A The Washington Post Orbán intézkedéseit bírálja

2021. július 16. 09:38

Az amerikai lap szerint a miniszterelnök az elmúlt évtizedben korlátozta a média és az igazságszolgáltatás szabadságát, kritizálta a multikulturalizmust.

2021. július 16. 09:38
null

A The Washington Post az autoriter hatalmakkal foglalkozó cikkében felsorol néhány példát, amelyek szerinte a tekintélyelvűség előretörését mutatják. Magyarország betiltotta a homoszexualitás nyilvános ábrázolását. Kína bezáratta Hongkong utolsó demokráciapárti újságját. Brazília kormánya dicsőítette a diktatúrát. Fehéroroszország pedig eltérített egy utasszállító repülőgépet, hogy letartóztasson egy újságírót – sorolják.

A lap idézte Luke Cooper, a London School of Economics kutatójának szavait, aki szerint a demokrácia és a tekintélyelvűség közötti küzdelem évtizedekig fog tartani. A cikk konzervatív nacionalistának nevezte Orbán Viktort és úgy fogalmazott, hogy a miniszterelnök az elmúlt évtizedben korlátozta a média és az igazságszolgáltatás szabadságát, kritizálta a multikulturalizmust és támadta a muszlim bevándorlókat, mivel veszélyeztetik az európai keresztény identitást.

A Washington Post kiemelte, hogy a világjárvány idején Orbán kormánya olyan hatáskört szerzett, amely lehetővé tette számára a határozatok parlamenti jóváhagyás nélküli végrehajtását, gyakorlatilag a rendelettel történő kormányzást. A cikk úgy fogalmazott, hogy a nemrégiben elfogadott törvény a kormány szerint a gyermekek védelmére irányul, gyakorlatilag azonban tiltja a szexuális irányultság és a nemi identitás megvitatását az iskolákban és a médiában. Magyarország intézkedései éles kritikát váltottak ki az Európai Unió többi tagjából, de a 27 országból álló szervezetnek nincs egységes válasza az olyan rezsimekkel szemben, mint a magyarországi vagy a lengyelországi.

A lap rámutatott, hogy Magyarországon egyre nagyobb az ellenállás a kormány autoriter törekvéseivel szemben: ezrek vonultak utcára az akadémiai szabadság és az LMBTQ+ jogok támogatása érdekében, a 2022-ben esedékes választásokon pedig a hatpárti ellenzéki koalíció megpróbálja megbuktatni Orbánt.

Nyitókép: MTI/EPA pool/John Thys

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2021. július 16. 23:34
''Magyarországon egyre nagyobb az ellenállás'' ... a buzikulttal szemben
Daily
2021. július 16. 19:41
Ez mind semmi Szaúd-Arábiaban a nők már autót is vezethetnek. Csak nekik sok sok olajuk és sok sok pénzük van, hogy vegyenek az újságokban ilyen cikkeket.
APA152
2021. július 16. 17:24
A The Wasington azt írta,hogy ezrek vonultak az utcára. És ez igaz. Csak 2006-ban a böszme ellen. Lehet,hogy a erre gondolt ? Akkor " csak" 15 évvel van lemaradva.
APA152
2021. július 16. 17:20
A The Washington Post szerint ezerek vonultak az utcára. De azt nem irta,hogy mikor . Lehet,hogy a 2006-osra gondolt? De akkor az nem Orbán ellen,és nem a Fidesz ellen volt. Lehet hogy a Wasington P
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!