A jelenlegi józsefvárosi vezetésnek nem fontos a kultúra

2021. július 12. 17:54

Pikó András válaszra sem méltatott. Interjú.

2021. július 12. 17:54
Darvasi Ilona

„Az interneten a Turay Ida Színház után nézve csak azt olvashatjuk, hogy 2000-ben Darvasi Ilona megalapította. Tényleg ennyire egyszerű?

21 év távlatából már valóban annak tűnik, de ha egy mondattal kéne felelnem, akkor az az igazság, hogy a volt férjemnek nem volt éppen munkája, és annál nincs rosszabb, mikor egy férfinek – aki ráadásul színész is – otthon kell ülnie. Neki akartam színpadi lehetőséget biztosítani. Eredetileg népművelő-könyvtáros szakot végeztem, így szerencsére kiváló kapcsolataim voltak kultúrházakkal. Rendkívül színvonalas pódium estek mellett nagy díszletes, tánckarral, zenekarral, népszerű művészekkel teli színházi előadásokat hoztam létre, melyek híre nagyon hamar elterjedt a művelődési házak körében, s egy-két év alatt népszerűek lettünk. Mátészalkától-Nagykanizsáig, Salgótarjántól-Makóig végig jártuk az országot. Előfordult, hogy 35 előadásunk volt egy hónapban különböző helyszíneken!

Majd következett 2014, mikor Józsefvárosban „felfedezték” a színház mai épületét. Mesélne erről?

14 évig kerestünk egy helyet, ahol próbálni tudunk, ahová hazajárhatnak a színészek, amit az otthonunknak érezhetünk. Aztán 2013 őszén Józsefvárosban kiírtak egy pályázatot az épületre, amit sikerült megnyernünk. A 14 év alatt megtakarított pénzünkből belülről gyönyörűen felújítottuk a színházat. A tégláig vertük le a vakolatot és borítottuk be vörös bársonnyal a színházterem falait, csodálatos tapétával az előteret, bordó taft függönyökkel és faragott oszlopokkal díszítettük a fogadó helyiségeket, elektromosvezetékek cseréjére került sor, új mosdók lettek, felszereltük hang és fénytechnikával, és hosszan lehetne sorolni, hogy mennyi mindent tettünk azért, hogy Józsefvárosnak újra méltó színháza legyen. Az épület külső homlokzata újra a régi fényében tündökölt, mely Kocsis Máténak volt köszönhető. Az akkori fideszes önkormányzat abban az időben újította fel Józsefváros összes parkját, és sikerült úgy időzíteni, hogy egyszerre volt az ünnepélyes megnyitása a Színháznak és a Kálvária térnek.

Hogyan sikerült átvészelni a koronavírusos időszakot?

Amivel sikerült áthidalnunk a nehézségeket, az a kormány intézkedése volt. A járulékkedvezményeknek, és az alkalmazottak fizetésének 50%-os juttatása – csakúgy, mint a vendéglátásban dolgozóknál – óriási segítség volt számunkra. Így senkit nem kellett elküldenünk a háttérdolgozók közül, ami biztonságot adott. Albérletben lakó fiatal színészeinknek egy színházi alapítvány segített átvészelni a nehéz hónapokat.”

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
reflex2
2021. július 13. 10:37
Kultúra? A metró bejáratánál a Toi Toi kicseréléséért külön szólni kellett, mert már a tetején jött ki a fekália. Vajon mi ezeknek a fontos a pénzek kiszivattyúzásán kívül? Költői volt...
lemez
2021. július 12. 20:11
A föváros csak a méhlegelőnek órúl.Gondolom régi vágyuk teljesúlt.
pollip
2021. július 12. 19:08
Az egészet érdemes elolvasni.
szürkeSzarvas
2021. július 12. 18:51
A kopasz Piko igazi kommunista,már "diákvezér" kora óta-természetesen a suttyóbb fajtábol. A "hetibetevőzésnél" kellett volna maradnia,mint szakács. Kevesebbet ártana a köznek..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!