Reynders: Nem jönnek Magyarországra az EU-s pénzek, amíg nem változtat két területen a kormány

2021. július 20. 16:01

Rendszerszintű problémák vannak a jogállamisággal Magyarországon, az Európai Bizottság pedig kész az uniós támogatások felfüggesztését is bevetni – mondta Didier Reynders az Eurológusnak.

2021. július 20. 16:01
null

„Rendszerszintű problémákat lát a magyar jogállamiság, benne az igazságszolgáltatás és a korrupció elleni küzdelem terén az Európai Bizottság és addig, amíg a magyar kormány nem hajt végre két területen mélyreható reformokat, nem lesznek uniós támogatások Magyarországon” – jelentette ki a HVG EUrológus blogjának adott interjúban Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos.

– lényegében ezeket tartalmazza az az éves jogállamisági jelentés, amelyet ma hoz nyilvánosságra Brüsszelben az Európai Bizottság, és a Politico, illetve a Financial Times már lehetőséget kapott az előzetes betekintésre.

„Az Európai Bizottság mindaddig nem fogja jóváhagyni a magyar nemzeti helyreállítási tervet, amíg az Orbán-kormány nem hajt végre igazságügyi reformot és ad megfelelő garanciákat arra, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által feltárt korrupciós ügyeket megfelelően ki is vizsgálják a nemzeti hatóságok” – mondta a biztos.

A jelentés Magyarországgal kapcsolatban megállapítja:

Továbbra is fennállnak az ügyészség szervezeti felépítésével kapcsolatos aggályok,

nincs megfelelő garancia a politikai befolyás kivédésére.

A bírói függetlenséget is egyre kevésbé védi a magyar rendszer – az új fejleményekre példának hozzák a Kúria elnökének kinevezése körüli ellentmondásokat.

A jogbiztonság szempontjából problémás, hogy

a kormányzati szervek az Alkotmánybíróságnál fellebbezhetnek a számukra kedvezőtlen ítéletek ellen.

A törvények gyakori módosítása aláássa a jogszabályi környezet kiszámíthatóságát, bizonyos törvényeket még a megszokottnál is gyorsabb tempóban fogadtak el.

Az állami alkalmazottaknak és politikusok vagyonnyilatkozatának nincs rendszerszintű ellenőrzése,

a gyanúsan nagy vagyonosodást csak akkor ellenőrizhetik, ha bűnügyi nyomozás is folyik az illető ellen.

Tavaly óta néhány magas rangú tisztviselő ellen is indították eljárást a korrupció gyanúja miatt, de összességében a magas rangú tisztviselők és közvetlen környezetük korrupciógyanús ügyeinek kivizsgálása igen korlátozott.

A korrupcióellenes kormányzati program csak a közszférára korlátozódik, kihagyva a többi kockázatos területet.

A Médiatanács politikai függése aggályos, Klubrádió esete, kormánymédia állami támogatásai és befolyás a médiapiac felett. Az újságírók közadatokhoz való hozzáférését tovább korlátozták járvány miatt. A járványhelyzetre való tekintettel az alkotmány kiemelt jogokat adott a kormánynak, amelyek addig lesznek érvényben, míg a kormány máshogy nem dönt.

„A jelentés célja, hogy párbeszédet folytassunk jogállamiságról a tagállamokkal. Ha ez létrejön, és látjuk, hogy a tagállamok javaslatokat tesznek, és megvalósítják a reformokat, az jó. De ha ez nincs meg, akkor minden más eszközt be fogunk vetni” – mondta Reynders.

– tette hozzá megjegyezve: Magyarország és Lengyelország esetében rendszerszintű problémák vannak.Az EUrologus kérdésére Reynders elmondta,hogy az Európai Bizottság alapvetően két területen vár el változtatást a magyar kormánytól, hogy jóváhagyja a helyreállítási tervet:

„A költségvetési politikák koordinálásáról szóló Európai Szemeszter országajánlásainak megfelelően reformálják meg az igazságügyi rendszert, hogy ne merülhessen fel kétség az igazságszolgáltatás függetlenségével és politikai befolyástól való mentességével kapcsolatban, és az OLAF jelentései nyomán elinduljanak a korrupciógyanús ügyek vizsgálatai” – mondta.

Azt is elmondta, hogy konkrét lépésekre lesz szükség a két kormány részéről, hogy „láthassák a valódi elkötelezettséget”

Fotó: Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 252 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Márkus István
2021. július 26. 18:21
...és fordítva nem lehet ,hogy mi sem fizetünk be amíg az EU nem változtat a kettős mércén ?
RammEinstein
2021. július 26. 08:46
Nem vagy senkinek sem a képviselője"Didi"kém,ennek az"értékrendnek"hamarosan vége.........még csak egy-két lapát rá,hogy elfogyjon a türelem..ez garantált!
olajfa1
2021. július 21. 09:36
Aztán ha ezt a "két terület megváltozna" akkor NEM JÖN MAGYARORSZÁGRA MÁNZ AMÍG A MÁSIK KÉT TERÜLETEN NEM VÁLTOZTAT MAGYARORSZÁG... aztán még két terület, aztán még két terület aztán meg két terület stb stb... SZÓVAL MINDÍG LESZ OK ÉS MAGYARÁZAT HOGY MIÉRT NEM KAP MAGYARORSZÁG A JOGOS ÉS KÖTELEZŐEN ÁTUTALANDÓ PÉNZBŐL!!!!!!! Na ugyan ilyen volt a KGST is! és a "Moszkvai központosítás" is!!!!!!! Akkor is az "ideológiai megfontolásból" nem kaptunk pénzt Moszkvából! Annyi különbség azért vol az akkori időkhöz képest hogy az akkori vezető -Kádár János- ÖNKÉNT ÉS DALOLVA ÉS MOSOLYGÓS ARCCAL TŰRTE A MOSZKVAI MAGYARÁZATOKAT! Ugyan úgy ahogyan a mostani libbancsok tennék az "önkéntes magyarok sarcolását"...
Wezuv
2021. július 21. 09:35
Jaj bocsánat, véletlenül az ítéletet olvastam fel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!