„Örülök, hogy együtt szurkolhatunk” – Fürjes Balázs Karácsonyról a Mandinernek

2021. június 22. 11:00

Soha nem azt néztem, ami elválaszt, hanem azt, ami összetart bennünket. Az új Puskás és a nemzeti válogatott ilyen, vagy legalábbis ilyen lett, hál’ Istennek – fogalmazott lapunknak a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár annak kapcsán, hogy több baloldali politikus, köztük a korábban stadion stopot hirdető főpolgármester is személyesen szurkolt a magyar válogatottnak a budapesti EB-meccseken. Gyorsinterjúnk.

2021. június 22. 11:00
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Hogyan szerepel a Puskás Aréna az Európa-bajnokságon? Mit szól a nemzetközi beszámolókhoz a létesítményről?

Múlt héten bizonyítottak a magyarok: a focisták, a szurkolók, Budapest és a Puskás Aréna is. A Puskás tetőszerkezetét, lelátóját, az egész arénát úgy terveztük meg, hogy garantált legyen a katlanhangulat. A portugálok és a franciák is megtapasztalták, milyen érzés pályára lépni a magyarok ellen Budapesten. Nemcsak a csapat, hanem a szervezésért és a lebonyolításért felelősök is remek munkát végeztek. Hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy köszönetet mondjak az önkénteseknek, közlekedésszervezőknek, rendőröknek, mentősöknek, mindenkinek, aki kivette a részét a sikeres szervezésből.

Milyen érzés a magyar csapatnak szurkolni ebben az arénában?

Maga az épület is nagyon szép, de akkor az igazi, amikor a drukkerek belakják, kieresztik a hangjukat. A magyar szurkolók félelmetes hangulatot teremtettek a portugálok és a franciák elleni meccseken.

Egy román újságíró is elismeréssel írt a Puskásról, mielőbb visszatérne hozzánk.

A városligeti szurkolói zónában is óriási volt a hangulat, a hőség ellenére rengetegen voltak. Lelkesítő napok, hetek ezek, ránk fért az elmúlt másfél év gyötrelmei után.

Fürjes Balázs: Az egész arénát úgy terveztük meg, hogy garantált legyen a katlanhangulat (fotó: Földházi Árpád)

Van okunk félni járványügyi szempontból? Hadházy Ákos és mások szerint is visszaüthetnek a teltházas mérkőzések… 

Megfelelő óvintézkedések mellett, védettség igazolásával lehet csak belépni a Puskás Arénába és a szurkolói zónába. A kormány sikeres járványkezelésének és a magas átoltottságnak köszönhetően az élet visszatért a normálishoz közeli kerékvágásba, így megkötésekkel, és az előírások maradéktalan betartásával lehet nagyrendezvényt tartani.

Mire számít a szerdai, Németország elleni meccsen?

Arra, amit eddig is láthattunk: a magyar csapat mindent bele fog adni a küzdelembe, és akkor az eredmény valójában mellékes is. A világ egyik legerősebb együttese, a 2014-ben vb-győztes német válogatott lesz az ellenfél, ráadásul Münchenben, ezzel azért nem árt tisztában lennünk az esélylatolgatáskor.

Baloldali politikusok is tiszteletüket teszik a magyar meccseken, noha korábban stadion stop-ot hirdettek. Például Karácsony Gergely. Elégtétel?

Nagyon örülök, hogy magukénak érzik a Puskás Arénát, és – a politikai ellentéteket félretéve – együtt szurkolhatunk a magyar válogatottnak. Egyébként soha nem azt néztem, ami elválaszt minket, hanem, ami összetart bennünket. Úgy tűnik, az új Puskás és a nemzeti válogatott ilyen, vagy legalábbis ilyen lett, hál’ Istennek. 

Mit gondol a magyar szurkolókról? A nemzetközi sajtó már nekik esett, a hírek szerint az UEFA is vizsgálódik, állítólagos rasszista megnyilvánulások miatt. 

A szurkolók rendületlenül biztatták a csapatot a szurkolói zónában vagy az arénában, békésen, ám annál hangosabban vonultak Budapest utcáin. Egy-egy oda nem illő hangot a világon bárhol hallhatunk focimeccsen, de

a tábor összességében sportszerűen viselkedett.

Folytatódik a nemrég elkezdődött konzultáció a budai választókörzetében? Mik az eddigi visszajelzések, kapott-e értékelhető hozzászólást Dobrev Klárától vagy Fodor Gábortól, akikkel a standolások során személyesen is összefutott?

Ők is, akárcsak sok más érdeklődő, helyi lakos, elmondták a véleményüket a budai kérdésekről, amit ezúton is köszönök. Senkinek a zsebében nincs ott a bölcsek köve, Pokorni Zoltánnal, a Hegyvidék polgármesterével kíváncsiak vagyunk arra, ki hogyan látja a Buda előtt álló lehetőségeket, kihívásokat. A visszaküldött ívek és a standolások, beszélgetések már eddig is sokat segítettek. Csak együtt, közösen tudunk Budából még jobb helyet csinálni. Mindenkinek köszönjük a kérdőív kitöltését, a személyes beszélgetéseket, a véleményeket és az építő kritikát.

nyitókép: A labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában játszott Magyarország - Franciaország mérkőzés a Puskás Arénában 2021. június 19-én (MTI/Szigetváry Zsolt)

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2021. június 22. 22:13
Kedves Balázs! El vagy tévedve! Soha semmilyen körülmények között nem bocsátunk meg gyurcsánynak és senkinek aki bármilyen módon együttműködik vele vagy bandájával! Üdv, A 3-millió FIDESZ szavazó
tevevanegypupu
2021. június 22. 21:39
Szerintem ne örüljön..ez háboru..és nincs itt az ideje a fehér zászlónak..mert Karácsonyék és belpesti karavánjuk eltaposná magát..jobb, ha ezt észben tartva éldegélne..ésegész nyugodtan taposson a fejére, ha találkoznak..biztos lehet benne, ő tudni fogja,miért..
pesti051
2021. június 22. 17:58
"Nagyon örülök, hogy magukénak érzik a Puskás Arénát, és – a politikai ellentéteket félretéve – együtt szurkolhatunk a magyar válogatottnak." Csak halkan jegyzem meg, túlságosan udvariasnak és megértőnek találom Fürjes Balázs álláspontják Karácsony, Fekete-Győr és a többi ellenzéki politikussal szemben. Szerintem ők nemhogy a Puskás Arénát nem érzik magukénak, de Magyarországot sem.
mamarizsa
2021. június 22. 15:33
Mik vannak? "Igazoltan koronavírusos család ült a szurkolók közt a magyar–francia mérkőzésen." A francia család miatt egy magyar gyerek karanténba került. https://hvg.hu/itthon/20210622_koronavirus_igazolt_fertozott_csalad_magyar_francia_meccs Mondjuk a 2 nappal korábbi pcr teszt pont ennyit ér.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!