak magyarul tehették volna le az OKJ-s vizsgájukat. Az új döntés értelmében mostantól akinek nem magyar az anyanyelve, leteheti tolmáccsal, így új, szakképzett munkaerőt nyerünk külföldről. Vesszen ez a kormány minnél előbb!
Nehidd El
2021. július 02. 18:34
Ez mind semmi. Azt a sok hatékony és érdemi intézkedést kellene másolnotok, amit Karácsony hozott Budapest újraindításáért! https://restart.budapest.hu/ Geri a mi hősünk! Ha ő vezetné az országot, már nem lenne éhezés, mindenki kapott volna diplomát és adjuntkusi kinevezést, Svájc irigykedve nézné a hátunkat, ahogy térdelünk a szivárványos zászló előtt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!