Szanyi Tibor: Nem feltétlenül az emberek akaratából volt rendszerváltás

2021. július 02. 16:13

Az ISZOMM alapítója az ATV-ben visszaszólt a pártját „szélsőbalosnak” nevező Brenner Kolomannak is.

2021. július 02. 16:13
null

Szanyi Tibor, az ISZOMM miniszterelnök-jelöltje szerint Magyarországon nem azért volt rendszerváltást, mert az emberek már nem akartak szocializmust. A baloldali politikus az ATV Start című műsorában azt mondta: szerinte a rendszerváltás geopolitikai érdek volt. Úgy véli, hogyha

az emberek akarata számított volna, akkor valószínűleg az akkori alkotmány szerinti úgynevezett demokratikus piacgazdaság jött volna létre, ez azonban elmaradt.

Az egykori MSZP-es EP-képviselőt megkérdezték a jelenlegi politikai fejleményekről is. Szanyi a saját pártjáról azt mondta, hogy egy „vegytiszta” baloldali párt, és mint olyan, a szocializmus elérése célja. „Mi ezt felvállaltuk, és ezzel kivertük a biztosítékot, holott a szocializmus csak a javak egyenlő elosztását jelenti, oly’ módon, hogy mindenki jól éljen” – fogalmazott.

Az ISZOMM alapítója arra is reagált, hogy a jobbikos Brenner Koloman nemrég „szélsőbalos” pártnak nevezte a Szanyi által gründolt alakulatot, amelyet „a Fidesz is támogat”.

Erre Szanyi azt mondta, hogy minden kritikát jó szívvel fogad, de akkor „kicsit dühös lesz”, amikor egy igazi „náci gyökerekkel rendelkező mozgalom egyik embere” – „aki bemegy a Fidesszel és megszavazza európa legborzalmasabb homofób törvényét”, „az összes disznósággal” együtt – zokszó nélkül azt meri mondani, hogy az ISZOMM „szélsőbalos”.

Nehezményezte azt is, hogy a jobbikos országgyűlési képviselő felrótta nekik, hogy 4 százalékot „elvettek tőlük” a borsodi időközi választásokon.

Szóba került az előválasztás is.

Elmondta: saját felméréseik szerint reális célkitűzés az, hogy az ISZOMM 2022 tavaszára az 5 százalékos küszöb környékére kerüljön, és egy országgyűlési frakciót tudjon létrehozni azért, hogy ne csak a médián és a saját aktivistáikon keresztül, hanem az országgyűlésben adódó eszközökkel „ki tudják kényszeríteni” például a 250 ezer forintos minimálbért, az 50 ezer forintos családi pótlékot és nyugdíjemelést, valamint a 100 ezer forintos szociális minimumjövedelmet.Az alelnök egyébként érzékeli, hogy a „magukat baloldalinak hazudó pártok” szavazói, „szépen lassan”, de „nagymértékben” kezdenek átáramlani hozzájuk.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik