Huszonkétezer család igényelte a kistelepüléseken a falusi csokot

2021. július 01. 15:40

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint csaknem ezer településen nőtt a lakosságszám – mutatott rá Gyopáros Alpár.

2021. július 01. 15:40
null

Huszonkétezer család igényelte a kistelepüléseken a falusi családi otthonteremtési kedvezményt (csok) – tájékoztatta a Miniszterelnökség csütörtökön az MTI-t.

A közleményt Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos jegyezte, aki azt írta, hogy a Magyar falu program intézkedéseinek köszönhetően csaknem ezer településen sikerült megállítani a népességcsökkenést.    

A két éve indított falusi csokot 120 milliárd forint értékben igényelte huszonkétezer család a program keretében

– jegyezte meg.    

A 2019-ben indított Magyar falu program célja, hogy „a korábbi baloldali kormányok alatt elhanyagolt, vonzerejüket teljesen elvesztett kistelepüléseken megállítsuk a negatív demográfiai és társadalmi folyamatokat” – írta, hozzátéve: ezért a program fő pontjai a falusi életminőség javítása, valamint  az otthonteremtés és az otthonfelújítás kiemelt támogatása a kistelepüléseken.    

A költségvetés felülről nyitott, így a keret kimerülése nem lehet akadály

A falusi csokkal támogatott települések köre az indulás óta bővült, jelenleg 2678 kistelepülésen érhető el a juttatás, amely ingatlanvásárlásra és -bővítésre, -felújításra is igényelhető. A kérelmező családok közül a legtöbb három vagy több gyermeket vállalt, ők kérték legnagyobb arányban a kombinált, vásárlást és felújítást is tartalmazó támogatási formát. Az összes igénylő 53 százaléka a kombinált támogatást veszi igénybe. Az átlagosan kifizetett támogatási összeg ebben a formában 7,7 millió forint – tudatta a politikus.    

Gyopáros Alpár azt írta, hogy

a korábban csökkenő népességszámú településeken elindult a fejlődés,

az üres házak és telkek iránt kiemelkedő az érdeklődés, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint csaknem ezer településen nőtt a lakosságszám. A falusi csokot 2022. június 30-ig biztosan lehet igényelni. A költségvetés felülről nyitott, így a keret kimerülése nem lehet akadály: aki a következő egy évben sikeres kérelmet nyújt be, megkapja a támogatást – olvasható a közleményben.

(MTI)

Kép forrása: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
AROON
2021. július 01. 17:35
Szerencsés vagy! Az épület fa heti 3x drágul.
AROON
2021. július 01. 17:24
A külföldi tulajdonú multi cégek, teszik tönkre, azt amit a jó szándék szült. 1 het alatt duplája lett a Leier által forgalmazott cserép ára.
Berecskereki
2021. július 01. 16:05
Jó lenne, ha a kormány kezdeményezné a támogatási törvény módosítását a CSOK tekintetében, meghatározva, hogy csak akkor vehető idénybe, ha a lakás négyzetméter ára nem haladja meg, például a 300 ezer forintot. Továbbá a személyenkénti maximális négyzetmétert is meg kellene határozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!